ΓΔ: 2285.92 6.58% Τζίρος: 526.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Mitsotakis-Thessaloniki
ΑΠΕ

Μητσοτάκης: «Στοίχημα» η επιστροφή όσων Ελλήνων έφυγαν λόγω κρίσης

«Το στοίχημα είναι να επιστρέψουν όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ζάγκρεμπ, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που επιθυμεί να ακολουθήσει.

Το τρίπτυχο της προστασίας του περιβάλλοντος, της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και της γεφύρωσης του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων, έθεσε από το Ζάγκρεμπ ως βασικές προκλήσεις για τη νέα γενιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας ως ειδικός προσκεκλημένος σε εκδήλωση με θέμα τη συμμετοχή της νεολαίας στην ευρωπαϊκή πολιτική, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΕΛΚ στην κροατική πρωτεύουσα, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως το στοίχημα είναι να επιστρέψουν όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης και πώς να προφέρουμε ευκαιρίες στις νέες γενιές.

«Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από ανθρώπους με ικανότητες που είναι στο εξωτερικό και θα επιστρέψουν στη χώρα αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες», τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. «Το κύριο ζήτημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας», επισήμανε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Θα πρέπει να κατανοήσουμε ποια είναι τα ενδιαφέροντα της νέας γενιάς και οι προτεραιότητες της. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα προβλήματα της νέας γενιάς με τους φακούς της δικιάς μας νιότης», τόνισε χαρακτηρηστικά.

Εξίσου σημαντική πρόκληση για τη νέα γενιά είπε πως είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Το κύριο ζήτημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, επισήμανε και αναφέρθηκε σε σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνηση με έμφαση τη μείωση της φορολογίας. Προσέθεσε πως «αν εμείς ως κεντροδεξιά κόμματα δεν δίνουμε απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις τότε δίνουμε χώρο στους λαϊκιστές».

Ανέδειξε παράλληλα ως βασική πρόκληση τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση. Να γεφυρωθεί το χάσμα με τις ψηφιακές δεξιότητες.

Η Ελλάδα θα γίνει πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Επίσης, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως η απολιγνιτοποίηση. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να γίνει πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας λίγο αργότερα σε εκδήλωση με νέους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ. Επισήμανε πως η κλιματική αλλαγή και οι ανισότητες εξαιτίας του κύματος παγκοσμιοποίησης αποτελούν σήμερα κυρίαρχο θέμα αναζήτησης των νέων ανθρώπων. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε την οπτική της νέας γενιάς από τη σκοπιά της δικής μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε ως κύρια πρόκληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Πρέπει να διατηρηθεί η ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Πριν από την ομιλία του, στις 15.30 ο πρωθυπουργός ψήφισε για τον νέο πρόεδρο του ΕΛΚ.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Λούντοβικ Όρμπαν, την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ και τον Αυστριακό Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ το βράδυ θα συμμετάσχει στη διευρυμένη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Αντιπαραγωγική η επίθεση Ισραήλ στον Λίβανο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στο CNN την ανησυχία του για τη «αντιπαραγωγική» ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο και τόνισε ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός και στήριξη της κυβέρνησης του Λιβάνου έναντι της Χεζμπολάχ.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Αντιπαραγωγική η επίθεση Ισραήλ σε Λίβανο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN χαιρέτισε την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν κι εξέφρασε ελπίδα για μόνιμη ειρήνη, ενώ προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο απειλούν να προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση.
Ερείπια στη Γάζα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες και Καναδάς χαιρετίζουν εκεχειρία στη Μ. Ανατολή

Κοινοί ηγέτες ΕΕ και Καναδά, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζουν τη συμφωνία εκεχειρίας στο Ιράν και ζητούν άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου με διπλωματικά μέσα. Τη δήλωση στηρίζουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης συνυπογράφει τη δήλωση για άμεση λήξη του πολέμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπέγραψε κοινή δήλωση με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Καναδό πρωθυπουργό, ζητώντας άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ χαιρετίζουν τη νέα κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό πλαίσιο έως το 2026 για τον ψηφιακό εθισμό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε με επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ένα ενιαίο πλαίσιο ΕΕ για προστασία ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό και πρότεινε μέτρα όπως ευρωπαϊκό όριο ενηλικίωσης στα 15 και αυστηρή επαλήθευση ηλικίας.