ΓΔ: 820.53 -0.31% Τζίρος: 11.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Το πρώτο «ναι» από τους Θεσμούς για το σχέδιο «Β» της κυβέρνησης

Εγκρίθηκε επί της αρχής, αλλά θα συζητηθούν ξανά οι κρίσιμες λεπτομέρειες, ο σχεδιασμός για μέτρα στήριξης που περιλαμβάνει μειώσεις ΦΠΑ και περισσότερες επιδοτήσεις για το ρεύμα. Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις.

«Πράσινο φως» άναψαν οι θεσμοί για την ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περίπτωση που η πληθωριστική κρίση επιδεινωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι στοχευμένα, προσωρινά και ο «λογαριασμός» θα είναι δημοσιονομικά διαχειρίσιμος και δεν θα προκαλέσει εκτροχιασμό του ελλείμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στη χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών για το κλείσιμο της 14ης αξιολόγησης τους ενημέρωσε αναλυτικά για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση καθώς και για το «εφεδρικό» σχέδιο δράσης που θα θέσει σε εφαρμογή εφόσον τα πλήγματα από το κύμα των ανατιμήσεων στα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις συνεχιστούν και ενταθούν τους επόμενους μήνες διαβεβαιώνοντας τους ότι οι παρεμβάσεις κινούνται εντός των ορίων αντοχής του προϋπολογισμού.

Στο τραπέζι τέθηκε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο επιλεκτικών και προσωρινών μειώσεων στο ΦΠΑ σε τρόφιμα, διατήρησης και διεύρυνσης του μέτρου της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, επέκτασης της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και παροχής διευκολύνσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς  τις εταιρείες ενέργειας αλλά και προς το Δημόσιο.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναγνώρισαν την ανάγκη παρεμβάσεων για τη στήριξη της οικονομίας και σημείωσαν ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν αρνητική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά. Συνέστησαν στο οικονομικό επιτελείο προσεκτικές και «μετρημένες»  κινήσεις έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική εξυγίανση. Πάντως, παρέπεμψαν σε νέο κύκλο συζητήσεων για το είδος και το εύρος τυχόν πρόσθετων πυροσβεστικών μέτρων κατά της πληθωριστικής φωτιάς  

Ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε στους δανειστές στοιχεία για την έκταση και την ένταση της ζημίας από τη κρίση σε όλο το φάσμα της οικονομίας σημειώνοντας ότι τα πλήγματα είναι μεν ισχυρά αλλά όχι ικανά να ανατρέψουν την αναπτυξιακή τροχιά. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και εφόσον δεν υπάρξει υποτροπή της κρίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος θα φρενάρει κατά 1-1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,5%-3%, έναντι πρόβλεψης στον προϋπολογισμό για 4,5%, ενώ ανεβαίνει ο πήχης για τον πληθωρισμό στην περιοχή του 5% από 1%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεων προχωρά και η Τράπεζα της Ελλάδος, «κατεβάζοντας» τη ταχύτητα της ανάπτυξης κατά μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες και ανεβάζοντας κατά τρεις μονάδες την εκτίμηση για τον πληθωρισμό. Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί φέτος στο 3,8% και στο δυσμενές στο 2,8%, ενώ ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 5,1% και 7,1% αντίστοιχα.

Στο μέτωπο της αξιολόγησης ο τελευταίος κύκλος συζητήσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας ολοκληρώθηκε χθες με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς εκπλήξεις και με πίστωση χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση για την εκπλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων, όπως η εκκαθάριση του στοκ των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και γενικότερα των χρεών του Δημοσίου στους ιδιώτες.  

Σχετικά με την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο με ανοιχτό πάντως τον χρόνο καταβολής της εκκρεμούς δόσης των 750 εκατ. ευρώ από την αξιολόγηση που αναβλήθηκε λόγω εκλογών το 2019. Το πιθανότερο είναι η δόση να εκταμιευθεί το φθινόπωρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την επιδημία

Στο πακέτο περιλαμβάνονται επιχειρήσεις στο τομέα του εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης και των δημοσίων θεαμάτων που πλήττονται χωρίς να έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκατρείς ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση θα συμπιεστεί από τον πληθωρισμό, προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών. Στήριγμα η προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων, απειλή οι τιμές του φυσικού αερίου.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς νέα μέτρα στήριξης εισοδημάτων το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Με σχετικά αισιόδοξες προβλέψεις για τα βασικά οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτός από τα ήδη γνωστά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση έως 200.000 ευρώ σε μικρομεσαίες για πράσινη ενέργεια - ψηφιοποίηση

Οι επενδυτικές δαπάνες για πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση θα εξασφαλίζουν στις επιχειρήσεις έκπτωση προσαυξημένη κατά 100% από τα ακαθάριστα έσοδα των ετών 2023, 2024 και 2025.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει τα κοντέρ» ο πληθωρισμός, στο 9% η νέα πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων το 2023 στο 3%, με την παραδοχή ότι το κύμα ανατιμήσεων θα «πιάσει οροφή» φέτος και θα αρχίσει να υποχωρεί το επόμενο έτος.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποθεματικό ασφάλειας 600 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

«Γραμμή άμυνας» στον νέο προϋπολογισμό για στήριξη των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων. Μειώνεται στο 0,5% ο στόχος για πλεόνασμα, ή ακόμη και στο μηδέν στο δυσμενές σενάριο. Ανθεκτική ανάπτυξη με ρυθμό άνω του 2%.