ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός κόμβος

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει πως υπάρχει ευρύ περιθώριο ενίσχυσης της συνεργασίας με την Κίνα για προώθηση έργων και υποδομών που απαιτούνται για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου.

Την εξέλιξη και σταδιακή εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κίνας κατά τα τελευταία 15 χρόνια παρουσιάζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Shanghai Daily, που δημοσιεύεται σήμερα με αφορμή την έναρξη της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών της Σαγκάης (EXPO CIIE).

Στη φετινή έκθεση η χώρα μας συμμετέχει με ψηφιακό εθνικό περίπτερο, λόγω των συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία COVID 19. Η Ελλάδα υπήρξε μία από τις τιμώμενες χώρες στη 2η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Σαγκάης, το 2019, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας. Επίσης, συμμετείχε και στην 3η Έκθεση.

Στο άρθρο του, ο κ. Φραγκογιάννης επισημαίνει το ευρύ περιθώριο ενίσχυσης της συνεργασίας για την προώθηση έργων και υποδομών που απαιτούνται για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, στο πλαίσιο, μάλιστα, της πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού (BRI) και της πρωτοβουλίας 16+1 για την ενίσχυση των σχέσεων της Κίνας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

«Λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ο πιο σημαντικός περιφερειακός κόμβος για τις υποδομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», γράφει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον κρίσιμο ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και τη λειτουργία των ελληνικών λιμανιών ως πυλών εισόδου στην ΕΕ και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρεται, επίσης, στο εν εξελίξει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών για τις μεταφορές στη χώρα (οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμενικές υποδομές και υποδομές αερομεταφορών) και καλεί τις κινεζικές εταιρείες να εντείνουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dendias, YPEX, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο

Στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, ο υπ. Εξωτερικών, συζήτησε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε οικονομία, επενδύσεις, τουρισμό αλλά και πολιτισμό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Στόχος μας μια ενεργειακά αυτόνομη και «πράσινη» Ευρώπη

Ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών τόνισε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στις υπάρχουσες πηγές φυσικού αερίου, αλλά να διερευνήσει την αξιοποίηση κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης για Rafale: Ικανά να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα πιστεύει ουσιαστικά στον διάλογο με την Τουρκία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα κάνει εκπτώσεις στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων της.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Υποστηρίζουμε τον περαιτέρω διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις αυστηρές κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχα μέτρα εάν συμβεί κάτι παρόμοιο στην Ουκρανία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες τουρκικές προκλήσεις με υπερπτήσεις drone πάνω από τη Νίσυρο

Το ΓΕΕΘΑ αναφέρει πως το τουρκικό drone αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική. Αυτή ήταν η τρίτη παραβίαση από την αρχή του έτους που έχει πραγματοποιηθεί από τουρκικό drone.