ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Διπλωματικές πηγές απορρίπτουν ως αβάσιμες τις τουρκικές αιτιάσεις

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Απορρίπτουν τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις πως η Ελλάδα ανεβάζει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο διπλωματικές πηγές αναφέροντας πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα όπως η Τουρκία η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο να κατηγορεί για αποσταθεροποίηση της περιοχής και προκλητικές ενέργειες.

Ανέφεραν πως η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα σε περίπτωση που εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματα της, ενώ παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές. Όπως καταλήγουν η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Υπενθυμίζουμε πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε την Κύπρο πως θα υπάρξει επέμβαση σε περίπτωση οποιαδήποτε ενέργειας για γεωτρήσεις κατηγορώντας παράλληλα και την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως «τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο . Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε επίσης με χρήση «σκληρής δύναμης» σημειώνοντας πως στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πρέπει η Τουρκία επιτέλους να πράξει όπως της αναλογεί και να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρότερη γεωπολιτικά και στρατιωτικά

Ειδική αναφορά κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στο νομοσχέδιο Μενέντεζ στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως υπερψήφισή του έρχεται σε συνέχεια της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα πως απειλεί την ειρήνη στην Αν. Μεσόγειο

Η Άγκυρα κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο πως προσπαθούν να συμμετάσχουν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. 
dendias, exoterikon, ypeks
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία δεν δείχνει πως θέλει να αλλάξει

Ο υπουργός Εξωτερικών από το συνέδριο του Economist ανέφερε πως αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει λιγότερες εντάσεις το τελευταίο διάστημα δεν βλέπει την Τουρκία να προσυπογράφει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σακελλαροπούλου: Καμία υποχώρηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως θεμέλιο της εθνικής στρατηγικής αποτελεί η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Οι Ίμβριοι έχουν την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση συναισθανόμενη το χρέος της απέναντι στους Ίμβριους πολίτες και γι αυτό πιέζει την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει.