ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Dendias-Aigyptos
Φωτο: ΑΠΕ

Κρίσιμη συνάντηση Δένδια - Σάμεχ Σούκρι στην Αίγυπτο

Ο κ. Δένδιας έθεσε επί τάπητος την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Ο υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει στην Ελλάδα το απόγευμα. Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση τους ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Άρχισε στις 12 το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι που του επεφύλαξε θερμή υποδοχή στο Κάιρο.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση τους που διήρκεσε 45 λεπτά, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Ερχόμενος στο Κάιρο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Πολιτικός Δ/ντής Κυριάκος Λουκάκης, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο Νίκος Γαριλίδης, ο Δ/ντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού κ. Γιάννης Τσαούσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας των δύο αντιπροσωπειών. Ο κ. Δένδιας θα επιστρέψει το απόγευμα στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο πραγματοποιείται στη σκιά του διπλωματικού επεισοδίου στην εκδήλωση για τον αγωγό TANAP, που έλαβε χώρα στην τουρκική πόλη Ύψαλα, μετά και τη σύναψη συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου αποχώρησε από την εκδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίζεται ανυποχώρητος στη συμφωνία με τη Λιβύη. «Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα» διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σήμερα πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ στην αυριανή Σύνοδο την αποδοκιμασία και την καταδίκη της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά της.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, με το μνημόνιο που υπέγραψαν οι ηγέτες τους, οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στον θαλάσσιο χώρο. Άλλη μία συμφωνία τους αφορά συνεργασία τους στο μέτωπο της ασφάλειας, με πρόβλεψη για εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης.

Η εν λόγω συμφωνία πυροδότησε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που προειδοποίησε με απέλαση τον πρέσβη της Λιβύης, σε περίπτωση που δε γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες άμεσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωχιού: Ενεργός ελληνικός ρόλος σε Γάζα και ελληνοτουρκικά

Η Λάνα Ζωχιού παρουσίασε τον διπλωματικό ρόλο της Ελλάδας σε Γάζα, Ουκρανία και Ανατολική Μεσόγειο, τις ελληνοαμερικανικές συνεργασίες, τις πρωτοβουλίες για Κύπρο και Βαλκάνια και την αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας από την UNESCO.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με ατζέντα Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Sahel, ενώ θα λάβει μέρος και στη Συνάντηση Δωρητών για την Παλαιστινιακή Αρχή.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωχιού: Η Ελλάδα στήριξε το σχέδιο για Γάζα και κινεί την πρωτοβουλία 5×5

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα ψήφισε υπέρ του αμερικανικού σχεδίου για τη Γάζα, παραμένει ενεργή στην περιοχή και προωθεί την ελληνική πρωτοβουλία 5×5 για σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο.
Αλέξης Χαρίτσης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση καλλιεργεί επικίνδυνη κουλτούρα στρατιωτικοποίησης

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγορεί την κυβέρνηση για προώθηση κουλτούρας στρατιωτικοποίησης και δόγμα πολεμικού προσανατολισμού, ζητώντας προοδευτικό επαναπροσανατολισμό στην εξωτερική πολιτική.