ΓΔ: 903.93 -0.46% Τζίρος: 21.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:52:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αποκάλυψη: Η Ευρώπη καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
«Δεν παράγει οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη» η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, τονίζεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που φέρνει στο φως το Business Daily.

Σε σαφή καταδίκη της τουρκικής πρωτοβουλίας για συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και έχει περιέλθει σε γνώση του Business Daily.

Ειδικότερα, η παράγραφος που έχει προστεθεί στο σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, μετά τις διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας, τις προηγούμενες ημέρες, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τις προηγούμενες αποφάσεις του για την Τουρκία οι οποίες ελήφθησαν στις 22 Μαρτίου, 20 Ιουνίου και 17-18 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο το Συμβούλιο σημειώνει ότι αυτό παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δε συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς αμφιβολία επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας.

Πέραν της έκφρασης αλληλεγγύης, το σημαντικότερο στοιχείο στο σχέδιο συμπερασμάτων, όπως σχολιάζουν διπλωματικές πηγές, είναι ότι ρητά η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει πως δεν παράγονται νομικές συνέπειες από το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τρίτα κράτη, δηλαδή εν προκειμένω για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μελλοντική πρωτοβουλία της Τουρκίας για ερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχές που έχουν οριοθετηθεί μέσω της συμφωνίας με την Λιβύη θα θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια παράνομη ενέργεια.

Προσφυγή στον ΟΗΕ

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Business Daily, η Ελλάδα προσφεύγει στον ΟΗΕ για να αμφισβητήσει επίσημα τη νομιμότητα της συμφωνίας Άγκυρας - Τρίπολης. Χθες το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Νέες προκλήσεις Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει τη προκλητική του στάση, απειλώντας με γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη και αποστολή στρατού στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TRT ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και στα διεθνή ύδατα», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του θα αγοράσει ακόμα ένα γεωτρύπανο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να προχωρήσει η Τουρκία σε γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη, με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Επίσης, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές ότι η Λιβύη σύρθηκε επί της ουσίας να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία, υπό τις απειλές Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού στρατού στη χώρα.

«Η στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο είναι όταν μας προσκαλέσει ο λιβυκός λαός και η κυβέρνησή του. Αυτό θα μας έδινε ένα τέτοιο δικαίωμα», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ, που σύμφωνα με διεθνή μέσα διαθέτει τη βοήθεια Ρώσων μισθοφόρων, εκτιμά ότι θα έχει καταλάβει την Τρίπολη πριν τα τέλη του έτους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας, καταδίκη μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης

Προκλητικό χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ σημείωσε ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα στη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γάλλος πρέσβης: Πλήρως καταδικαστέα η ψευτοσυμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Π. Μεζονάβ χαρακτήρισε ψευτοσυμφωνία το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας και τόνισε πως η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου για τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.