ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
Φωτό: Γραφείο Πρωθυπουργού

Κ. Μητσοτάκης: Θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τόνισε πως η ΕΕ θα ζητήσει την παύση όλων των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να λάβει σκληρές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως θα πρέπει η Ευρώπη να μπορεί να προστατευτεί από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό της ρωσικής πλευράς και να δείξει ότι παραμένει αταλάντευτη στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και νομιμότητας.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη που πριν από λίγο φάνταζε αδιανόητη, τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον β' παγκόσμιο πόλεμο. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές δίκαιο, θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Επισήμανε πως «για αυτό και η απάντηση της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά δυναμική. Είμαστε εδώ πέρα ενωμένοι για να πάρουμε αποφάσεις λήψης σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατόν την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε την άμυνα μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου μια πρόβλεψη, η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο, τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης των κρατών μελών, απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευθούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στο δρόμο υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kiriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απρόκλητη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από τη Ρωσία

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα σταθούμε ενωμένοι στην υπεράσπιση των αξιών μας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και οι σύμμαχοι από ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο τα κράτη-μέλη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, θα στείλουν ένα ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο μήνυμα».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΣΕΑ: Σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Οικονόμου «όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας».
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Deutsche Welle: Πάντα υπάρχει χώρος για τη διπλωματία

Ο πρωθυπουργός δήλωσε για το ουκρανικό: «δεν έχουμε ακόμη απτές ενδείξεις ότι έχουμε κινήσεις αποκλιμάκωσης», «ελπίζουμε και θέλουμε να κρατήσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας και της διπλωματίας ανοιχτούς με τη Ρωσία».
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα αντιδράσουμε συντονισμένα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής

«Επαναβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε σε συνεννόηση με τους Ευρωατλαντικούς Συμμάχους μας, σε περίπτωση που υπάρξει εισβολή», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ευρωπαίων ηγετών.