ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitsotakis-putin
Φώτο: Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον Β. Πούτιν

Κρίσιμες συνομιλίες για το φυσικό αέριο: Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Πούτιν

Τον δρόμο για μια συμβιβαστική λύση για την τιμολόγηση του επόμενου έτους, που δεν θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές, έδειξε ο Κ. Μητσοτάκης. «Εγγυημένη και αδιάκοπη» η παροχή, τονίζει ο Βλ. Πούτιν.

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία και την Gazprom για τις τιμές του φυσικού αερίου το 2022, ένα θέμα που «καίει» τους Έλληνες καταναλωτές εν μέσω ενεργειακής κρίσης, σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή τους στο Σότσι. 

Καθώς ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Gazprom και της ΔΕΠΑ για τον υπολογισμό των τιμών προμήθειας το 2022, ο πρωθυπουργός τόνισε, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, ότι διαχρονικά εδώ και 30 χρόνια η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος και είναι σημαντικό, όπως είπε, «παρά το ευμετάβλητο των συνθηκών στις αγορές, οι όποιες προσαρμογές να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία». 

Σημειώνεται ότι η ισχύουσα συμφωνία με την Gazprom προβλέπει τιμολόγηση του φυσικού αερίου κατά 100% με βάση την τιμή του αργού πετρελαίου και δίνει στην Ελλάδα σχετικά χαμηλό κόστος προμήθειας αυτή την περίοδο, καθώς έχει αποφευχθεί η σύνδεση με τις τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδίας που έχουν σημειώσει ξέφρενη άνοδο. Σήμερα, η τιμή στην Ολλανδία ξεπερνά τα 101 ευρώ, με ημερήσια άνοδο της τάξεως του 6%, ενώ σε 12μηνη βάση σημειώνει αύξηση 542%.

Η αναφορά του πρωθυπουργού σε προσαρμογές που δεν θα πρέπει να αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία σηματοδοτεί την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για την τιμολόγηση του 2022, όπου κατά ένα ποσοστό (πχ 70%) η τιμολόγηση θα εξακολουθήσει να γίνεται σε σύνδεση με το πετρέλαιο και κατά ένα μικρότερο ποσοστό σε σύνδεση με τις τιμές αγοράς του φυσικού αερίου. 

Από την πλευρά της, η Gazprom θέλει να περάσει όσον αφορά και τα συμβόλαια με την Ελλάδα από το 2022 σε μια συμφωνία όπου η τιμολόγηση θα γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό ή και πλήρως με βάση τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου. Κάτι που άλλωστε γίνεται ήδη στα μακροχρόνια συμβόλαια που έχει με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μετά την παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία υποχρέωσε το ρωσικό μονοπώλιο να καταργήσει σταδιακά την τιμολόγηση με βάση το πετρέλαιο, η οποία επί σειρά ετών είχε δυσμενή αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές χώρες που προμηθεύονται ρωσικό αέριο.

Αυτή η διαπραγμάτευση φαίνεται από τις δηλώσεις των δυο ηγετών ότι μένει ανοικτή, παρότι απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες μέχρι τη λήξη του έτους. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει να προμηθεύεται το αέριο με βάση την ήδη ισχύουσα, δηλαδή με σύνδεση με την τιμή του πετρελαίου και η Gazprom δεν θα έχει άλλη οδό από την αμφισβήτηση αυτής της τιμολόγησης σε διαιτησία. 

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, απέφυγε οποιαδήποτε, έστω και έμμεση αναφορά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου και αρκέστηκε να υπογραμμίσει τη σημασία της Ρωσίας ως βασικού προμηθευτή της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η ενέργεια υπήρξε τομέας - κλειδί στις σημερινές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό και, γενικότερα, στις διμερείς σχέσεις και υπενθύμισε ότι η Ρωσία καλύπτει το 40% των αναγκών της Ελλάδας μέσα και από το νέο αγωγό Turkish Stream, ο οποίος διέρχεται από την Τουρκία. Ανέφερε ότι το 2021 υπήρξε αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα κατά 12% και σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά εκπληρώνει με καλή πίστη και πλήρως τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δεσμεύτηκε δε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις εγγυημένες αδιάκοπες προμήθειες φυσικού αερίου και παραμένει έτοιμη να αναβαθμίσει τις παροχές, καθώς το φυσικό αέριο, όπως ισχυρίσθηκε, είναι ένα καθαρό και οικολογικά καθαρό καύσιμο που μπορεί να αξιοποιηθεί για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το θέμα του φυσικού αερίου τέθηκε και σε συνάντηση εργασίας μεταξύ του Αλεξέι Μίλερ, προέδρου της Gazprom και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστα Σκρέκα, η οποία  πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη. Τα μέρη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Gazprom, εξέτασαν την κατάσταση και τις προοπτικές συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας, εστιάζοντας ιδίως στον εφοδιασμό από τη Ρωσία με φυσικό αέριο.

Η Gazprom σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση ότι εξήγαγε πάνω από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατά το 11μηνο του 2021. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ποσότητα προμηθειών για περίοδο 11 μηνών, η οποία είναι μεγαλύτερη από τον όγκο του φυσικού αερίου που παραδόθηκε ολόκληρο το έτος 2020, όπως αναφέρει το ρωσικό μονοπώλιο αερίου, προσθέτοντας ότι το 2020 η Gazprom παρείχε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαπραγματεύεται με την Gazprom για «ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δηλώσει χαρακτηριστικά πως η «ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι σε διαπραγμάτευση με τη ρωσική Gazprom, ώστε και την επόμενη χρονιά να έχουμε ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου για να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά. Η πραγματικότητα είναι ότι η οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο, εν πολλοίς είναι εφικτή επειδή η ΔΕΠΑ έχει ένα πολύ καλό συμβόλαιο με τη Gazprom με ρήτρα πετρελαίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis-biden
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνούν για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου Μητσοτάκης και Μπάιντεν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου εξουσιοδοτώντας τους συμβούλους τους στα θέματα ενέργειας να συνεργαστούν στενά.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Εμείς σε ευρώ πληρώναμε και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της ΕΕ, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Kyriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακά ασφαλής η Ελλάδα σε όλα τα ενδεχόμενα για το ρωσικό αέριο

Σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και θα εφαρμοστεί το ειδικό σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας στην περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας από τη Ρωσία.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Να τρέξει η ευρωπαϊκή ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τόνισε πως θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι η Συμμαχία είναι απολύτως ενωμένη στο ζήτημα στήριξης της Ουκρανίας. Τί ανέφερε για τις κυρώσεις σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Kyriakos Mitsotakis, Prothipourgos, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για πλαφόν στην τιμή του αερίου

Πολλά είναι τα κράτη μέλη που συμφωνούν με την ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο για μία αγορά που έχει πέσει θύμα της κερδοσκοπίας.
mitsotakis-nd-kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Να λάβει η Ευρώπη μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η χώρα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο και υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση και να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.