ΓΔ: 2475.74 -0.40% Τζίρος: 325.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
σημαία ΣΥΡΙΖΑ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ

Η αντισυνταγματικότητα αφορά τόσο στην παραβίαση της αναθεωρητικής διαδικασίας, όσο και την παραβίαση των ουσιαστικών ορίων της αναθεώρησης.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε πριν από λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 32 αρ.4 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αντισυνταγματικότητα αφορά τόσο στην παραβίαση της αναθεωρητικής διαδικασίας, όσο και την παραβίαση των ουσιαστικών ορίων της αναθεώρησης.

«Η πρόταση της ΝΔ παραβιάζει τα διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης εφόσον είναι αντίθετη με την πρώτη απόφαση της αναθεωρητικής Βουλής, με την οποία προσδιορίστηκε η κατεύθυνση και οριοθετήθηκε το εύρος της αναθεωρητικής εξουσίας της παρούσας Βουλής ορίζοντας σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή του Προέδρου.

H πρόταση παραβιάζει και τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης. Η υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω της δυνατότητας εκλογής του ακόμη και από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, παρά την εκπεφρασμένη ή έμμεση αποδοκιμασία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών προς το πρόσωπό του, είναι ασύμβατη με την μη αναθεώρησιμη προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας επομένως και εκλογής του με αυξημένη πλειοψηφία.

Η ένσταση ασκείται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεδομένου ότι το άρθρο 119 του ΚτΒ που ρυθμίζει τα σχετικά με την διαδικασία αναθεώρησης προβλέπει ότι η διαδικασία της συζήτησης διέπεται από αναλογική εφαρμογή των άρθρων 95 έως 104, άρα έχει έδαφος εφαρμογής σε αυτήν και το άρθρο 100, που προβλέπει ένσταση αντισυνταγματικότητας», αναφέρει η ένσταση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεδριάζει την Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 15:00 στα γραφεία της Κουμουνδούρου για την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής, που θα συνέλθει το Σάββατο 18 Ιουλίου στο Wyndham Grand Athens.
Σύμβολο ασφάλειας ζωής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕΑ: Φορολογικά κίνητρα και θεσμικό πλαίσιο στην ιδιωτική ασφάλιση

Σε εκδήλωση του ΕΕΑ με θέμα το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης, συμμετείχαν εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας την ανάγκη σύγχρονου πλαισίου και φορολογικών κινήτρων. Την εκδήλωση άνοιξε η Χριστίνα Φυτέα.
businessdaily-Tsapanidou-Popi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ η Πόπη Τσαπανίδου

Η Πόπη Τσαπανίδου ενημέρωσε με επιστολή της τον πρόεδρο της Βουλής για την αποχώρησή της από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλώνοντας πλέον ανεξάρτητη. Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 17 βουλευτές και οι ανεξάρτητοι αυξήθηκαν σε 47.