ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tagaras, Ypourgeio Perivallontos kai Energeias
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ταγαράς: Να γίνει διάλογος για τα αυθαίρετα προς κατεδάφιση

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια που έχει οδηγήσει στο «πάγωμα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλίες» και ζήτησε τον κατάλογο των κατεδαφιστέων, για τα οποία έχει παγώσει η κατεδάφισή τους.

Στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης των έργων κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, ανά αποκεντρωμένη Περιφέρεια, κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου. Ο κ. Ταγαράς υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου με τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε με σεβασμό στο Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ, να αποφασιστεί ποια αυθαίρετα πρέπει να κατεδαφιστούν και ποια όχι, διότι ακόμη και σε αιγιαλό, παραλίες ή αρχαιολογικούς χώρους, «δεν είναι όλα για κατεδάφιση». 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια που έχει οδηγήσει στο «πάγωμα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλίες» και ζήτησε τον κατάλογο των κατεδαφιστέων, για τα οποία έχει παγώσει η κατεδάφισή τους.

«Βλέπουμε μια μεθόδευση της κυβέρνησης για να τακτοποιήσει και να παραμείνουν τα αυθαίρετα σε αιγιαλό, παραλίες, παρόχθια ζώνη, πυθμένα θάλασσας», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και έκανε λόγο για «υποκρισία των υπουργών, οι οποίοι μιλάνε για μηδενική ανοχή, αλλά δίνουν παρατάσεις στα αυθαίρετα».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι με δύο αποφάσεις του Πράσινου Ταμείου, εντάχθηκαν έργα κατεδάφισης αυθαιρέτων που είχαν τελεσίδικες αποφάσεις, στο Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», συνολικού ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, με δικαιούχους της αποκεντρωμένες διοικήσεις Αττικής, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου.  
 
Σε σχέση για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η διαδικασία ανάθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς εκκρεμούν διοικητικές προσφυγές κατά τη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού. Καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ενημέρωση και για την πορεία εκτέλεσης του έργου κατεδάφισης των αυθαιρέτων στη Μακρόνησο, ο κ. Ταγαράς είπε ότι το τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων ολοκλήρωσε τις διαδικασίες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την υπογραφή της σύμβασης, μετά από διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Το αντικείμενο της σύμβασης έχει ολοκληρωθεί, πλην ενός πρωτοκόλλου του οποίου η κατεδάφιση έχει ανασταλεί προσωρινά και ενός πρωτοκόλλου αυθαιρέτου λόγω εκκρεμοδικίας στον ΣΥΠΟΘΑ. «Γι' αυτόν τον λόγο, ύστερα από αίτημα της Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων, αποφασίστηκε η παράταση σύμβασης», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς. Μας λέτε ότι προχωράτε σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε άλλες περιοχές, αλλά όχι στην παραλία και στον αιγιαλό; Δεν είναι προκλητικό να λέτε στους Έλληνες πολίτες ότι σε αυτά τα οποία είναι τα περισσότερο προκλητικά και επικίνδυνα και προσβάλλουν το τουριστικό προϊόν, αλλά και το ίδιο το περιβάλλον, το δομημένο και το φυσικό, έχετε δώσει αναστολές εδώ και δύο χρόνια; Η κυβέρνησή σας θέλετε να χαρακτηριστεί ως η κυβέρνηση που αναστέλλει τις κατεδαφίσεις;», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος καταγγέλλοντας τις συνεχείς παρατάσεις στην αναστολή εκτέλεσης έργων κατεδάφισης σε αιγιαλό και παραλίες.

«Είπατε εάν αποδεχόμαστε και αν θέλουμε να διατηρήσουμε κατεδαφιστέα τα οποία έχουν κριθεί τελεσίδικα. Σε ό,τι επιτάσσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο νόμος, κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα. Όμως, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις οι οποίες χρίζουν ρύθμισης. Γιατί, ή τα ρυθμίζεις ή τα κατεδαφίζεις. Αυτό είναι μια εκκρεμότητα μπροστά μας, για όλους μας και θέλω τη συνεργασία σας να δώσουμε ένα τέλος σε όλη αυτή την αναρχία που δημιουργήθηκε διαχρονικά, με πολλές παρενέργειες», απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σχολίασε: «Στα δάση που εμείς δεν επιτρέπουμε ρύθμιση, δεν υπάρχουν αυθαίρετα; Ολόκληρα χωριά είναι αυθαίρετα. Έχουν δημιουργηθεί σε δάση και δασικές εκτάσεις, με φως, νερό, τηλέφωνο, τα πάντα και είναι αυθαίρετα όλα».

«Έχουμε μπροστά μας θέματα, αγαπητέ συνάδελφε», απευθύνθηκε ο Νίκος Ταγαράς στον Σωκράτη Φάμελλο και πρόσθεσε: «Αναφερθήκατε και στις εκχερσώσεις, το οποίο είναι ένα θέμα απόρροια συνταγματικής υποχρέωσης. Επίσης, έχει να κάνει και με τους δασικούς χάρτες, ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, ένα πολύ κρίσιμο θέμα. Όμως, αυτά που αναγράφει το Συμβούλιο Επικρατείας είναι χρήσιμα για όλους μας και λαμβάνοντάς τα υπόψη θα βρούμε διέξοδο και για τις εκχερσώσεις των αγροτικών καλλιεργειών - προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας - και για τα αυθαίρετα που είναι μέσα στα δάση (οικιστικές πυκνώσεις) ανεξάρτητα από το πώς τα βαφτίζει κανείς. Εγώ μιλάω για την ουσία, για το τι χρειάζεται να γίνει, να συνεργαστούμε μαζί για ό,τι καλύτερο μπορεί στις συνθήκες αυτές να γίνει. Το ίδιο ισχύει και για τον αιγιαλό και για την παραλία και για τους αρχαιολογικούς χώρους, διότι δεν είναι όλα για κατεδάφιση. Υπάρχουν και κρίσιμα θέματα που πρέπει να τα δούμε διασταλτικά και να αποφασίσουμε, με κρίση και με επιχειρήματα, ποια θα μείνουν και ποια θα φύγουν, αν πρέπει να μείνουν και πώς θα μείνουν και γιατί θα μείνουν».  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kostas-skrekas-energeia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να απορροφήσει όλη την ακρίβεια

Ο υπουργός απέδωσε την οξύτητα της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα και στο γεγονός, όπως είπε, ότι επί 5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν προωθήθηκαν οι ΑΠΕ ώστε αυτές να είχαν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στον ενεργειακό μίγμα της χώρας.
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Φθηνή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει τα μέτρα στήριξης

«Φθηνή και αντιπαραγωγική η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μειώσει τον σημαντικό μηχανισμό στήριξης, που πρώτη η Ελλάδα ανακοίνωσε για τη νέα χρονιά ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο υπ. Ενέργειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κοινωνία πληρώνει τις επιλογές και την κοροϊδία Μητσοτάκη

«Κάθε μέρα παραμονής της ΝΔ στην κυβέρνηση είναι μέρα λεηλασίας της κοινωνίας. Η πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική ανάγκη», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η απουσία διαύλων επικοινωνίας με Τουρκία «εγκυμονεί κινδύνους»

Όπως υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στο EURACTIV, οι υψηλοί τόνοι εάν παραμείνουν στο ρητορικό επίπεδο, ευνοούν τούτη την ώρα τον Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.