ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:50:22 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gerapetritis
Φώτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα αποτελέσει κόμβο για το φυσικό αέριο

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα στις περιοχές που εμφανίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες.

Επιτάχυνση των διαδικασιών, σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, με στόχο, «στο συντομότερο δυνατό χρόνο να έχουμε αποτελέσματα στις περιοχές που εμφανίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον», προαναγγέλλει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που τονίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κόμβο για την μεταφορά φυσικού αερίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο κ. Γεραπετρίτης για τον East Med αναγνωρίζει ότι είναι «ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο από τεχνική και οικονομική άποψη», παραμένει, ωστόσο, «ως επιλογή και θα αξιολογηθεί με βάση τα κριτήρια σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που έχουν τεθεί».

Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, τονίζει, «θα επιταχύνουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε στο συντομότερο δυνατό χρόνο να έχουμε αποτελέσματα στις περιοχές που εμφανίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την άποψη του δυνητικού αποθεματικού, δηλαδή στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και της δυτικής και νότιας Κρήτης. Σε οποιαδήποτε εκδοχή, η Ελλάδα θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου».

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια αναφέρει ότι «ήδη συζητούμε με τις χώρες της ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου για την περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία η Διακήρυξη των Βερσαλλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμφωνήθηκε στις 11 Μαρτίου, και ενσωματώνει την ανάγκη για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και της ενεργειακής διαφοροποίησης, ιδίως μέσω του προγράμματος Repower EU που θα χρηματοδοτήσει σχετικά έργα».

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι «η καλύτερη του προσδοκώμενου εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021, τα μεγαλύτερα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2022 και τα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα 40 δισ. που χτίσαμε με διορατικότητα, μας επιτρέπουν να υιοθετούμε στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση, στο μέτρο του δυνατού, των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας», παραπέμποντας, έτσι, στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2 δισ. του υπουργείου Οικονομικών.

Διευκρινίζει, πάντως, ότι «οι αντοχές μας δεν είναι ανεξάντλητες ούτε θα πρέπει να παρασυρθούμε σε δημοσιονομική ανευθυνότητα. Όμως, προσδοκούμε ότι και με τα μέτρα που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχο στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τα επώδυνα αποτελέσματα του μεγαλύτερου πληθωρισμού της τελευταίας 25ετίας. Επιπλέον, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας για φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις πολιτών και επιχειρήσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου».

Στον «πόλεμο» κατά της κερδοσκοπίας, υπογραμμίζει ότι «έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής πρόστιμα σε επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η εκκαθάριση πολλών ακόμη περιπτώσεων ελέγχου» - κι όλα αυτά, όπως εξηγεί, χάρη στη διάταξη που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου η οποία απαγορεύει την αποκόμιση μεγαλύτερου κέρδους σε σχέση με πέρυσι από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή.

Ειδικά στο ζήτημα της ενέργειας, «αναμένουμε τα επεξεργασμένα δεδομένα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Όσοι στο πλαίσιο της εύκολης πολιτικής αντιπαράθεσης προπετώς επικαλούνται υψηλά κέρδη των παρόχων, θα πρέπει να αναμένουν τα επίσημα στοιχεία», ανταπαντά, παραπέμποντας ταυτόχρονα στην πρωθυπουργική εξαγγελία για «φορολόγηση 90% στα τυχόν συγκυριακά κέρδη που προέκυψαν την τελευταία περίοδο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να λειτουργήσει σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, κερδοσκοπώντας πάνω στην κρίση», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γ. Γεραπετρίτης.

Στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στον πρωτογενή τομέα, θα προστεθούν και άλλα, προαναγγέλλει, όπως «υποχρεωτική παρακολούθηση των αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων σε όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας, μερική κατάργηση της αγρανάπαυσης, αναζήτηση υποκατάστατων προϊόντων και εναλλακτικών αγορών και διευκόλυνση εισαγωγών από τρίτες χώρες. Διαθέτουμε ένα πλήρες σχέδιο για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης», καθησυχάζει με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι «με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα η χώρα μας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ενεργειακή ασφάλεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η χώρα μας έχει μεριμνήσει και έχει λάβει τα μέτρα της στον βαθμό του εφικτού και θα βρεθεί σε καλύτερη μοίρα ακόμα και υπάρξει το ακραίο σενάριο διακοπής αερίου από τη Ρωσία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάριο για τροφοδοσία της Ουγγαρίας με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας στη συνάντηση με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να απεξαρτηθούν οι χώρες από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και χρειάζονται διμερείς συνεργασίας για να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια.
mitsotakis-biden
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνούν για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου Μητσοτάκης και Μπάιντεν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου εξουσιοδοτώντας τους συμβούλους τους στα θέματα ενέργειας να συνεργαστούν στενά.
Kyriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον νέο τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη Μητσοτάκης, Μισέλ

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Εμείς σε ευρώ πληρώναμε και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της ΕΕ, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.