ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kiriakos Mitsotakis
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Β. Ζελένσκι

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Κομισιόν να αποδοθεί καθεστώς υποψηφίου στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποδοθεί καθεστώς υποψηφίου στην Ουκρανία, την οποία και υποστηρίζει, ενώ διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.

H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως θα δοθεί επίσημα στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Πιστεύω σθεναρά ότι θα εξασφαλίσουμε θετική απόφαση, ότι θα λάβουμε υποστήριξη», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες βράδυ.

«Πρόκειται φυσικά για ιστορική απόφαση που πρέπει να λάβει τώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όμως οι προετοιμασίες είναι καλές», συνέχισε και δήλωσε «σίγουρη» για την ενταξιακή προοπτική του Κιέβου.

Οι δηλώσεις της καταγράφηκαν μετά την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί καθεστώς χωρών υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία και στη Μολδαβία.

Οι 27 θα συζητήσουν τη σύσταση στα τέλη της εβδομάδας. Στην ατζέντα θα βρίσκεται επίσης το αίτημα της Γεωργίας, που σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, υπόκειται στην πλήρωση διάφορων όρων και προϋποθέσεων.

Τα κράτη μέλη, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μοιάζουν να έχουν ενιαία προσέγγιση ως προς την εισδοχή της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αυστρίας ζητεί να δοθεί καθεστώς χώρας υποψηφίας προς ένταξη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ η Ρουμανία πιέζει υπέρ της Γεωργίας.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν επέμεινε στο γεγονός ότι η σύσταση της Κομισιόν έγινε στη βάση δεδομένων, γεγονότων και του προπαρασκευαστικού έργου των προηγούμενων οκτώ ετών. «Η Ουκρανία έκανε τεράστια βήματα μπροστά τα τελευταία χρόνια», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά «θέλουμε να δούμε ακόμα περισσότερα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

arxiepiskopos Ieronimos, ekklisia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα μας πει τι θα κάνουμε ο κ. Βελόπουλος

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε μεταξύ άλλων τη συνεργασία που απαιτείται ανάμεσα σε Εκκλησία και Κράτος και επισήμανε ότι «ο καθένας έχει τις απόψεις του, μένει στις απόψεις του και παλεύει γι' αυτές».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Mε την αναβάθμιση της οικονομίας μπορούμε να κάνουμε μόνιμες αυξήσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται εκτός των άλλων, στην υποβολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση του τέταρτου αιτήματος πληρωμής ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

«Ακόμη μία φορά η αντιπολίτευση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων απέναντι σε ένα μεγάλο και ιδιαίτερα ευαίσθητο πολυπαραγοντικό κοινωνικό θέμα», είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο σχέδιο για την αντιμετώπιση του bullying.