ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Νέα εποχή για τις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας

Η πρέσβης της Κίνας στη χώρα μας, Τσιγιουέ Τσανγκ σημείωσε ότι οι πρόσφατες επισκέψεις υψηλού επιπέδου ενισχύουν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και λαών.

Το 2019 αποτελεί μια πολύ σημαντική χρονιά στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, κατά το οποίο σημειώθηκαν πολύ σημαντικά επιτεύγματα, τόνισε η πρέσβης της Κίνας στη χώρα μας, Τσιγιουέ Τσανγκ και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι διμερείς σχέσεις θα έχουν ένα λαμπρότερο μέλλον.

Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε απόψε στην Αθήνα η πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα, Σι Τζινπίνγκ, χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα επιτυχημένη και τόνισε πως εκφράζει την κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των ήδη πολύ καλών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κινέζα πρέσβης έστειλε το μήνυμα πως μετά τις στενές επαφές υψηλού επιπέδου οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή. Ιδιαιτέρως, σημείωσε, οι πρόσφατες επισκέψεις υψηλού επιπέδου ενισχύουν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και λαών.

«Η επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα έγινε πριν από δύο εβδομάδες, αλλά ακόμα και σήμερα νιώθουμε τη χαρά μετά την επίσκεψη. Τις περασμένες δύο εβδομάδες όπου κι αν πάω όλοι συζητούσαν ακόμα για την επιτυχία της επίσκεψης» ανέφερε ξεκινώντας τον χαιρετισμό της η πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίηση τόσο του Προέδρου της Κίνας όσο και της κινεζικής αντιπροσωπείας για τα αποτελέσματα της επίσκεψής τους στην Ελλάδα. «Από την πρώτη στιγμή που βγήκαν από το αεροπλάνο ένιωσαν τη φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή του ελληνικού λαού. Σε όλες τις συναντήσεις βιώσαν την ειλικρίνεια από τους ομολόγους τους και την ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε.

Αναφερόμενη στις συχνές επαφές σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, είπε πως αποτυπώνουν τη βούληση των δύο χωρών και των δύο λαών να ενισχύσουν περαιτέρω την ήδη πολύ καλή σχέση τους.

Ειδική αναφορά έκανε στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Αθήνα, στην οποία παρουσιάζεται η κοινή άποψη των δύο χωρών να εντατικοποιήσουν περαιτέρω τη διμερή τους σχέση. Η κοινή βούληση για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους, είπε η Κινέζα πρέσβης, παρουσιάζεται σε μια σειρά συμφωνιών που κατέληξαν οι δύο πλευρές. «Οι 16 συμφωνίες συμπυκνώνουν τη μελλοντική ανάπτυξη των δύο χωρών και θα καθοδηγήσουν τη μελλοντική τους διεύρυνση» σημείωσε η Τσιγιουέ Τσανγκ.

Στο σημείο αυτό, είπε πως δύο πολύ σημαντικές κινεζικές τράπεζες θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην Αθήνα και επισήμανε πως η Κίνα δεσμεύθηκε να ανοίξει την αγορά της ώστε να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις. Οι 16 συμφωνίες, συμπλήρωσε, αφορούν μεταξύ αλλων την εισαγωγή ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, του κρόκου και των ακτινιδίων.

Επίσης, η Τσιγιουέ Τσανγκ υπογράμμισε πως η συνεργασία επεκτείνεται και στις σχέσεις λαού προς λαό, με τη λειτουργία νέας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης από τον Ιούλιο Αθήνας-Σαγκάης, και στον πολιτιστικό τομέα, με τον ορισμό του 2021 ως έτους πολιτισμού και τουρισμού Κίνας-Ελλάδας, καθώς και με την ίδρυση του 3ου Ινστιτούτου Κουμφούκιου στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, επισήμανε πως υπάρχουν συμφωνίες που αφορούν την ανταλλαγή στην παιδεία και στην επιστήμη.

Καταληκτικά, παρατήρησε πως φέτος σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο είναι το έτους του γουρουνιού, «και το γουρούνι συμβολίζει την καλή τύχη και ευτυχία». Πριν από τον χαιρετισμό προβλήθηκε βίντεο με στιγμές από την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας και της συζύγου του στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dendias, YPEX, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο

Στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, ο υπ. Εξωτερικών, συζήτησε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε οικονομία, επενδύσεις, τουρισμό αλλά και πολιτισμό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόσκληση σε επενδυτές και τουρίστες από την Κίνα απηύθυνε ο Άδ. Γεωργιάδης

Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης επαναβεβαίωσε την δέσμευση της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων κινέζικων εταιρειών, που έχουν δρομολογηθεί αλλά ανεστάλησαν λόγω της κρίσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη δωρεά 20.000 μασκών από την Κίνα παρέλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Με πρόταση του κ. Κουμουτσάκου, 5.000 από τις μάσκες θα διατεθούν στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, λόγω της εκεί κατάστασης. Οι υπόλοιπες θα διατεθούν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για μία νέα πορεία στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας μίλησε ο Π. Παυλόπουλος

«Κίνα και Ελλάδα ξεκινούν μια νέα πορεία συμπόρευσης και συνδημιουργίας», υπογράμμισε ο ΠτΔ, Πρ. Παυλόπουλος, στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο Προεδρικό Μέγαρο