ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μητσοτάκης στους FT: Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Αλβανία και Β. Μακεδονία

Σε συνέντευξή στους Financial Times, ο πρωθυπουργός μίλησε για λάθος του Μακρόν να ασκήσει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες και ζήτησε να διορθωθεί.

Την έναρξη των συνομιλιών ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμφισβητώντας την κίνηση της Γαλλίας να μπλοκάρει τη διαδικασία διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρωθυπουργός μίλησε για λανθασμένη απόφαση του Μακρόν να ασκήσει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες, το οποίο ζήτησε να διορθωθεί.

«Ανησυχούσα, ανησυχώ και θα συνεχίσω να ανησυχώ. Γι' αυτό και θεωρώ ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.μ. για το ζήτημα της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας) πρέπει να επανεξεταστεί μέσα στο 2020» απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την επιρροή και τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Είναι ένα πράγμα να πεις ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται μεταρρύθμιση και είναι κάτι διαφορετικό να πεις ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό» είπε χαρακτηριστικά επικρίνοντας το σχόλιο «εγκεφαλικά νεκρό» του Γάλλου προέδρου για το ΝΑΤΟ.

Σχετικά με τη στάση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο ζήτημα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το ευρωπαϊκό μονοπάτι πρέπει να μένει ανοικτό για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στον βαθμό που θα εκπληρώνουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις,  αλλιώς το κενό θα το καλύψουν άλλες δυνάμεις. Και εδώ χρησιμοποιώ στοιχεία από την συμφωνία ένταξης της Ελλάδας το 1979 στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, καθώς ένας Γάλλος πρόεδρος πήρε αυτή τη γενναία απόφαση, κοιτώντας το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον».

Ξεκαθάρισε όμως οτι παρά τις συγκεκριμένες διαφωνίες ως προς τη διεύρυνση, στηρίζει την ατζέντα Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναλαμβάνει καθήκοντα εντός της εβδομάδας, δεν θα δώσει όση έμφαση χρειάζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης απλώς επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κρίση», είπε ο Πρωθυπουργός καθώς όπως υπογράμμισε «τη στέγη σου την χτίζεις όταν δεν βρέχει».

Σε σχέση με την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα «είχε τα θέματά της με την Τουρκία, αλλά προτιμά να μπορεί να τα συζητά με την Άγκυρα στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά

«Η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικών ενδιαφερόντων της υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονές της», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Mitsotakis-Fereira
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στην κορυφή η Ελλάδα ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Τις επιδόσεις της Ελλάδας αναφορικά με την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ανέδειξε ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα.