ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:52:16 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomou
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Γ. Οικονόμου: Έως και 90% θα μειωθούν από Ιούλιο οι αυξήσεις στο ρεύμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης απενεργοποιείται επί της ουσίας η ρήτρα αναπροσαρμογής και μπαίνει τέλος στην παραγωγή υπέρμετρων κερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Το γεγονός πως η Ελλάδα ήταν από τις φθηνότερες χώρες της ΕΕ στις τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας πως όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η πλατφόρμα για τη στήριξη των λογαριασμών ρεύματος θα ανοίξει τον Ιούνιο.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι «και ήταν φθηνότερη εξαιτίας των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων που έδινε η κυβέρνηση. Με την ανακοίνωση του εθνικού σχεδίου έρχεται να προσθέσει ακόμη μια πιο αποφασιστική πολιτική παρέμβαση δραστικής μείωσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχει σαν αποτέλεσμα από τον Ιούλιο και μετά να έχουμε 70-90% μικρότερες αυξήσεις για όλους. Απενεργοποιώντας, με το μοντέλο που εφαρμόζουμε, επί της ουσίας την ρήτρα αναπροσαρμογής και βάζοντας και τέλος στην διαδικασία παραγωγής υπέρμετρων κερδών».

«Η κυβέρνηση μελετώντας σωστά τις ιδιαιτερότητες της αγοράς και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας κάνει ότι είναι δυνατόν για να σταθεί στο πλευρό των πολιτών» είπε προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση είτε από άγνοια είτε από απόγνωση διακινεί ψέματα και ασυναρτησίες.

Για τις επιστροφές χρημάτων είπε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Ιούνιο, ενώ για τα αποτελέσματα της ΡΑΕ τόνισε πως «ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι στο ποσό που θα αποσαφηνιστεί θα υπάρξει ένα έκτακτο τέλος, ένας έκτακτος φόρος 90% και τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν την χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας. Διευκρινήσεις για το πόρισμα της ΡΑΕ θα δοθούν από το αρμόδιο υπουργείο το επόμενο διάστημα».

Τέλος σε ερώτηση για τον χρόνο που θα έρθουν στη βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία και αν απειλείται η κυβερνητική συνοχή είπε «δεν υπάρχει τίποτα που να απειλεί την κυβερνητική συνοχή» και για το χρόνο που θα γίνει σημείωσε ότι θα προγραμματιστεί στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού άμυνας της Τουρκίας τόνισε ότι η χώρα μας είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο. «Με ενισχυμένο και το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα, με μια συντονισμένη πολιτική και σε επίπεδο διπλωματίας και σε επίπεδο ενίσχυσης της εθνικής μας άμυνας, η χώρα υπερασπίζεται με μεγάλη αποτελεσματικότητα σε όλα τα πεδία τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εθνικά της δίκαια και είναι ένα πολύ ουσιαστικός παράγοντας σταθερότητας κάτι που αναγνωρίζεται και σε διεθνές επίπεδο από όλες τις μεγάλες δυνάμεις».

Αναφερόμενος στην ατζέντα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την χώρα μας, τις συνθήκες και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά αλλά και το ρόλο και το βλέμμα και την οπτική με τα οποία η χώρα μας αντιμετωπίζει όλες τις διεθνείς εξελίξεις. Και φυσικά όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ που βρίσκονται, όπως είπε στο καλύτερό τους σημείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ελεγχόμενων διακοπών ρεύματος ο Γ. Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα και να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ακραία σενάρια όπως προδιαγράφονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Περιορίζονται οι αυξήσεις στο ρεύμα μετά τις παρεμβάσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως με το νέο τρόπο τιμολόγησης αναστέλλεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ επισημαίνει ότι η στήριξη της κυβέρνησης στην κοινωνία ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Skertsos-Akis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Αναλυτικές εξηγήσεις για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ρεύματος

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, έδωσε επεξηγήσεις σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των καταναλωτών, στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, δεσμευόμενος πως η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για την στήριξη κάθε νοικοκυριού.
Skertsos-Akis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Αναλυτικές εξηγήσεις για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ρεύματος

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, έδωσε επεξηγήσεις σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των καταναλωτών, στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, δεσμευόμενος πως η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για την στήριξη κάθε νοικοκυριού.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Σε δόσεις η πληρωμή λογαριασμών ρεύματος - Διπλασιασμός στο ΚΕΑ

Για το επίδομα θέρμανσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια ώστε να δοθεί πιο νωρίς, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023.