ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Staikouras
Φωτο: ΑΠΕ

Χ. Σταϊκούρας: Σήμερα η Νέα Δημοκρατία γράφει το νέο κύκλο

Απολογισμός των πέντε μηνών της κυβέρνησης από τον υπουργό Οικονομικών κατά την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Σημείωσε πως τα πρώτα δείγματα από την εφαρμογή των πολιτικών έχουν θετικό αντίκτυπο στους εταίρους.

«Η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ορθολογικά προσαρμοσμένη στα δεδομένα των καιρών, έκανε συνολικό σχέδιο ανάταξης της χώρας. Κάλεσε πολίτες και πολιτικά στελέχη, ανεξάρτητα από πολιτικές αφετηρίες και παλαιές κομματικές προτιμήσεις, να ενταχθούν στις τάξεις της. Για να προωθήσουμε, όλοι μαζί, την εθνική αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ασφάλεια, την έννομη τάξη, την κανονικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την διατηρήσιμη απασχόληση, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, την ανασυγκρότηση - σε σύγχρονες βάσεις - της πατρίδας μας» τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως αυτό πράττουν παλαιοί και νέοι Νεοδημοκράτες, με διακριτούς ρόλους ως πολιτικό κόμμα και ως κυβέρνηση, με σεβασμό σε όλες τις φάσεις της μακράς ιστορία μας, με ευθύνη για το παρόν, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Όπως είπε, στις 7 Ιουλίου, οι πολίτες έκλεισαν έναν τετραετή κύκλο ανευθυνότητας και ιδεοληψιών και άνοιξαν ένα νέο κύκλο υπευθυνότητας, αξιοπιστίας, μετριοπάθειας, σεμνότητας και αποτελεσματικότητας.

«Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία γράφει το νέο κύκλο. Ανταποκρίνεται, και πάλι, στην εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των πολιτών» τόνισε, επισημαίνοντας πως η οικονομία, κινείται με γρήγορο ρυθμό, ώστε να καταστεί μια σύγχρονη, πλήρως κανονική, δυτικού τύπου οικονομία.
Όπως είπε, στους περίπου πέντε μήνες:

* Καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 και το 2020, χωρίς περιττά ΝΑΙ και περιττά ΟΧΙ με τους θεσμούς.
* Προχωρήσαμε σε γενναία, μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
* Βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών προς την εφορία.
* Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και παρατείναμε το υφιστάμενο πλαίσιο κατά 4 μήνες.
* Καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015.
* Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό.
* Προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν «σέρνονταν».
* Προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.
* Δρομολογήσαμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
* Νομοθετήσαμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου.
* Καταθέσαμε προς ψήφιση ένα νέο φορολογικό πλαίσιο, με έντονη αναπτυξιακή διάσταση».
Σημείωσε πως τα πρώτα δείγματα από την εφαρμογή των πολιτικών έχουν θετικό αντίκτυπο στους εταίρους, στους επενδυτές, στις αγορές, στους οίκους αξιολόγησης και πρωτίστως στους Έλληνες πολίτες.

Μάλιστα για το επόμενο διάστημα, όπως είπε, η κυβέρνηση επικεντρώνεται:
στην επίτευξη υψηλού και διατηρήσιμου ρυθμού μεγέθυνσης,

* στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,
* στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας,
* στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,
* στη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους,
* στην υλοποίηση και σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων.

«Προχωρούμε όλοι μαζί, μπροστά! Με εσωτερική δημοκρατία και σφυρηλάτηση της εσωτερικής συνοχής. Χωρίς υστερόβουλη και μίζερη εσωστρέφεια. Με ποιότητα και αποτελεσματικότητα. Μόνο όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε.
Μόνο όλοι μαζί, θα πετύχουμε. Θα πετύχουμε να προωθήσουμε την ισχυροποίηση της πατρίδας μας. Θα πετύχουμε να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ατομική ευημερία
» ολοκλήρωσε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tajani
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Ταγιάνι: Καταστροφικό για όλους να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη στο μεταναστευτικό

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει πως η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα προς όφελος όλων, ενώ πρότεινε διάλογο με την Τουρκία.
Antonio Lopez
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Λόπεζ: Η νίκη μας στην Ευρώπη οφείλεται και σε εσάς

Ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Επεσήμανε πως η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού σηματοδότησε την άνοδο ενός νέου τύπου ηγετών του ΕΛΚ σε όλη την Ευρώπη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

13ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: Δεύτερη ημέρα με σύνθημα «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα»

Το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε παλιούς και νέους φίλους του κόμματος και το νέο προφίλ ενός ευρωπαϊκού και μοντέρνου κόμματος. Ο νυχτερινός αγώνας δρόμου και τα κρίσιμα ζητήματα.
Georgiadis-Synedrio ND
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Εκλεγήκαμε για να φέρουμε επενδύσεις και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε πως ο λαϊκισμός θα ξανάρθει, ενώ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ως λαϊκιστή. Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια είπε ότι βρίσκονται στο σημείο που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον εθελοντισμό - Πλατφόρμα εγγραφής μελών

Με στόχο τη συμμετοχή των μελών της σε δράσεις εθελοντισμού η Νέα Δημοκρατία ενεργοποιεί πλατφόρμα εγγραφής των μελών της, στην εθελοντική ομάδα της γραμματείας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού.