ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τραπεζίτες και ξέπλυμα

Ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Σύριζα να να κατονομάσει επιχειρηματίες που πιστεύει πως ωφελούνται από τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, για έωλα επιχειρήματα τον κατηγόρησε ο Τσίπρας.

Σε υψηλούς τόνους σήμερα στην Ώρα του Πρωθυπουργού μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα που αντιπαρατέθηκαν έντονα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών, ο Μητσοτάκης τόνισε οτι αρμόδια για τον έλεγχο των τραπεζικών δραστηριοτήτων είναι η Τράπεζα της Ελλάδας ενώ υπογράμμισε οτι και στο παρελθόν τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια για να αθωωθούν τελικά. «Η νέα ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα έγκλισης από τη διοίκηση των τραπεζών. Καμία υπόθεση δεν κλείνει, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι τράπεζες, διατηρούν ακέραιο το δικαίωμα της έγκλισης. Πάρα πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια για επιχειρηματικές αποφάσεις που πήραν. Ελέγχονται από την ίδια την τράπεζα. Σε όλα τα δικαστήρια που πήγαν, αθωώθηκαν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.  Οι τράπεζες δρουν στον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας και κάθε παράβαση ζημιώνει πρωτίστως τις ίδιες ξεκαθάρισε και συνέχισε λέγοντας ότι η προηγούμενη διάταξη που για εισαγγελική παρέμβαση λειτούργησε σε βάρος των πολιτών και οδήγησε σε ακινησία.  

Σχετικά με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε οτι «Προβλέψαμε ότι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες, γιατί αυτό είναι το ανώτατο συνταγματικό όριο. Αυτό αποτελούσε σύσταση του ΟΟΣΑ Πολλοί επιχειρηματίες χρεοκόπησαν ενώ πολύ αργότερα δικαιώθηκαν».
Για λανθασμένο δημοσίευμα των Financial Times έκανε λόγο o Κυριάκος Μητσοτάκης «Το δημοσίευμα των Financial Times δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ήταν λανθασμένο. Το τρίμηνο αποτελεί προθεσμία για να σταλούν προς δικαστική κρίση οι υποθέσεις. Η μεταβατική διάταξη λέει ότι μέσα 3 μήνες από την έναρξη εφαρμογης των νέων κωδίκων, οι υποθέσεις θα σταλούν για κρίση σε ανεξάρτητους αμερόληπτους δικαστές», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Για «χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας

«Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας και δυστυχώς τις επαναφέρετε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times το οποίο, όπως είπε, ήταν και ο λόγος που ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, καθώς, σημείωσε, είχε «περάσει στα ψιλά» το θέμα από μεγάλα τηλεοπτικά μέσα.

Επιπλέον, όσον αφορά τη διάταξη στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο "καθαρίζει" μια σειρά υποθέσεων "θαλασσοδανείων", στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα "δανεικά και αγύριστα" των κομμάτων άνω 400 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε μέσα ενημέρωσης.

Κ. Μητσοτάκης: «Κατονομάστε τους επιχειρηματίες που ωφελούνται»

«Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα .

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να κατονομάσει επιχειρηματίες που πιστεύει πως ωφελούνται από τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντάς του κριτική για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. «Είχατε τη δυνατότητα να με ρωτήσετε για την πορεία της οικονομίας, για το προσφυγικό, για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, για ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες πολύ περισσότερο. Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαπλοκή, τα δήθεν σκάνδαλα, για να δείξετε πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με το κακό παρελθόν. Δεν σας βγήκε σε καλό αυτή η επιμονή. Ήταν οι συζητήσεις που ανέβηκαν πολύ περισσότερο, οι τόνοι με σκληρές κουβέντες. Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν είναι εύκολο να βλέπετε ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσονται με την κυβέρνηση σε καίριες πολιτικές αποφάσεις. Κυβερνήσατε 4 χρόνια και καταδικαστήκατε από τον ελληνικό λαό. Η βολική αντιπολίτευση για εμάς είναι κακή για τον τόπο. Εύχομαι να καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε θέματα. Αν επιμένετε σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική, θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μία κοινωνία που δεν είναι πια εκεί, έχει φύγει μπροστά, εμείς θα μιλάμε για το μέλλον. Αυτή την πολιτική θα υπηρετούμε» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

«Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα, φτωχά», είπε ο Αλ. Τσίπρας στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό

Στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρόκειται για "δημοσιογραφικό λάθος" σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times καθώς αποτελεί μεταβατική διάταξη, απάντησε στη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς "ψευτομεταβατική" τη διάταξη. Όπως είπε, πρόκειται για μια «σκανδαλώδη υπόθεση» και γι' αυτό «δεν ανακάλεσε» η εφημερίδα παρά την επιστολή της κυβέρνησης. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σαφώς εάν υπάρχουν τα 1,2 δισ. «σκανδαλωδών υπεξαιρέσεων συγκεκριμένων προσώπων» που με αφορμή την εν λόγω καθυστέρηση μπορούν να αποδεσμευτούν.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ευθύνη που επέρριψε στην πρώην κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης για την επιδείνωση των δεικτών διαφθοράς, αναφερόμενος σε αξιολόγηση της Financial Action Task Force που κάνει λόγο για βελτίωση της χώρας σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το άρθρο 86, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η δωροδοκία υπουργού γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ' ευκαιρία αυτών, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα επωφελείται από το σύντομη αποσβεστική προθεσμία παραγραφής και σημείωσε ότι εάν υπερασπιστεί την πρώτη άποψη θα πρέπει να παραδοθεί «στη χλεύη του ελληνικού λαού».

«Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα, φτωχά», υπογράμμισε καταλήγοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι με αυτές τις νομοθετήσεις δε «θα προσελκύσει τις επενδύσεις που επιθυμεί, καθώς οι επενδυτές πάνε σε χώρες «που έχουν νόμους» και όχι «ασυδοσία» και «ανταλλαγές κάτω από το χαλί». «Αυτά οδήγησαν στην κρίση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Δεν είστε τιμητής, είστε υπόλογος για θεσμικό παράπτωμα

«Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη», τόνισε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.