ΓΔ: 1448.98 0.96% Τζίρος: 69.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:51:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ την Δευτέρα 9 Μαΐου

Τηλεδιάσκεψη προγραμματίζεται για την Δευτέρα 9 του μηνός, ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ-Κύπρου, την ίδια στιγμή που οργιάζουν οι φήμες για αναβίωση του έργου του αγωγού East Med.

Προγραμματισμένη για αύριο είναι τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ και Κύπρου. Η τηλεδιάσκεψη αφορά τα ζητήματα ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και έρχεται σε μια περίοδο όπου ολόκληρος ο πλανήτης αλλά ειδικά η Ευρώπη ανησυχεί για τις επιπτώσεις του σφοδρού Ουκρανικού πολέμου ενώ κυκλοφορούν σενάρια για αναβίωση του αγωγού East Med.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ (Yair Lapid) και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής 'Αντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), θα συμμετάσχει αύριο στις 17:15 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ).

Στην εν λόγω συνάντηση των 4 υπουργών Εξωτερικών, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συζητηθούν η ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου, η ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής προστασίας και της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης αναμένεται να εξετασθούν οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης (γύρω στις 18:15 περίπου) θα υπάρξει δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Η επιτακτική ανάγκη για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο επαναφέρει εντωμεταξύ το ενδιαφέρον για τον αγωγό East Med. Τι δηλώνουν τώρα ο Μάριο Ντραγκι και οι Αμερικανοί.
Αναβιώνει το σχέδιο του East Med μετά τις ανατροπές που φέρνουν οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έκανε σαφή την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας και νέων οδεύσεων για τους αγωγούς. Παρά τις προηγούμενες αρνητικές αναφορές, τώρα και οι ΗΠΑ δείχνουν εκ νέου ενδιαφέρον για τον αγωγό αλλά και Ευρωπαίοι παίκτες, όπως η Ιταλία.

Ενδεικτικές της νέας στάσης απέναντι στον αγωγό που θα συνδέει Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ ήταν οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη κατασκευής του  ώστε οι χώρες της Ν.Α. Μεσογείου να καταστούν κόμβος φυσικού αερίου σήμερα και υδρογόνου αύριο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περίπτωση αγωγού φυσικού αερίου Ιταλίας-Ισπανίας αλλά και του East Med σημειώνοντας πως για τον τελευταίο η Κομισιόν προωθεί μελέτη σκοπιμότητας καθώς οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολύ σημαντικές και απαιτείται η αξιολόγηση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι τελευταίοι δύο μήνες έχουν αναδείξει την ανάγκη κατασκευής του αγωγού αλλά και τις εκτιμήσεις για την βιωσιμότητά του.

«Με φρέσκια ματιά» όμως βλέπουν τον Eastmed και οι ΗΠΑ που πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχαν χαρακτηρίσει σε άτυπη τοποθέτηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών  το σχέδιο ως μη βιώσιμο οικονομικά. Τώρα, μιλώντας στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, ο  υφυπουργός για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρ. Άντριου Λάιτ ανέφερε ότι υπό το φως των εξελίξεων θα επανεξεταστεί με νέα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών ενδιαφερόμενων για το έργο χωρών, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωνε τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ για την υλοποίηση του έργου για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για την αποφυγή εντάσεων στην περιοχή. Στη συνέχεια δόθηκαν διευκρινήσεις. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει δεσμευμένη στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1 χαρακτηρίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ζήτημα εθνικής ασφάλειας και εκφράζοντας την πρόθεσή της να προωθήσει τεχνολογίες καθαρής ενέργειας στην περιοχή.

Ωστόσο, ενδεικτικό των προθέσεων των ΗΠΑ είναι το γεγονός πως στη δήλωση αυτή κατέστη σαφές πώς το ενδιαφέρον τους στρέφεται πλέον σε έργα ηλεκτρικής ενέργειας και όχι στον τομέα του φυσικού αερίου: «οι HΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά περιφερειακές προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως το σχήμα 3+1 στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και (την παροχή) φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο στην Κρήτη και η προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia που θα συνδέει τα ισραηλινά, κυπριακά και ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί σαφές μήνυμα των Αμερικανών ότι προτεραιότητα της πολιτικής τους είναι η ολοκλήρωση έργων όπως η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και θα προσφέρει ρεύμα χαμηλού κόστους στην Ευρώπη.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κράτησαν αποστάσεις από το εγχείρημα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Aμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ είχε δηλώσει ότι αν ο East Med, κατασκευαστεί, θα είναι ο πιο ακριβός και βαθύς αγωγός στην Ιστορία σημειώνοντας ότι οι αγορές θα είναι εκείνες που θα κρίνουν εάν τελικά θα ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Παράλληλα είχε σχολιάσει ότι το φυσικό αέριο δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη απάντηση στο ζήτημα της «πράσινης» μετάβασης. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες πως θα υποστηρίξουμε ό,τι υποστηρίξουν οι αγορές», είχε πει χαρακτηριστικά.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

blinken
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη αντίδραση των ΗΠΑ για τις εξαγγελίες Ερντογάν στα Βαρώσια

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κ. Αν. Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικός απολογισμός της συνάντησης των ΥΠΕΞ της τριμερούς 

Κατά τις συνομιλίες οι τρεις υπουργοί επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο βέβαια την τουρκική επιθετικότητα και αναθεωρητισμό, τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.
mplinken-blinken
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα επίσκεψη Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή για προσπάθεια εκεχειρίας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Προσπάθεια για εξομάλυνση σχέσεων μεταξύ Σ. Αραβίας και Ισραήλ.