ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
KINAL
Shutterstock

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ με οριστικό ξεκαθάρισμα και νέα εντολή

Απόψε το fast track συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε οργανωτικά ζητήματα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Κίνημα Αλλαγής. Οι επόμενες κινήσεις της Φώφης Γεννηματά.

Το συνέδριο fast track διεξάγεται από απόψε και μέχρι αύριο το απόγευμα και θα  επιχειρήσει να διευθετήσει οργανωτικά ζητήματα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής.

Το 24ωρο  συνέδριο έχει ως αντικείμενο τη «θεσμική εναρμόνιση» του ΠΑΣΟΚ με το πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο που ισχύει στο Κίνημα Αλλαγής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ένα πράγμα κυρίως: οι σύνεδροι θα κληθούν να ψηφίσουν ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει εκλεγεί με τετραετή θητεία το 2017 (στη διαδικασία που ψήφισαν 220 χιλιάδες άνθρωποι τότε) θα είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (καθώς προέρχεται από αυτό) και στο αντίστοιχο διάστημα, ώστε να μην υπάρχει δυαρχία.

Η θητεία της κυρίας Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το 2015 και κανονικά λήγει το 2019 και σε άλλες συνθήκες θα έπρεπε να εξεταστεί θέμα ηγεσίας. Επειδή όμως μεσολάβησε η δημιουργία του ΚΙΝΑΛ το 2017 και η τότε ανάδειξη προέδρου από τη βάση των κομμάτων, που συμμετείχαν στο εγχείρημα, η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί τώρα ότι δεν τίθεται και δεν χρειάζεται καν να συζητηθεί οποιοδήποτε θέμα αρχηγίας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απροθυμία της ηγετικής ομάδας να θέσουν σε ουσιαστική συζήτηση όλα τα θέματα που απασχολούν τον χώρο, όπως η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η πολιτική των συμμαχιών, η νέα φυσιογνωμία και η ανασυγκρότηση, καθώς και η αντιπολιτευτική στρατηγική έχουν εγείρει έντονες αντιδράσεις από πολλά στελέχη. Ο Παύλος Γερουλάνος ηγείται κίνησης και αναμένεται να καταθέσει στο συνέδριο περισσότερες από 2000 υπογραφές μελών και στελεχών, που ζητούν επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και να μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κατηγορήσει την ηγεσία ότι μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα σφραγίδα, αλλά αποφεύγει να αμφισβητήσει σε αυτή τη φάση την αρχηγία της κυρίας Γεννηματά.

Πολλοί βουλευτές πάντως κυρίως νέοι, έχουν εκφράσει ενστάσεις και διαφωνίες για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας, κάτι που αναμένεται να εκδηλωθεί στο συνέδριο, παρά τον περιορισμένο χρόνο.

Η Χ. Τρικούπη πάντως επιμένει στην άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα του ΚΙΝΑΛ πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, ώστε να αφήσουν το νέο συμμαχικό πολιτικό σχηματισμό να ενδυναμωθεί και οργανωτικά, ιδίως με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι χρεοκοπημένο οικονομικά κόμμα και δεν μπορεί να έχει παραπάνω ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Η δε κυρία Γεννηματά αναμένεται να ζητήσει να σταματήσει η εσωστρέφεια και όλες οι δυνάμεις να κατευθυνθούν στην άσκηση της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Έντονος προβληματισμός για το μέλλον του κόμματος

Με τοποθετήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησε η δεύτερη μέρα των εργασιών της Κ.Ε. του Κινήματος Αλλαγής. Εμφανής ο προβληματισμός για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά κυρίως για τη προοπτική του και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση ΚΙΝΑΛ για τις τραπεζικές προμήθειες

Την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις χρεώσεις των τραπεζών ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ότι «οι τράπεζες επιβάλλουν οριζόντιες, αδικαιολόγητες χρεώσεις που δεν έχουν ούτε ηθική ούτε πολιτική νομιμοποίηση».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της για την πανδημία

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για την καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων, τα οποία δεν αποδίδουν αλλά και το κλίμα φόβου, αβεβαιότητας και διχασμού της κοινωνίας, συνέπεια των κυβερνητικών χειρισμών και αντιφάσεων.