ΓΔ: 795.24 2.06% Τζίρος: 72.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης. ΑΠΕ

Αδ. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα επενδύει στη Γαλάζια Οικονομία με σημαντικά έργα

Οι χρηματοδοτήσεις για την Γαλάζια Οικονομία έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες ωστόσο λίγα είναι τα προτζεκτ που θεωρούνται κατάλληλα. Η σημασία των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η ολοκλήρωση της προκήρυξης για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας αντανακλά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να επενδύσει στη «Γαλάζια Οικονομία» σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ θα χρησιμοποιούνται τα κριτήρια ESG στις επενδύσεις που θα γίνουν.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, στο επίκεντρο της ατζέντας στο 2o Blue Economy Forum με θέμα τις μεγάλες προοπτικές της Γαλάζιας Οικονομίας για την Ελλάδα, βρέθηκαν και οι βιώσιμες γαλάζιες επενδύσεις, τα εργαλεία χρηματοδότησης της, αλλά και η παράκτια και θαλάσσια τουριστική οικονομία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε ότι η κυβέρνηση επενδύει στη Γαλάζια Οικονομία με συγκεκριμένα έργα όπως η ολοκλήρωση της προκήρυξης για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, ενώ μίλησε για το θέμα και ο πρόεδρος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης συμπληρώνοντας πως τα κριτήρια ESG θα χρησιμοποιούνται στις επενδύσεις του Υπερταμείου και πως εστιάζονται σε όλες τις πτυχές της βιωσιμότητας συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της σπατάλης τροφίμων.

Την ευρωπαϊκή ματιά στη Γαλάζια Οικονομία και κυρίως στις θέσεις εργασίας που υπάρχουν στον κλάδο συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος, ανέπτυξε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις στην πράσινη και γαλάζια οικονομία και τις προκηρύξεις της Τράπεζας για χρηματοδοτήσεις. Ο διευθυντής Τομέα Πολιτικής Θαλασσίων Θεμάτων και Γαλάζιας Οικονομίας στην ΕΕ Χρήστος Οικονόμου, επεσήμανε την νέα προσέγγιση της ΕΕ για τη Γαλάζια Οικονομία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με τη διατήρηση των Ωκεανών, τις νέες τεχνολογίες και την πρωτοβουλία Blue Invest.

Οι χρηματοδοτήσεις για τη Γαλάζια Οικονομία έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ricardo Mourinho Félix, στη συζήτησή του με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO, Σπύρο Κουβέλη, υπογράμμισε τη σημασία της Γαλάζιας Οικονομίας στη μείωση της φτώχειας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και τις οικονομικές ευκαιρίες που πηγάζουν από τη θάλασσα και τόνιζε πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μείωση του ρίσκου για τους ιδιώτες επενδυτές, όπως το Blue Invest Fund που δημιουργήθηκε μαζί με την ΕΕ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε η επικεφαλής τμήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεύθυνση Θαλασσίων Θεμάτων και Αλιείας, Andreea Strachinescu, τόνισε τη νέα Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και τους οικονομικούς τομείς μαζί και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Blue Invest, και το Invest EU. Χρηματοδοτήσεις για τη Γαλάζια Οικονομία έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ αναφέρθηκε ότι παρόλο που υπάρχουν κεφάλαια χρηματοδότησης, υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα από κατάλληλα πρότζεκτ, και χρειάζονται περισσότερες λύσεις βασισμένων στη φύση, όπως υπογραμμίστηκε από τους διαχειριστές κεφαλαίων από τα funds Andera Partners, Ocean 14 Capital, SWEN Blue Ocean, Sustainable Investments LLC.

Η Dorothee Herr, εκπρόσωπος της Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, τόνισε πως η Ένωση, παρόλο που πρόκειται για περιβαλλοντικό οργανισμό, εργάζεται για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ανάπτυξη των ΑΠΕ ή επενδύεσεων ιχθυοκαλλιέργειας, για παράδειγμα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, τόνισε πως «η ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με εκατοντάδες χιλιόμετρα  ακτογραμμής και αναρίθμητα νησιά αποτελεί μονόδρομο. Χέρι - χέρι με την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη και μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 20221 - 2027 θα οδηγήσουν την χώρα και την οικονομία στην επόμενη μέρα, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι η βιώσιμη και ολιστική ανάπτυξη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Adonis-Georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων για την αναβάθμιση του δικτύου ενέργειας. Για ρεκόρ 28 ετών των επενδύσεων στην Ελλάδα έκανε επίσης λόγο ο υπουργός.
kalafatis-nd
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Σύμμαχος των επενδυτών και των επιχειρήσεων το κράτος

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) σημείωσε πως η χώρα μας έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα επτά χρόνια, κοινοτικούς πόρους άνω των 70 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις και οι επαφές της κυβέρνησης με ξένους κολοσσούς έχει οδηγήσει στην αύξηση την των επενδύσεων και την δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.