ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dendias, Ypex
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα καλωσορίζει Φινλανδία - Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Την πρόθεση της Ελλάδας να καλοδεχθεί στην Βορειοατλαντική συμμαχία την Φινλανδία και την Σουηδία εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

Ο Υπουργός Εξωτερικώ, Νίκος Δένδιας εξέφρασε την πρόθεση της Ελλάδας να καλωσορίσει χωρίς καμία αντίρρηση την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι δηλώσεις του έγιναν καθώς προσερχόταν στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

 Η Ελλάδα είναι «έτοιμη να καλοδεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια» και πιστεύει ότι «έχουν πολλά να προσφέρουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προσβλέπω σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δείπνο. Το κύριο μενού θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για όλες τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, η υποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά «εξαιρετικές σχέσεις» με τις δύο χώρες, οι οποίες είναι επίσης μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατά συνέπεια, η ελληνική πλευρά έχει σαφέστατη τοποθέτηση. Είμαστε έτοιμοι να καλοδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια. Πιστεύουμε ότι έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη δια των πρωθυπουργών τους Φινλανδία και Σουηδία εξέφρασαν την σαφή πρόθεση τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, με επείγουσες διαδικασίες και σήμερα οι ΥΠΕΞ της συμμαχίας συνεδριάζουν άτυπα στο Βερολίνο με κύριο αντικείμενο το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο Κυριακή. Η Ρωσία αντιμετώπισε με πολύ αρνητικό τρόπο αυτήν την εξέλιξη, ενώ οι περισσότεροι ηγέτες του ΝΑΤΟ την χαιρέτησαν. Εξαίρεση αποτελούν ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος την χαρακτήρισε αρνητική, και ο Κροάτης πρόεδρος, ο οποίος έχει δηλώσει έτοιμος να θέσει βέτο στην επέκταση του ΝΑΤΟ, ενώ ερωτηματικό παραμένει το αν ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα αντιδράσει θετικά. Πάντως σήμερα οι ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Τουρκίας θα συνομιλήσουν για να επιλύσουν τις διαφορές τους, ενώ σύμβουλος του Ταγιπ Ερντογάν αρνήθηκε ότι η Τουρκία θα θέσει βέτο στην διαδικασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

N. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον διάλογο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι για την επίτευξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, χρειάζεται αποκλιμάκωση και ότι ο διάλογος αυτός, προκειμένου να φέρει απτά αποτελέσματα, θα χρειαστεί χρόνο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Το ΝΑΤΟ να προστατεύσει τις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η συμμαχία θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, τόσο γεωγραφικές όσο και τομεακές, όπως η κλιματική αλλαγή και η χρήση νέων τεχνολογιών από ανατρεπτικά στοιχεία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Συμπεριφορές αντίθετες στο διεθνές δίκαιο αδυνατίζουν το ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια και το ΝΑΤΟ, όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η κατάσταση στη Λιβύη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Τα μέλη του ΝΑΤΟ να μην παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

«Η Ελλάδα κατανοεί τον ρόλο της όχι μόνο ως εμπροσθοφυλακή και κράτος πρώτης γραμμής, αλλά και ως πυλώνας σταθερότητας, δημοκρατίας και περιφερειακής συνεργασίας», υπογράμμισε ο υπ. Εξωτερικών.