ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αναγνωστόπουλος: Kεντρική πολιτική της κυβέρνησης o ψηφιακός μετασχηματισμός

Στο μη περιθώριο αποτυχίας στη προσπάθεια που γίνεται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους στάθηκε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος από το βήμα του 11ου Thessaloniki Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι από τα μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά προγράμματα της μεταπολίτευσης, κεντρικότατη πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» του ενδεχομένου της αποτυχίας, από το βήμα του 11ου Thessaloniki Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Ανανγνωστόπουλος εξήγησε πως η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων αποτελεί τον τεχνολογικό κρίκο που θα επιτρέψει την καλύτερη παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς -βάσει του σχετικού νόμου 4623/2019- μέσω της πλατφόρμας της γραμματείας θα υλοποιηθεί η διαλειτουργικότητα όλων των μητρώων του δημοσίου, στη βάση των στοιχείων που αντλούνται από το μητρώο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

«Διαλειτουργικότητα σημαίνει η δυνατότητα του πολίτη να απευθύνεται σε μία υπηρεσία και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά να αντλούνται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες», εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, που για να μπορέσει ένας πολίτης, ο οποίος το δικαιούται βάσει των σχετικών κριτηρίων να επωφεληθεί, θα πρέπει να προσκομίσει σειρά δικαιολογητικών από διάφορες υπηρεσίες που να πιστοποιούν την οικογενειακή του κατάσταση, τα εισοδήματά του, το αν είναι άνεργος κ.λπ.

Σκοπός αυτής της διαλειτουργικότητας είναι η ταυτοποίηση των πολιτών μόνο μία φορά, κάτι που όπως πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας, εγγυάται τον απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα αλλά και την πιο αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, με τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και εργατοωρών, όπως έχει δείξει η διεθνής πρακτική.

«Πιο εύκολα κανείς πετυχαίνει όταν εργάζεται μαζί, παρά χώρια. Ως Έλληνες πολλές φορές δυσκολευόμαστε να δουλέψουμε μαζί, άρα αν πετύχουμε σε αυτό, που η τεχνολογία μας το επιτρέπει, θα είναι εξαιρετικά σημαντικό», κατέληξε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60 ετών με μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ

Περιθώριο έως τις 16/1 έχουν οι άνω των 60 ετών για την πρώτη δόση. Ένα ακόμη μέτρο αφορά την παροχή ενός δωρεάν self test για κάθε ενήλικο μεταξύ 6 - 12 Δεκεμβρίου και ακολούθως μεταξύ 3 έως 7 Ιανουαρίου.
mitsotakis, ypourgiko
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδια ΥΠΟΙΚ, υπ. Ανάπτυξης και Εργασίας στο επίκεντρο του υπουργικού

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε διαδικτυακή συζήτηση για το κλίμα του The Harvard Business School Club of Greece.