ΓΔ: 795.24 2.06% Τζίρος: 72.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τ. Θεοδωρικάκος: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας γυρνάει αιώνες πίσω

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως η Ελλάδα είναι ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο και την επιβολή ενός κράτους σε ένα άλλο με τη στρατιωτική ισχύ.

Το γεγονός πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει δραματικά τα δεδομένα του σύγχρονου κόσμου καθώς αποτελεί μια άδικη, παράνομη, παράλογη πολεμική επέμβαση που γυρίζει την ανθρωπότητα σε προηγούμενους αιώνες σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος που τόνισε ότι η κυβέρνηση προασπίζεται το εθνικό συμφέρον τα σύνορα και τις αξίες της Ευρώπης.

Σε μήνυμα του σε εκδήλωση της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως δεν μπορεί να υπάρχει ουδετερότητα απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις. «Το να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε και δεν ακούμε δεν είναι επιλογή για τους Έλληνες. Ό,τι κάνουμε προκύπτει ως θέση αρχών και ως θέση που εκπροσωπεί το εθνικό μας συμφέρον. Αυτό και μόνο υπηρετούμε» ανέφερε σημειώνοντας πως «είμαστε ενάντια στον πόλεμο, είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε ενάντια στην επιβολή ενός κράτους σε ένα άλλο με τη στρατιωτική ισχύ. Και γι’ αυτό δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Πάντα με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν κρυβόμαστε».

Κάνοντας αναφορά στις βίαιες προσπάθειες αλλαγής των συνόρων, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στα γεγονότα του 2020 όταν σημειώθηκε η ασσύμετρη απειλή της Τουρκίας στα ελληνικά σύνορα. «Ήταν ο Μάρτιος και ο Απρίλιος του 2020 όταν τα στελέχη μας, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ένστολοι πολίτες, οι αστυνομικοί μας ήταν εδώ, δίπλα σας. Υπερασπίστηκαν τα σύνορα και ταυτόχρονα απέδειξαν ότι ξέρουν να σώζουν και ανθρώπινες ζωές. Και αυτό συνεχίζουν να κάνουν και σήμερα. Πρόσφατα Έλληνες αστυνομικοί έσωσαν μετανάστες στον Έβρο, κυρίως γυναίκες και παιδιά της γειτονικής χώρας που κινδύνευαν».

Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορά της, τις αξίες και την ηθική του ευρωπαϊκού πολιτισμού, υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο. «Από αυτό το χρέος, την αυτονόητη υποχρέωση, από αυτό το καθήκον μας, δε θα κάνουμε ποτέ ούτε ένα βήμα πίσω. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι πάντες. Είμαστε πάντα έτοιμοι, αστυνομία, στρατός και ο ελληνικός λαός, οι πολίτες με απόλυτη ενότητα.

Η κυβέρνηση μας υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του ελληνικού λαού. Διασφαλίζει με πράξεις την ασφάλεια της χώρας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Αναπτύσσει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας».

Στο τέλος ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς η κοινωνία των πολιτών έχει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο να διαδραματίσει. «η προσφορά στον συνάνθρωπο, ο εθελοντισμός είναι μέρος της λύσης για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής. Είναι μέρος της λύσης για να είναι πάντα η πατρίδας μας ασφαλής. Είναι η δική σας απάντηση, η απάντηση που δίνουν οι ενεργοί πολίτες, οι οποίοι έχουν τη γνώση και τη θέληση να κάνουν πάντοτε αυτό που πρέπει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεωργαντάς: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα»

Η Ελλάδα το 2021 εισήγαγε από τη Ρωσία και την Ουκρανία μαλακό σίτο, αραβόσιτο και κριθάρι που αντιπροσώπευαν το 30% των συνολικών εισαγωγών μας. Με το ξέσπασμα του πολέμου η χώρα μας έπρεπε να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές.
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Αποτρόπαια η λεηλασία των Ρώσων στο Μουσείο της Μελιτόπολης

«Ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Ανησυχία για τη Μαριούπολη, να απομακρυνθούν οι άμαχοι

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης έχει πέσει σε ρωσικά χέρια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απευθύνει έκκληση να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός της πόλης και να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας: Κρίσιμος ο ρόλος του ΝΑΤΟ για να την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής

Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει «αποφασιστική απάντηση στην επίθεση Πούτιν».