ΓΔ: 895.28 0.23% Τζίρος: 1.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:38:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Katrinis
Φωτο: Μιχάλης Κατρίνης

Μ. Κατρίνης: Η χώρα εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ ακρίβειας χωρίς τέλος

Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι στα 2,32 ευρώ το λίτρο ενώ στην Ιταλία είναι 1,81 ευρώ το λίτρο.

Στο θέμα της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν οι πο9λίτες αναφέρθηκε, από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Κατρίνης. 

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε πολίτης, κάθε ελληνική οικογένεια, κάθε επαγγελματίας, κάθε μικρή ή η μεσαία επιχείρηση σε αυτή τη χώρα είναι η ακρίβεια», τόνισε ο κ. Κατρίνης. «Η χώρα είναι εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ ακρίβειας και ανατιμήσεων χωρίς τέλος και η κυβέρνηση, αντί να αναζητά λύσεις, αναζητά δικαιολογίες, αρνείται και διστάζει να πάρει ουσιαστικά μέτρα» ανέφερε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι:

  • Η Ελλάδα έφτασε να έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή στη βενζίνη στην Ευρώπη και την έβδομη υψηλότερη τιμή παγκοσμίως.
  • Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 45% υψηλότερος στην Ελλάδα σε σχέση με αυτόν της Ευρωζώνης. Οι αυξήσεις στο ψωμί, στα γαλακτοκομικά, στο κρέας είναι μεγαλύτερες στη χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι 50% υψηλότερος σε σχέση με την Ευρωζώνη. Το σύνολο των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος περνάει στους καταναλωτές. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει  αυτό.
  • Η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τα δημόσια έσοδα στους έμμεσους φόρους, που πλήττουν τον πολίτη. Έμμεσους και υψηλούς φόρους στα καύσιμα, αλλά και στα τρόφιμα. 

Ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι στα 2,32 ευρώ το λίτρο ενώ στην Ιταλία είναι 1,81 ευρώ το λίτρο. Γιατί η Ιταλία από το Μάρτιο προχώρησε σε μείωση των φόρων στα καύσιμα. Όπως προχώρησε και στη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, ενώ στην Ελλάδα ακόμα περιμένουμε να υπολογιστούν.

«Η κυβέρνηση είναι απρόθυμη στην επιβολή άμεσων φόρων στους έχοντες και πρόθυμη στην διατήρηση έμμεσων και άδικων φόρων που πλήττουν τους πολλούς και την κοινωνία», τόνισε ο κ.Κατρίνης που επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο ΑΣΕΠ, στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και  το Opengov. Τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης αλλά έθεσε το ερώτημα: «Από ποιους θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι; Από προϊσταμένους που τοποθέτησε η κυβέρνηση με κομματικά κριτήρια ή από μετακλητούς;». 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την τοποθέτηση μετακλητών σε θέσεις προϊσταμένων. Ζήτησε την ενίσχυση της διαφάνειας και την ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου του ΑΣΕΠ , ζητώντας:

  1. Να ενισχυθεί το ΑΣΕΠ με συμβούλους  και με προσωπικό.
  2. Να αναλάβει το ΑΣΕΠ  τον προγραμματισμό των κρίσεων των προϊσταμένων καθώς και των αξιολογήσεων.

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ θέλει και πάλι να συνδεθεί με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Το μήνυμα μας είναι η πλήρης και απόλυτη αποκομματικοποίηση στη δημόσια διοίκηση. Καμία πρόσληψη δεν θα γίνεται εκτός ΑΣΕΠ, ενώ θα περιοριστεί ο αριθμός των μετακλητών. Δε δεχόμαστε και δεν ανεχόμαστε να παραμένει το κράτος εργαλείο στα χέρια της εκτελεστικής και οικονομικής εξουσίας. Είναι ισχυρή μας δέσμευση ένα κράτος δικαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας, ένα κράτος που διασφαλίζει τα δικαιώματα και θέτει τους κανόνες».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η καταγγελία Ανδρουλάκη αύριο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Στην Επιτροπή έχουν κληθεί σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ θα παρίστανται οι υπουργοί, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη Δεξιά και στην κοινωνική πολιτική

Ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  κάνοντας λόγο για παράσταση  πόλωσης με προσωπικές επιθέσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Εθνική ενότητα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

«Η Τουρκία έκλεισε τους διαύλους και είναι φανερό ότι θα επιδιώξει τετελεσμένα, αφού σταθερή επιδίωξη της είναι να θέσει το Αιγαίο εκτός κανόνων και δικαιοδοσίας», ανέφερε επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.
katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία με ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι εμφανίστηκε αμήχανος να πείσει για τη σημασία της συμφωνίας, πως προσχώρησε στη ρητορική του κ. Βελόπουλου αμφισβητώντας το διαχρονικό πατριωτισμό του ΠΑΣΟΚ.
kostas-skrekas-energeia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοικτή η παράταση των επιδοτήσεων στο ρεύμα ολόκληρο το 2022

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν όσο θα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Δόθηκαν άλλα 400 εκατ. τον Ιανουάριο, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Η κυβέρνηση παραμένει θεατής, υπογραμμίζει ο Μ. Κατρίνης από το ΚΙΝΑΛ.
kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Αντιδημοκρατική η απόφαση Τασούλα να απαγορεύει τη συνεδρίαση

Το κόμμα υπέβαλε νέο αίτημα να γίνει η συνεδρίαση της ΚΟ το πρωί της Κυριακής εκτός του ωραρίου συνεδρίασης της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας, το οποίο έγινε δεκτό από τον πρόεδρο της Βουλής.