ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό τρικ με μειωμένο επίδομα θέρμανσης

Για επικοινωνιακό τρικ που παραπλανά τους πολίτες σχετικά με το επίδομα θέρμανσης κατηγορεί την κυβέρνηση η αναπληρώτρια τομεάρχης Oικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπανάτσιου.

Για επικοινωνιακό τρικ σχετικά με το επίδομα θέρμανσης κατηγόρησε την κυβέρνηση η αναπληρώτρια τομεάρχης Oικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπανάτσιου επισημαίνοντας οτι το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης είναι μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. 

«Εκδόθηκε χθες η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης περιόδου 2019-2020, σε συνέχεια του ‘πολλά υποσχόμενου’ Δελτίου Τύπου, που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στις 29-10-2019», σχολιάζει η πρώην υφυπουργός Οικονομικών και σημειώνει ότι «η ΝΔ επιλέγει τη προσφιλή της τακτική, αυτή της παραπλάνησης των πολιτών, ή, πιο σωστά, λέει και πάλι τη μισή αλήθεια».

«Στο σχετικό Δελτίο Τύπου λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών, υπονοούσε ότι το σύνολο των χρημάτων που δίνονταν επί διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αντιστοιχούσε στα 57 εκατ. ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι τα συνολικά χρήματα που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα ίδια, ίσως και παραπάνω από αυτά που θα δαπανηθούν φέτος. Το 2017 με την Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ 1219/29.12.2017 (ΦΕΚ Β 4641), δόθηκε επίδομα θέρμανσης για το 2018 και πιστώθηκε στον προϋπολογισμό του 2018, το ποσό των 57,5 εκ. ευρώ. Στο τέλος του έτους, όμως, με την Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ 1226/14.12.2018 (ΦΕΚ Β5701), τροποποιήθηκε η ανωτέρω και προστέθηκαν επιπλέον 12 εκ. ευρώ. Το σύνολο των χρημάτων δηλαδή, που δαπανήθηκε από τον προϋπολογισμό του 2018 έφτασε τα 69,5 εκ ευρώ. Επισημαίνεται, δε, ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κινηθήκαμε και το προηγούμενο έτος, 2017.

Με τη πρόσφατη απόφασή του, το Υπουργείο, διαθέτει για την περίοδο χρήσης πετρελαίου θέρμανσης 2019 - 2020, το ποσό των 68 εκ. ευρώ. Αύξηση λοιπόν… δια της μείωσης, κατά 1,5 εκατ. ευρώ του ποσού που δόθηκε το 2018.

Για το 2019 δε, το ποσό που θα δαπανηθεί τελικά, θα αντιστοιχεί σε μόλις 57 εκατ, καθώς η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε σε χορήγηση επιπλέον ποσού για την προηγούμενη χρήση 2018 - 2019!

Το Υπουργείο Οικονομικών, λοιπόν, όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου, βρήκε δημοσιονομικό χώρο, από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Προφανώς όμως, η ΝΔ, αντί να δώσει το επιπλέον ποσό στη χρήση του 2019, το δίνει εμπροσθοβαρώς, στη χρήση του 2020. Μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν με απλά μαθηματικά, ότι όταν έχεις το ίδιο ποσό, το μόνο που θα κάνεις είναι να αλλάξεις την κατανομή. Και σ΄ αυτή την περίπτωση, το ανακάτεμα της τράπουλας φαίνεται, δυστυχώς, ότι θα αποβεί σε βάρος των δικαιούχων.

Ο ισχυρισμός αυτός αποδεικνύεται από την ίδια την Υπουργική Απόφαση. Συγκεκριμένα παρατηρούμε:

Τίθεται, για πρώτη φορά, ανώτατο χρηματικό όριο στην καταβολή του επιδόματος, ύψους 350 ευρώ

Οι μη ορεινοί δήμοι, θα λάβουν επίδομα, μειωμένο, κατά 20%, σε σχέση με το πλαφόν που αντιστοιχεί στη κάθε Ζώνη. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για το πετρέλαιο του 2018 και του 2017, μετέφερε τους ορεινούς δήμους στην αμέσως μεγαλύτερη ζώνη, αυξάνοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο το ύψος του επιδόματος, ενώ παράλληλα χορηγούσε πλήρες το ποσό της επιδότησης στους μη ορεινούς δήμους, χωρίς περικοπή. Ταυτόχρονα, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις καταβολής, αφού οι δικαιούχοι, οφείλουν να δαπανήσουν ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το διπλάσιο του ποσού που θα λάβουν ως επίδομα, προκειμένου να τους χορηγηθεί αυτό ολόκληρο.

Τέλος, οι σχετικές αγορές πρέπει να γίνουν αποκλειστικά και μόνο εντός του έτους 2019, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τους δικαιούχους, ενώ η αξία των αγορών καθορίζεται πλασματικά από την ίδια την Απόφαση, καθότι ορίζεται συγκεκριμένη τιμή ανά λίτρο (1,042 €)

Εν τέλει, μεγάλοι χαμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι δικαιούχοι περιοχών Α΄ και Β΄ Ζώνης, που παρουσιάζουν και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στη Χώρα.

Κατανοούμε το επικοινωνιακό άγχος της Κυβέρνησης να παρουσιάσει μία ρόδινη εικόνα. Τελικά όμως, φαίνεται πως ελπίζει να μειώσει τους δικαιούχους, μέσω πρόσθετων κριτηρίων και αυστηροποίησης των προϋποθέσεων.

Βασική εξαγγελία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν η μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης, ως μόνιμο μέτρο. Η ΝΔ επιλέγει δυστυχώς να «παίξει» με τα δημοσιονομικά περιθώρια, εις βάρος μίας κοινωνικής παροχής», καταλήγει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Theodoros Kylakakis, Oikonomia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Σκυλακάκης: Στα 9,1 δισ. ευρώ το κόστος του προγράμματος της ΝΔ

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως στον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν τις ίδιες τοξικές πρακτικές κατασκευής ψευδών ειδήσεων και δεν διδάχθηκαν τίποτα από την εκλογική ήττα της 21ης Μαΐου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Αναβαθμίζεται το επίπεδο ασφαλείας στους σιδηροδρόμους

Ο υπουργός Επικρατείας για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου ανέφερε πως η τηλεδιοίκηση και η σηματοδότηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε από τον Οκτώβριο να υπάρχει το πιο σύγχρονο σύστημα στην Ευρώπη.
Akis Skertsos, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: Η δήλωση Κατρούγκαλου ξεκαθάρισε πολλά πριν τις κάλπες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πράγματι κρυφή ατζέντα νέας φοροεπιδρομής στα εισοδήματα των πολιτών προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το εξωφρενικό του πρόγραμμα των 83 δισ. ευρώ.
Gerapetritis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η απλή αναλογική έχει εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία να παραγάγει μια κυβέρνηση η οποία θα είναι βιώσιμη και ισχυρή, σημειώνοντας πως η στάση Ανδρουλάκη δεν επιτρέπει ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.