ΓΔ: 894.23 0.11% Τζίρος: 6.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:08:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Εντός του Ιουλίου νομοσχέδιο ρύθμισης των αναδυόμενων τεχνολογιών

Τα θέματα που θα αφορά το νομοσχέδιο είναι το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, το 3D printing, τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα, αλλά και τον τρόπο υλοποίησης, χρήσης και εν γένει αξιοποίησής τους σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Οι αριθμοί λένε μια ιστορία μόνοι τους στο επίπεδο της ψηφιοποίησης, κάτι που αποδεικνύεται ανάγλυφα όσο και πειστικά από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, το υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετέχει σε κάθε τμήμα άσκησης πολιτικής στην χώρα μας, σε μια εξέλιξη που αναδεικνύει τη σημασία και τη λειτουργικότητα του. Παράλληλα, μεταβάλλει την δομή και την εν γένει «συνδεσμολογία» του Κράτους προς όφελος του ίδιου του πολίτη και των επιχειρήσεων, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο συνέδριο του Moneyreview.gr με τίτλο «Technology Summit: Shaping the digital transition».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το gov.gr είναι μία πραγματικότητα με 1.400 υπηρεσίες.

«Ως ένα βαθμό το αποτέλεσμα της άσκησης έχει εμφανίσει επιτυχημένα αποτελέσματα, ωστόσο απομένει αρκετή δουλειά που θα διευκολυνθεί με τα νέα συστήματα που απορρέουν από το Ταμείο Ανάπτυξης (RRF). Υπό αυτό το πρίσμα, 440 και πλέον έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και διαμορφώνουν την Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, καλύπτοντας κενά και εκκρεμότητες των τελευταίων πολλών ετών στην χώρα μας και δη στον Δημόσιο τομέα. Από την έκδοση των συντάξεων που προϋποθέτει ψηφιοποίηση των δεδομένων, μέχρι τη λειτουργία ενός κεντρικού ERP και HRMS συστήματος», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως εντός του Ιουλίου θα παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει σύγχρονες, αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως λ.χ. το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, το 3D printing, τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα κ.ο.κ, αλλά και τον τρόπο υλοποίησης, χρήσης και εν γένει αξιοποίησής τους σε επιχειρηματικό επίπεδο.

«Προσπαθούμε μέσω του σχεδίου νόμου να δώσουμε ορισμούς, π.χ. τι είναι το internet of thing, τεχνική νοημοσύνη. Ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση. Λέμε ότι για τα drones μπορούν τα ελληνικά ταχυδρομεία να τα χρησιμοποιούν στα νησιά», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Παράλληλα, ξεχωριστή μνεία θα γίνεται και στο «Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών - Μίτος», το επίσημο μητρώο διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου. Το μητρώο απευθύνεται σε ιδιώτες, επαγγελματίες και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τον τρόπο, χρόνο και κόστος υλοποίησης των διαδικασιών του δημόσιου τομέα.

«Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν χάρτη των διαδικασιών του ελληνικού Δημοσίου που όταν ολοκληρωθεί θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση να ελέγχει την ίδια, αλλά και στον πολίτη να ολοκληρώνει τις εργασίες τους σε σχέση με τον Δημόσιο τομέα, πιο γρήγορα και εύκολα».

Όπως τόνισε ο υπουργός, «οι μεταρρυθμίσεις γενικά δεν είναι κάτι που μπορείς να το πάρεις copy paste, τι κάνει ας πούμε η Σουηδία και να το κάνεις κι εσύ, πρέπει να υπάρχει συμβατότητα, εδώ έχουμε μία ελληνική μεταρρύθμιση, έχουμε πάρει στοιχεία και τα έχουμε μεταβολίσει εσωτερικά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάστηκε το Gov.gr Wallet - Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Έχει διασφαλιστεί η άμεση έκδοση και αποθήκευση, ενσωμάτωση στο ψηφιακό wallet του κινητού, θωράκιση των συναλλαγών με ψηφιακή συγκατάθεση, μείωση της απάτης, δυνατότητα άμεσης ανάκλησης της ισχύoς και γρήγορη επίδειξη και επαλήθευση μέσω κωδικού QR.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται ψηφιακά ΚΕΠΑ και Κάρτα Αναπηρίας με τροπολογία του υπ. Εργασίας

Οι ρυθμίσεις, που περιέχονται στην τροπολογία, ανοίγουν το δρόμο, ώστε, από το φθινόπωρο, όλη η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας, μέσω των ΚΕΠΑ, να γίνεται ηλεκτρονικά. Οι ασφαλισμένοι θα χρειάζεται να επισκεφθούν μια μόνο φορά τα ΚΕΠΑ την ημέρα της εξέτασής τους.
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Πιερρακάκης: Με το πρόγραμμα «Μίτος» θα χαρτογραφήσουμε το Δημόσιο

Όπως είπε ο υπουργός γίνεται αυτή τη στιγμή μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το ελληνικό Δημόσιο, η οποία έχει να κάνει με τα ίδια τα στελέχη του Δημοσίου να καταγράφουν το σύνολο των διαδικασιών του ελληνικού κράτους.
pierrakakis, texnologia, psifiakis diakyvernisis, 5G
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερακάκκης: Αποφάσεις και σχέδιο για «να καταστήσουμε την Ελλάδα αγνώριστον»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστήριξε στην ομιλία του ότι «η γεωπολιτική μπαίνει στην εξίσωση και παίζει ρόλο στις επιχειρηματικές και επιχειρησιακές αποφάσεις μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Ανοίγει πλατφόρμα για ψηφιακή μεταβίβαση αυτοκίνητων

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε μεταξύ άλλων πως μέσα στον Ιούλιο προχωρούν οι διαδικασίες για την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης που πλέον μέσα από μια εφαρμογή, θα βρίσκονται στο κινητό τηλέφωνο.