ΓΔ: 2086.5 -0.99% Τζίρος: 448.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός κόμβος

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει πως υπάρχει ευρύ περιθώριο ενίσχυσης της συνεργασίας με την Κίνα για προώθηση έργων και υποδομών που απαιτούνται για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου.

Την εξέλιξη και σταδιακή εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κίνας κατά τα τελευταία 15 χρόνια παρουσιάζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Shanghai Daily, που δημοσιεύεται σήμερα με αφορμή την έναρξη της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών της Σαγκάης (EXPO CIIE).

Στη φετινή έκθεση η χώρα μας συμμετέχει με ψηφιακό εθνικό περίπτερο, λόγω των συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία COVID 19. Η Ελλάδα υπήρξε μία από τις τιμώμενες χώρες στη 2η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Σαγκάης, το 2019, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας. Επίσης, συμμετείχε και στην 3η Έκθεση.

Στο άρθρο του, ο κ. Φραγκογιάννης επισημαίνει το ευρύ περιθώριο ενίσχυσης της συνεργασίας για την προώθηση έργων και υποδομών που απαιτούνται για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, στο πλαίσιο, μάλιστα, της πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού (BRI) και της πρωτοβουλίας 16+1 για την ενίσχυση των σχέσεων της Κίνας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

«Λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ο πιο σημαντικός περιφερειακός κόμβος για τις υποδομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», γράφει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον κρίσιμο ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και τη λειτουργία των ελληνικών λιμανιών ως πυλών εισόδου στην ΕΕ και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρεται, επίσης, στο εν εξελίξει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών για τις μεταφορές στη χώρα (οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμενικές υποδομές και υποδομές αερομεταφορών) και καλεί τις κινεζικές εταιρείες να εντείνουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τρένο υψηλής ταχύτητας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κατά 5,9% αυξήθηκαν οι επενδύσεις στα σιδηροδρομικά δίκτυα

Σταθερή πρόοδο σημείωσε η κατασκευή σιδηροδρομικών υποδομών στην Κίνα το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2025, με τις επενδύσεις να φτάνουν τα 753,8 δισ. γιουάν, αυξημένες κατά 5,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την China Railway.
Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Σταθερή ανάπτυξη στις ταχυμεταφορές της Κίνας τον Νοέμβριο 2025

Σταθερή ανάπτυξη σημείωσε ο τομέας ταχυμεταφορών στην Κίνα τον Νοέμβριο, με τον δείκτη ανάπτυξης να φτάνει τις 478,1 μονάδες και ετήσια αύξηση 3%, ενώ ξεχωρίζει αύξηση 6% στην ανάπτυξη και 1,9% στην ποιότητα των υπηρεσιών.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει υπό όρους πώληση Nvidia ημιαγωγών στην Κίνα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε υπό όρους την εξαγωγή ημιαγωγών της Nvidia στην Κίνα, μετά από συνομιλία με τον Σι Τζινπίνγκ. Η Nvidia θα αποδίδει το 25% των εσόδων της στο αμερικανικό κράτος από αυτές τις πωλήσεις.
Μαχητικό αεροσκάφος Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιαπωνία κάλεσε για εξηγήσεις τον Κινέζο πρέσβη

Η Ιαπωνία κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή στο Τόκιο για έντονη διαμαρτυρία σχετικά με την εγκλωβισμό ιαπωνικών καταδιωκτικών από κινεζικά αεροσκάφη με ραντάρ, ζητώντας να μην επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες.
Αγορά Γιουβού Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα-Γιουγού: Ρεκόρ εξωτερικού εμπορίου στο δεκάμηνο Ιαν-Οκτ 2025

Η Γίγου, γνωστή ως "παγκόσμιο σούπερ μάρκετ", σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών και εισαγωγών 701,19 δισ. γιουάν το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 700 δισ., με αύξηση 32% σε 230 αγορές.