ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stylianidis
Φωτο: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Χρ. Στυλιανίδης: Εθνική προσπάθεια ο στόχος για την αντιπυρική περίοδο

Όπως ανέφερε ο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της πρόληψης ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ.

Με περίπου 90 εναέρια μέσα, διπλάσιες περιπολίες, διπλάσιο αριθμό εθελοντών και 500 δασοκομάντος, καθώς και 250 πυροσβέστες από 6 χώρες από την Ευρώπη που θα εδρεύουν στη χώρα μας Ιούλιο και Αύγουστο, ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, τον στρατηγικό σχεδιασμό της οποίας και τη νέα αντίληψη παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρηστος Στυλιανίδης, και ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στο πλαίσιο της πρόληψης ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι ο φετινός στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία τού παρελθόντος και ειδικότερα των περσινών πυρκαγιών, ενώ είπε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» γι' αυτό το βασικό δόγμα είναι πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα και άμεση επέμβαση, καθώς και για το οτιδήποτε γίνεται πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και να αξιοποιηθεί στο έπακρον το ανθρώπινο δυναμικό. Στο πλαίσιο αυτό μετά από 24 χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική ενώ ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες όπως ο στρατός, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές. Το κόστος συνολικά για την πρόληψη και την καταστολή πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ μεγάλο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ, καθώς και από χορηγίες.

Πρόκειται για μία μεγάλη εθνική προσπάθεια που στοχεύει στην ολιστική αναδιάρθρωση του μηχανισμού διαχείρισης κινδύνων της χώρας μας, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό ως μία δομικού τύπου συνεργασία που σκοπό έχει να θωρακίσει και να προστατεύσει εκτός των άλλων τους αρχαιολογικούς χώρους από τις δασικές πυρκαγιές μέσω του προγράμματος δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμών σε 11 αρχαιολογικούς χώρους τής Ελλάδας και σε περιαστικά δάση.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των προληπτικών καθαρισμών, ANTINERO, ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο που έχει εκπονηθεί και υλοποιείται από το ΥΠΕΝ. Μέσω του ANTINERO, όπως είπε ο κ. Αμυράς, θα καθαριστούν περίπου 40.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων σε βάθος χρόνου τριών μηνών, θα συντηρηθούν σχεδόν 11.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και θα διανοιχθούν 1.625 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stylianidis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Ισραήλ ο Χρ. Στυλιανίδης - Υπογραφή μνημονίου για την Πολιτική Προστασία

Ο υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, Omer Bar-Lev, οποίος είναι αρμόδιος για το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και με την υπουργό Περιβαλλοντικής Προστασίας, Tamar Zandberg.
Stylianidis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης: Αναγκαία για την Πολιτική Προστασία η Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια ολιστική προσέγγιση που βασίζεται στο τρίγωνο πρόληψη, ετοιμότητα-προετοιμασία και ανθεκτικότητα» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Στυλιανίδης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άσκηση εκκένωσης της Αρχαίας Ολυμπίας παρακολούθησαν Στυλιανίδης - Μενδώνη

«Το νέο δόγμα», επεσήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «είναι περισσότερη πρόληψη και περισσότερη προετοιμασία ετοιμότητας. Συνεχίζουμε και με τα θέματα της άμεσης παρέμβασης και βρίσκουμε συνεχώς τη νέα ισορροπία».
stylianidis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Στυλιανίδης: Ο εθελοντισμός πυλώνας για το καλοκαίρι που έρχεται

Στον εθελοντισμό, που αναδεικνύεται, βασικός πυλώνας για την αντιμετώπιση του «δύσκολου καλοκαιριού» που έρχεται αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Stylianidis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Στυλιανίδης: Χωρίς το ρωσικό αεροπλάνο Beriev στις πυρκαγιές φέτος

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξήγησε ότι λόγω της εισβολής στην Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσουμε το ρωσικό μέσο. Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με άλλες χώρες για κάτι αντίστοιχο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώθηκε το σχέδιο ανάπλασης πυρόπληκτων περιοχών της Αν. Αττικής

Πρόκειται για το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές. Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.