ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:13:19 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κωστής Χατζηδάκης- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Χατζηδάκης σε αντιπολίτευση: Yπερασπίζεστε τις μειοψηφίες στον ΕΦΚΑ

Ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «εμπάθεια και κομματικό φανατισμό που την οδηγεί στο να αγνοεί σειρά διατάξεων που διευκολύνουν τους πολίτες».

Με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να δηλώνει ότι «η κυβέρνηση είναι περήφανη για τη βαθιά και ουσιαστική τομή αποτελεσματικότητας που κάνει στον πιο προβληματικό και πολύπαθο δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό» και σύσσωμη την Αντιπολίτευση, να κάνει λόγο για «αυταρχικές πρακτικές» με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση, σε πρώτη ανάγνωση, του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

«Εσείς υπερασπίζεστε τις μειοψηφίες στον ΕΦΚΑ και εμείς τους ανυπεράσπιστους πολίτες», αντέτεινε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στην Αντιπολίτευση απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικών διατάξεων.

Παράλληλα, την κατηγόρησε για «εμπάθεια και κομματικό φανατισμό που την οδηγεί στο να αγνοεί σειρά διατάξεων που διευκολύνουν τους πολίτες», μεταξύ των οποίων είναι, όπως είπε:

  • Η κατάργηση της προεγγραφής μη μισθωτών στον ΕΦΚΑ με την έναρξη της δραστηριότητας, που διευκολύνει την διαδικασία έναρξης ή μεταβολής στην Εφορίας.
  • Η επιλογή ασφαλιστικού φορέα για ασφαλισμένους με διπλή ιδιότητα που διευκολύνει γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς.
  • Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές λόγω τις χιονοκαταιγίδας «Ελπίς».
  • Η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές κάτω από 100 ευρώ στον ΕΦΚ που αφορά 130.000 πολίτες.
  • Η ρύθμιση για 10 επιπλέον ημέρες μετ' αποδοχών στους γονείς παιδιών με σπάνια νοσήματα.

«Ακόμα και σε αυτονόητες διατάξεις χωρίς κομματικό χρώμα, ο φανατισμός και η εμπάθεια εμποδίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν μια καλή κουβέντα. Γιατί έχουν υιοθετήσει έναν τοξικό πολιτικό λόγο που τους απομονώνει από το μέσο ψηφοφόρο», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης ότι οι ίδιοι οι αρμόδιοι φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή κατήγγειλαν το νομοσχέδιο και ζήτησαν την απόσυρση του, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «επιλεκτικές αναφορές». «Αποκρύβετε σκόπιμα ότι υπήρχαν και φορείς όπως το ΤΕΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, η ΕΣΕΕ και ένας Σύλλογος Συνταξιούχων που τοποθετήθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου», σημείωσε.

Απαντώντας στις έντονες διαφωνίες βουλευτών της αντιπολίτευσης για τον νέο τρόπο προκήρυξης των θέσεων των διευθυντικών στελεχών, υπογράμμισε ότι για τους ήδη προϊσταμένους του ΕΦΚΑ, για τους οποίους υπάρχει αρνητική κρίση, θα ισχύουν οι διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και θα επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις.

«Οι θέσεις υπάρχουν για τους πολίτες. Όχι για εμάς, ούτε για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Εσείς υποστηρίζετε τους λίγους, εμείς πάμε με τους πολλούς», ανέφερε. Τέλος, απέρριψε τις ενστάσεις για «ιδιωτικοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ λόγω της σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δημόσια εταιρεία με τον ΕΦΚΑ ως μοναδικό μέτοχο.

«Σε αυτό το νομοσχέδιο είστε κολλημένοι υπέρ των συμφερόντων ορισμένων μειοψηφιών στον ΕΦΚΑ. Και αυτό μας κάνει να διαφέρουμε. Εσείς υποστηρίζετε τις μειοψηφίες του ΕΦΚΑ, εμείς υποστηρίζουμε τους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι η βασική μας διαφορά», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης σε Τσίπρα: Είστε επιστήμονες στα ψέματα για ΔΕΗ και ΕΦΚΑ

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον πρόεδρο του κόμματος, εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.
xatzidakis, energeia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοψία Χατζηδάκη σε ΕΦΚΑ Αγ. Παρασκευής: Βρήκα 21 από 35 υπαλλήλους

«Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες πρέπει να αυξηθούν παραπέρα και η ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, μετά τις τελευταίες της αναβαθμίσεις, να μετατραπεί σε βασικό κόμβο ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του πολίτη», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Όταν η ανεργία πέφτει, ισχυροποιείται η θέση των εργαζομένων

Ο κ. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξήγησε ότι η πολιτεία επιχειρεί να κάνει «ένα πάντρεμα ανάμεσα στους δύο όχι μόνο με ημερίδες καριέρας αλλά και με μία διασταύρωση προσφοράς και ζήτησης στα αρχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης» .
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Μεγάλη η εμπιστοσύνη των πολιτών στους λογιστές του ΕΦΚΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την έρευνα της εταιρείας Pulse, τόνισε πως υπερτερούν οι θετικές γνώμες για την πρόοδο που καταγράφεται στις εκκρεμείς συντάξεις και την εξυπηρέτηση από τον ΕΦΚΑ.
Κωστής Χατζηδάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Αύξηση συντάξεων το 2023 - Τελειώνουμε με τις εκκρεμότητες

Όπως τόνισε ο υπουργός, «με τις προβλέψεις του «νόμου Βρούτση» ήραμε αδικίες του «νόμου Κατρούγκαλου» και ως αποτέλεσμα έχουν ήδη δει αυξήσεις στις τσέπες τους πάνω από 225.000 συνταξιούχοι- ιδιαίτερα όσοι είχαν 30 έτη ασφάλισης.