ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomou
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γ. Οικονόμου: Περιορίζονται οι αυξήσεις στο ρεύμα μετά τις παρεμβάσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως με το νέο τρόπο τιμολόγησης αναστέλλεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ επισημαίνει ότι η στήριξη της κυβέρνησης στην κοινωνία ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με την διπλή παρέμβαση στον τρόπο τιμολόγησης στην ηλεκτρική ενέργεια από τον Ιούλιο και μετά θα έχουμε 70% - 90% μικρότερες αυξήσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην κρίση με τις υψηλές τιμές στον τομέα της ενέργειας και στα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News, ο κ. Οικονόμου επισημαίνει πως ήδη έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα στήριξης της κοινωνίας από την εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα, την οποία αρχικά προκάλεσε η πανδημία και στη συνέχεια κατέστησε ανεξέλεγκτη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τονίζει μάλιστα πως «τα μέτρα αυτά είναι στοχευμένα και εντός του πλαισίου των παρουσών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, παλεύουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση νέων λύσεων και εργαλείων, τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε νέα μέτρα ενίσχυσης. Παράλληλα, με τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας δημιουργούμε επιπρόσθετες εθνικές δυνατότητες για να ενισχύσουμε το εισόδημα των πολιτών και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις των διεθνών εισαγόμενων κρίσεων. Έχουμε σχέδιο και λειτουργούμε μελετημένα, επιδιώκοντας τη χρυσή τομή: να ανακουφίσουμε την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, χωρίς παράλληλα να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας, τις συνέπειες της οποίας βιώσαμε μέχρι πρόσφατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλώνεται σε μια αφόρητη απεραντολογία, με θέσεις αντλημένες από τρολς του διαδικτύου, δίχως σχέδιο και μελέτη. Αν δεν είχε εφαρμοστεί η πολιτική μας στον τομέα της ενέργειας, η χώρα σήμερα είναι πολύ αμφίβολο αν θα είχε ρεύμα».

«Ουσιαστικά, με το νέο τρόπο τιμολόγησης, αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτή είναι μια από τις πολλές και διαφορετικές πολιτικές ουσιαστικής στήριξης στην κοινωνία μέσα στο πιο δύσκολο οικονομικά και ασταθές πολιτικά διεθνές περιβάλλον που αντιμετώπισε ποτέ ελληνική κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η συνολική μέχρι τώρα στήριξη της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογραμμίζει.

Για την ένταση που αυξάνεται με την Τουρκία, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «η στάση του κ. Ερντογάν δικαιώνει όσα διεθνώς υποστηρίζει ο πρωθυπουργός: η Τουρκία φέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν συμβάλλει στη γεωπολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της».

Αντίθετα υπογραμμίζει ότι η χώρα μας «τα τελευταία τρία χρόνια έχει χτίσει ισχυρές συμμαχίες, έχει ενισχύσει δραστικά την εθνική άμυνα με το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχουμε δρομολογήσει, έχει αλλάξει επίπεδο συνολικά. Επαγρυπνούμε, μεριμνούμε και προχωρούμε στο σχέδιό μας για την προώθηση των εθνικών μας δικαίων. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από μια κυβέρνηση που θεωρεί ύπατο σκοπό της την ενίσχυση και προστασία της πατρίδας».

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιδιώξεις της Τουρκίας μέσω των μεταναστευτικών ροών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά πως σε πολλά επίπεδα η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται, έργω και λόγω, τη διεθνή νομιμότητα και τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Η εργαλειοποίηση ανθρώπων, στο όνομα οποιουδήποτε σκοπού, είναι απαράδεκτη. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η Τουρκία αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλω μόνο να θυμίσω ότι στους πρώτους μήνες της θητείας μας αντιμετωπίσαμε ανάλογο σχέδιο στον Έβρο. Η έκβαση εκείνης της κρίσης πρέπει να έχει γίνει μάθημα. Η Ελλάδα, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και διασφαλίζοντας την κυριαρχία της, χειρίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα εντός του πλαισίου της ΕΕ. Χρειάζεται να τονίσω ότι η πολιτική μας στο μεταναστευτικό αποδίδει καρπούς: οι δομές στα νησιά έχουν αποσυμφορηθεί προς όφελος των φιλοξενουμένων και των τοπικών κοινωνιών, τα παιδιά λαμβάνουν τη μέριμνα που χρειάζεται και οι διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι εφαρμόζονται τάχιστα», υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ελεγχόμενων διακοπών ρεύματος ο Γ. Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα και να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ακραία σενάρια όπως προδιαγράφονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Έως και 90% θα μειωθούν από Ιούλιο οι αυξήσεις στο ρεύμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης απενεργοποιείται επί της ουσίας η ρήτρα αναπροσαρμογής και μπαίνει τέλος στην παραγωγή υπέρμετρων κερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Skertsos-Akis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Αναλυτικές εξηγήσεις για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ρεύματος

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, έδωσε επεξηγήσεις σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των καταναλωτών, στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, δεσμευόμενος πως η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για την στήριξη κάθε νοικοκυριού.
Skertsos-Akis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Αναλυτικές εξηγήσεις για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ρεύματος

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, έδωσε επεξηγήσεις σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των καταναλωτών, στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, δεσμευόμενος πως η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για την στήριξη κάθε νοικοκυριού.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Σε δόσεις η πληρωμή λογαριασμών ρεύματος - Διπλασιασμός στο ΚΕΑ

Για το επίδομα θέρμανσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια ώστε να δοθεί πιο νωρίς, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023.