ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kiriakos Mitsotakis
Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: Έχουμε κάθε λόγο να στηρίξουμε διμερώς την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή για την ουκρανική κρίση ανέδειξε τη σημασία της σύνθεσης των απόψεων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα.

Την ανάγκη σύνθεσης των απόψεων ενώπιον των κρίσιμων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του σήμερα στη Βουλή σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των τριών μεγάλων κομμάτων στην καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας, ενώ απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, έγινε κατόπιν της σχετικής ευρωπαϊκής απόφασης που δεσμεύει τα κράτη μέλη της ΕΕ, και προσέθεσε ότι ουδέποτε έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

«Οι εξελίξεις είναι τόσο μεγάλες και τόσο σημαντικές που πραγματικά νομίζω ότι θα αδικούσαμε τη συζήτηση αν δεν επιδιώκαμε με κάποιο τρόπο να αναζητήσουμε περισσότερες συνθέσεις και να επιμείνουμε λιγότερο στις όποιες διαφωνίες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Θέλω κατ' αρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ υπήρξε μία ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις καταδίκη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και μία συμφωνία στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε, επιβαλλόταν, να εγκρίνει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή ασκούν μία μεγάλη πίεση στη ρωσική οικονομία ως το ελάχιστο αντίμετρο, την ελάχιστη αντίδραση, σε αυτή τη συμπεριφορά της Ρωσίας, η οποία έρχεται ουσιαστικά να ξαναγράψει όλο τον χάρτη της ευρωπαϊκής σταθερότητας όπως οικοδομήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το λέω αυτό διότι έχει μία μεγάλη σημασία από τη σημερινή συζήτηση να σταθούμε περισσότερο στα θετικά μηνύματα τα οποία μπορεί να εκπέμψει η Εθνική Αντιπροσωπεία και να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες διαφωνίες μας».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ουκρανική κρίση και την στήριξη του Κιέβου, είπε ότι η χώρα μας έχει παραπάνω λόγους από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη να συνδράμει την Ουκρανία και με αμυντικό εξοπλισμό, διότι με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύει ότι στα πλαίσια μιας σχέσης συμμαχικής θα μπορεί να διεκδικήσει μια αντίστοιχη στήριξη σε περίπτωση που κι η Ελλάδα ζητήσει κάτι ανάλογο.

Δεν είμαστε στην πιο ασφαλή γειτονιά του πλανήτη

«Νομίζω ότι το επιχείρημα είναι πολύ σαφές και πολύ ξεκάθαρο. Δεν είμαστε, δυστυχώς, στην πιο ασφαλή γειτονιά του πλανήτη. Ξέρετε, μερικές φορές όταν συμμετέχουμε σε μια συμμαχία δεν γνωρίζει κάποιος πότε θα ζητήσει την βοήθεια ποιανού και ποιος θα προηγηθεί και ποιος θα έπεται.

Όμως ένας συνεπής σύμμαχος ο οποίος πιστεύει στην αξία των συμμαχιών -και εμείς πιστεύουμε και στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στην αξία του ΝΑΤΟ- οφείλει στις περιπτώσεις αυτές να μπορεί να βλέπει και να διαβάζει το γεωπολιτικό πεδίο και τα συμφέροντα της χώρας έτσι όπως διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή» επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Είχαμε κάθε λόγο, λοιπόν, εμείς, πέρα και πάνω από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, διμερώς, όπως το έκαναν πολλές άλλες χώρες, να στηρίξουμε την Ουκρανία. Είχαμε έναν λόγο παραπάνω να το κάνουμε. Και νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται με απόλυτη σαφήνεια αυτό το οποίο λέω. Αν εσείς ισχυρίζεστε ότι είχαμε έναν λόγο λιγότερο να το κάνουμε, θα ήθελα, παρακαλώ, να εξηγήσετε με πειστικό τρόπο την επιχειρηματολογία σας».

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα χαρακτήρισε δικαιολογημένη την κριτική για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε ενδεχομένως μια αμηχανία ή μια έλλειψη αντίληψης των γεωπολιτικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια και δεν μπόρεσε να αρθρώσει έναν συνεπή και ουσιαστικό γεωπολιτικό λόγο, και τόνισε ότι πρέπει να ευθυγραμμίζονται σε μια οικονομική ένωση, η οικονομική ισχύς με την γεωπολιτική, στρατιωτική και αμυντική ισχύ για να μπορούν αυτές οι δύο συνιστώσες πολιτικής να ευθυγραμμίζονται.

Πάντως, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά ως προς τη δημιουργία τού Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σημαντικότατους πόρους και στην ουκρανική κρίση που μετά από μια αρχική αμηχανία κατάφερε και συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα κυρώσεων πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κριτική που ασκήθηκε για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Χαρακτήρισε λάθος τα περί μη συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, το οποίο -όπως είπε- συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη και είχε εξουσιοδοτήσει όλα τα μέλη του, κατά την αρμοδιότητά τους να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις, ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τηλεφωνικά όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για την απόφαση να αποστείλουμε στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

«Αν ψάχνετε εντός της κυβέρνησης, στις σχέσεις τις δικές μου με τον υπουργό Άμυνας, με τον υπουργό Εξωτερικών, διαφωνίες, λυπάμαι, ψάξτε αλλού. Δείτε, ίσως, τα δικά σας εσωτερικά προβλήματα. Μπορώ να σας ενημερώσω ότι οι σχέσεις μου είναι όχι απλά απόλυτα αρμονικές, αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη ως προς τις βασικές αποφάσεις που αφορούν στην εξωτερική πολιτική. Αυτά επειδή είδα διάφορα ενδιαφέροντα υπονοούμενα σε ανακοινώσεις τις οποίες έβγαλε το κόμμα σας» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Πρέπει να εισάγουμε λιγότερο ρωσικό φυσικό αέριο

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, και είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εισάγει λιγότερο ρωσικό φυσικό αέριο και να εισάγει περισσότερο αέριο σε υγροποιημένη μορφή, και για αυτό ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη να κατασκευής και δεύτερου σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

«Επιμένω τόσο πολύ σε πτυχές της ενεργειακής μας διπλωματίας, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να αποτελέσει πηγή εισόδου για φυσικό αέριο, το οποίο θα βρεθεί στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Προσέθεσε πως γι' αυτό και γίνονται οι συζητήσεις, όχι μόνο με την Κύπρο και με το Ισραήλ, αλλά και με την Αίγυπτο και γι' αυτό η κυβέρνηση επιμένει ότι θα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές οδεύσεις φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού EastMed, εφόσον αυτός είναι οικονομικά βιώσιμος.

«Αλλά για αυτό επιμένουμε κιόλας ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου το οποίο θα έρθει από την Αίγυπτο. Αυτό συνιστά συνολικά μία συνεκτική ενεργειακή στρατηγική, η οποία συνεπικουρείται και από σημαντικά έργα υποδομής τα οποία διευκολύνουν την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Έτσι ώστε να μην εισάγουμε μόνο πρωτογενώς φυσικό αέριο αλλά να εισάγουμε απευθείας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές. Στην περίπτωση της Αιγύπτου μιλάμε για ενέργεια η οποία παράγεται από τον ήλιο σε ακόμα φθηνότερες τιμές από αυτή την οποία μπορούμε να παράγουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία

«Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη με την παραίτηση. Συγκάλυψη είναι να διαστρεβλώνεις σκόπιμα την αλήθεια για να επιβιώνεις πολιτικά και να πατάς στον ανθρώπινο πόνο» τόνισε ο πρώην υπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος η Ελλάδα να συγκλίνει με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα

«Δεν είναι τυχαίο ότι από όλες τις χώρες του κόσμου ο Economist ανακήρυξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς το 2023 και η ανάδειξη της πατρίδας μας ως κράτους πλήρους δημοκρατίας σε πείσμα όσων επιμένουν να φωτογραφίζουν την Ελλάδα με μελανά χρώματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Εμείς το γονέας 1 και γονέας 2 δεν το αποδεχόμαστε

«Δεν θα κρύβουμε αυτά τα παιδιά, δεν θα κρύβουμε αυτούς τους ανθρώπους και μάλιστα η Πολιτεία θα αξιολογεί όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια αν και οι δύο- ενώ τώρα κρίνει μόνο τον έναν- αν είναι κατάλληλοι για υιοθεσία» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας: Κρίσιμος ο ρόλος του ΝΑΤΟ για να την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής

Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει «αποφασιστική απάντηση στην επίθεση Πούτιν».
Dendias, bouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στη Βουλή: Μη σοβαρά τα περί διαφωνίας με τον πρωθυπουργό

Ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον πρωθυπουργό για το θέμα της Ουκρανίας, ενώ απάντησε και στην κριτική του ΚΙΝΑΛ που είχε χαρακτηρίσει φιάσκο την επίσκεψή του στη Μόσχα.