ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gerapetritis
Φώτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Γεραπετρίτης: H Πολιτεία θα στέκεται δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη

Ο υπ. Επικρατείας προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα είναι σε θέση να ενημερώσει για τα ευκαιριακά υπερέσοδα των εταιρειών στον κλάδο ενέργειας.

Η δέσμη μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας αλλά και το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, στο ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 984".

Ξεκινώντας από το θέμα της ημέρας, τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αφού υπενθύμισε ότι προηγήθηκε ένα πλαίσιο πρώτης στήριξης, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε: «Σήμερα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε όλα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με πολύ μετρημένα και συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία είναι υψηλού κόστους αλλά δεν θα διακινδυνεύσουν την ελληνική οικονομία». Ενώ προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα είναι σε θέση να ενημερώσει για τα ευκαιριακά υπερέσοδα των εταιρειών στον κλάδο ενέργειας.

Ερωτηθείς για τυχόν λάθη που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, δήλωσε ότι «ποτέ δεν διεκδικήσαμε το αλάθητο, ούτε έχουμε την πολιτική έπαρση να θεωρούμε ότι πάντοτε τα πράγματα γίνονται σωστά. Όταν διαπιστώνουμε λάθη, έχουμε τη γενναιότητα να τα διορθώνουμε», ακόμη δε, και αναδρομικώς. Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δεν παρακολουθεί τα γεγονότα παγκοσμίως».

Όσον αφορά την πλατφόρμα για την καταβολή αναδρομικών ενισχύσεων εκτίμησε πως θα γίνει προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, το αργότερο στις αρχές του επόμενου. Έχει γίνει ήδη προεργασία με ομάδα εργασίας από τα συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε γίνει η χρήση της πλατφόρμας στο συντομότερο δυνατό χρόνο με τρόπο εξαιρετικά φιλικό για τους καταναλωτές.Σε ερώτημα αν θα υπάρξει κάποια επιπλέον πρόνοια για όσους έχουν φυσικό αέριο, υπενθύμισε ότι έχουν ήδη γίνει «πολύ σημαντικές παρεμβάσεις», ύψους 3,5 δισ. σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, και εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια αποκατάσταση όταν έρθουν τα διαρθρωτικά μέτρα παρέμβασης στη χοντρική και λιανική. Τότε, «θα ισορροπήσει απολύτως η αγορά».

Για την επιδότηση καυσίμων, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει «σε λογική πλειοδοσίας, να υποσχόμεθα άκριτα, μη ποσοτικοποιημένα πράγματα που θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία έχουμε χτίσει με πολύ μεγάλο κόπο». Ενώ διαβεβαίωσε ότι «όσο κρατά το κύμα της ακρίβειας η ελληνική Πολιτεία θα στέκεται δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Παραλλήλως ο Γ. Γεραπετρίτης έκανε ένα βήμα πιο πέρα, αφού ενέταξε τις στοχευμένες ενισχύσεις που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, στο γενικότερο πλαίσιο φορολογικών ελαφρύνσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών. Εν συνεχεία, υπογράμμισε τον ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου με πολλαπλές διασυνδέσεις, πρόκειται για «ένα πολύ ευρύ σχέδιο». Και, ευκαιρίας δοθείσης, ανέφερε ότι «δεν έχει κλείσει το κεφάλαιο του East Med», αλλά θα εξεταστεί στη λογική κόστους/οφέλους. Κλειδί της νέας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, είναι η πολύ μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, επέμεινε εξάλλου.

Στο ερώτημα αν απασχολεί την Αθήνα το ενδεχόμενο να εργαλειοποιήσει η Άγκυρα το ενεργειακό ζήτημα, απάντησε ως εξής: «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Η ελληνική Πολιτεία έχει επιδείξει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και το αποδείξαμε στον Έβρο, στο Αιγαίο». Ενώ διατύπωσε την προσέγγιση ότι η Τουρκία δεν έχει βγει ωφελημένη, από την τακτική της να πατά σε διαφορετικές διπλωματικές βάρκες. Από την πλευρά της η Ελλάδα χτίζει τις δικές της συμμαχίες, τόνισε.

Αναφορικά, τέλος, με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, έκανε λόγο για «μοναδική παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού» στην κοινή συνεδρίαση των δυο Κοινοβουλίων της χώρας, η ατζέντα δε, καταλαμβάνει όλα τα ζητήματα, διμερή, περιφερειακά και τα διεθνή.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός που έχει κερδίσει την διεθνή αναγνώριση και καταξίωση, θα βρεθεί εκπροσωπώντας τη χώρα σε ένα ιστορικό φόρουμ δημοκρατίας, όπως είναι το Κογκρέσο», σημείωσε με έμφαση. «Προσβλέπουμε στη συνεργασία με τις ΗΠΑ» προσέθεσε κάνοντας ειδική μνεία στην κύρωση τη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, της ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας, η οποία «εγγυάται τη συνεργασία και την ασφάλεια της χώρας. Χτίζουμε σε πολύ σταθερούς πυλώνες», επισήμανε κλείνοντας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

skertsos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: Θα συνεχιστεί η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως όσο υπάρχει η τεχνητή διόγκωση τιμών θα προκύπτουν υπερέσοδα τα οποία με εκπτώσεις θα κατευθύνονται στην οικονομία. Τόνισε πως η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ανεξαρτήτως κρίσης.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Έρχεται αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης

Διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα για την ενεργειακής ακρίβεια θα είναι συνεχή για όσο υπάρχει η κρίση την οποία παρομοίωσε με την πανδημία, καθώς όπως είπε είναι εξωγενής, προκαλεί οικονομικά προβλήματα και απαιτεί στήριξη των πολιτών.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ελεγχόμενων διακοπών ρεύματος ο Γ. Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα και να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ακραία σενάρια όπως προδιαγράφονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
dimas-xristos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί η στήριξη για τα καύσιμα

Ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας σημείωσε πως ο φετινός χειμώνας θα είναι διαφορετικός για όλη την Ευρώπη, αναφέροντας πως ήδη εφαρμόζεται ο νέος μηχανισμός για το ρεύμα μέσω του οποίου ουσιαστικά απενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής.