ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αναγνωστόπουλος: Kεντρική πολιτική της κυβέρνησης o ψηφιακός μετασχηματισμός

Στο μη περιθώριο αποτυχίας στη προσπάθεια που γίνεται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους στάθηκε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος από το βήμα του 11ου Thessaloniki Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι από τα μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά προγράμματα της μεταπολίτευσης, κεντρικότατη πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» του ενδεχομένου της αποτυχίας, από το βήμα του 11ου Thessaloniki Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Ανανγνωστόπουλος εξήγησε πως η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων αποτελεί τον τεχνολογικό κρίκο που θα επιτρέψει την καλύτερη παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς -βάσει του σχετικού νόμου 4623/2019- μέσω της πλατφόρμας της γραμματείας θα υλοποιηθεί η διαλειτουργικότητα όλων των μητρώων του δημοσίου, στη βάση των στοιχείων που αντλούνται από το μητρώο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

«Διαλειτουργικότητα σημαίνει η δυνατότητα του πολίτη να απευθύνεται σε μία υπηρεσία και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά να αντλούνται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες», εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, που για να μπορέσει ένας πολίτης, ο οποίος το δικαιούται βάσει των σχετικών κριτηρίων να επωφεληθεί, θα πρέπει να προσκομίσει σειρά δικαιολογητικών από διάφορες υπηρεσίες που να πιστοποιούν την οικογενειακή του κατάσταση, τα εισοδήματά του, το αν είναι άνεργος κ.λπ.

Σκοπός αυτής της διαλειτουργικότητας είναι η ταυτοποίηση των πολιτών μόνο μία φορά, κάτι που όπως πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας, εγγυάται τον απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα αλλά και την πιο αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, με τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και εργατοωρών, όπως έχει δείξει η διεθνής πρακτική.

«Πιο εύκολα κανείς πετυχαίνει όταν εργάζεται μαζί, παρά χώρια. Ως Έλληνες πολλές φορές δυσκολευόμαστε να δουλέψουμε μαζί, άρα αν πετύχουμε σε αυτό, που η τεχνολογία μας το επιτρέπει, θα είναι εξαιρετικά σημαντικό», κατέληξε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Τσούνης: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό χάρτη

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόνισε πως η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει ένα από τα πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα που φέρνει η Ελλάδα στο τραπέζι και εξήρε την αξιοπιστία της χώρας μας ως εταίρο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, μείωση τεκμηρίων

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως θα αυξηθεί το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο παιδί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
Theodoros Kylakakis, Oikonomia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Σκυλακάκης: Στα 9,1 δισ. ευρώ το κόστος του προγράμματος της ΝΔ

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως στον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν τις ίδιες τοξικές πρακτικές κατασκευής ψευδών ειδήσεων και δεν διδάχθηκαν τίποτα από την εκλογική ήττα της 21ης Μαΐου.