ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανάληψη αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας από το ΝΑΤΟ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε χαμηλή διέλευση άνωθεν της πόλης και του αεροδρομίου των Σκοπίων ενός αεροσκάφους Ε-3Α του NATO και δύο ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Η τελετή ανάληψης της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από το ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), η ανάληψη της αστυνόμευσης εντάσσεται στο πλαίσιο των διαδικασιών πλήρους ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία αλλά και στις εκδηλώσεις του ΝΑΤΟ για την συμπλήρωση 60 ετών δραστηριοτήτων Air Policing.

Στην τελετή παραβρέθηκαν η υπουργός Άμυνας Radmila Sekerinska, καθώς και βουλευτές και κυβερνητικοί Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια Ρούσσος Κούνδουρος, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Kate Byrnes, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγος Vasko Gjurchinovski, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο διοικητής Combined Air Operations Centre (CAOC) Torrejon αντιπτέραρχος Fernando De La Cruz Caravaca.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε χαμηλή διέλευση άνωθεν της πόλης και του αεροδρομίου των Σκοπίων ενός αεροσκάφους Ε-3Α του NATO και δύο ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ υλοποιήθηκε και εικονικό σενάριο προσομοίωσης αναχαίτισης σε πολιτικό αεροσκάφος τύπου Learjet που συμμετείχε στην εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με στατική έκθεση του συνόλου των πτητικών μέσων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι ανάληψης της αρμοδιότητας από το ΝΑΤΟ, η εναέρια αστυνόμευση του FIR Σκοπίων είχε αναληφθεί από την Ελλάδα, μετά από συμφωνία τεχνικής διευθέτησης των δύο χωρών που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί έντονη αντιπαράθεση στη Βόρεια Μακεδονία

Σχολιάζοντας τη δέσμευση της υποψηφίας προέδρου του VMRO-DPMNE για πιθανή ακύρωση της Συμφωνίας/, ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως «θα βγούμε από το ΝΑΤΟ εάν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, θα αποκλειστούμε από τον οργανισμό».
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Μακεδονία: Πολιτική αντιπαράθεση για τη χρήση του ονόματος της χώρας

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες» ανέφερε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Το ΝΑΤO αποτελεί πόλο έλξης και πυλώνα ασφάλειας

Σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», διαμηνύει πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση των διατλαντικών δεσμών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, παράλληλα με την ανάπτυξη μια αυτόνομης και υπεύθυνης ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας.
Giannis Kefalogiannis-Metafores-Metro
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στο ΝΑΤΟ

«Η Ελλάδα, προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία» ανέφερε ο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.