ΓΔ: 2447.83 -0.49% Τζίρος: 26.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:07:39
Χέρια σε πληκτρολόγιο
Φωτο: Shutterstock

Σε λειτουργία η arogi.gov.gr για τροποποίηση αιτήσεων μετά από σεισμούς

Η πλατφόρμα θα υποδέχεται τροποποιήσεις αιτήσεων που αφορούν τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους σεισμούς της Σάμου στις 30/10/2020 και της Ελασσόνας στις 3/3/2021.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, με την έκδοση σχετικής απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 1715), προχώρησε σε τροποποίηση της απόφασης για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο και από τον σεισμό 3ης Μαρτίου 2021, σε συνέχεια σχετικής εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, υπό την προεδρία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές.

Ειδικότερα, με την τροποποίηση παρέχεται η δυνατότητα σε όσους πληγέντες είχαν ήδη υποβάλει εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους, να τροποποιήσουν τη σχετική αίτηση, υποβάλλοντας και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, έως και την 26η/4/2022.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις υποβάλλονταν μέσω της πλατφόρμας https://arogi.gov.gr/, η οποία λειτουργεί με την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), συνοδευόμενες από το σχετικό Δελτίο Επανελέγχου του ακινήτου ή την Έκθεση Αυτοψίας ή το Πρωτόκολλο Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η αίτηση υποβαλλόταν για μέχρι ένα ακίνητο ανά φαινόμενο και ειδικότερα για το ακίνητο για το οποίο έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Εφόσον πρόκειται για κατοικία, η αίτηση μπορεί να αφορά μία κατοικία, την κύρια κατοικία, και εφόσον έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί σχετική αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έναντι στεγαστικής συνδρομής δεν χορηγείται στις περιπτώσεις που έχει ήδη εγκριθεί η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες κτιρίου που επλήγη από τους ως άνω σεισμούς, ανάλογα με τη σοβαρότητα των βλαβών, όπως προκύπτει από τα συνυποβαλλόμενα στοιχεία που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Επισημαίνεται ότι:

  • Για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myAADE (myaade.gov.gr).
  • Η αίτηση εκδίδεται σε αρχείο pdf με QR code, ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η εγκυρότητά της.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα, για ακόμη μια φορά, ότι αξιολογούν τις ανάγκες και ανταποκρίνονται με τις κατάλληλες ενέργειες όπου απαιτείται, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη στήριξη των πληγέντων από τους καταστροφικούς σεισμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο αυτοκίνητο σεισμού
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στα δυτικά ανοιχτά του Μεξικού

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του Μεξικού με επίκεντρο 116 χλμ. νοτιοδυτικά της Γκουασάβε, Σιναλόα και εστιακό βάθος 5 χλμ. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές ζημιές.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Πλησιάζουν τους 2.000 οι νεκροί από τον σεισμό

Οι νεκροί από τους σεισμούς 7,2 και 7,5 βαθμών στη Βενεζουέλα στις 24 Ιουνίου ξεπέρασαν τους 1.900, με 10.571 τραυματίες. Πάνω από 50.000 αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι για δραματική αύξηση των θυμάτων, αναφέρει ο Χόρχε Ροδρίγκες.
Κουτιά Ερυθρού Σταυρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποστολή εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη σεισμόπληκτη Βενεζουέλα

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στέλνει δύο κλιμάκια εθελοντών με διασωστικό εξοπλισμό και σκυλιά Κ9 στη Βενεζουέλα, για έρευνα, διάσωση και υγειονομική υποστήριξη στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές.
Σεισμός καταγραφικό γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Πάνω από 58.000 κτίρια κατέρρευσαν από σεισμό, δείχνουν δορυφόροι

Ο διπλός σεισμός στη Βενεζουέλα προκάλεσε τουλάχιστον 1.719 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους και ζημιές ή καταστροφή σε περίπου 58.870 κτίρια, σύμφωνα με δορυφορικά στοιχεία που ανέλυσε η NASA.