ΓΔ: 1442.21 -2.00% Τζίρος: 115.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Karamanlis, Ypourgeio Ypodomon kai Metaforon
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Κ. Καραμανλής: Αυξάνονται οι ξένες επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή το φιλόδοξο πρόγραμμα έργων ύψους 13 δισ. ευρώ που στόχο έχει να μετατρέψει τη χώρα σε σύγχρονο κόμβο υποδομών και μεταφορών της ΝΑ Ευρώπης.

Στα μεγάλα έργα υποδομής, που αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας και την καθιστούν πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, και επισήμανε τον ρόλο των έργων υποδομών στο brain gain, σημειώνοντας ότι από το 2021 και μετά επιστρέφουν στην Ελλάδα μηχανικοί, που είχαν μεταναστεύσει τα χρόνια της κρίσης.

Μιλώντας στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Economist, ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος και στη σημερινή επέτειο των 3 ετών από τις εκλογές του 2019, τόνισε επίσης, ότι αυτά τα τρία χρόνια ο κατασκευαστικός και ενεργειακός κλάδος έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες τοποθετούνται στην Ελλάδα. Εκτίμησε δε, ότι ο βασικός λόγος που αυξάνονται οι ξένες επενδύσεις, ιδίως σε τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές, είναι ότι υπάρχει μία σταθερή οικονομία και μία σταθερή κυβέρνηση. Σχολίασε εξάλλου ότι με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα έγινε από αποδιοπομπιαίος τράγος παράδειγμα προς μίμηση και εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός εγγυάται τη σταθερότητα, που είναι αναγκαία για επενδύσεις.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα έργων, ύψους 13 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι φιλοπεριβαλλοντικά. Υπογράμμισε ότι έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα ύψους 8 δισ. ευρώ και έχουν συμβασιοποιηθεί -που σημαίνει ότι ήδη υλοποιούνται- έργα ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Και τόνισε ότι τα έργα της πράσινης μετάβασης έχουν κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης. 

Σημείωσε ότι αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων έχει στόχο να γίνει η χώρα μας ένας σύγχρονος κόμβος υποδομών και μεταφορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπογράμμισε ότι κεντρική θέση έχουν στον σχεδιασμό αυτό τα σιδηροδρομικά έργα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία υπηρετούν ένα διπλό στόχο. Αφενός, μεταφορές με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και αφετέρου τη στρατηγική της κυβέρνησης να γίνει η Ελλάδα κόμβος υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Συνδέουμε όλα τα μεγάλα λιμάνια μας με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν επιτέλους στη χώρα μας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες logistics», είπε και πρόσθεσε: «Φανταστείτε, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όλα να συνδέονται. Αυτό είναι, όχι απλά το σχέδιο, είναι κάτι που ήδη προχωράμε».

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ειδικότερα ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πύλη των Βαλκανίων και υπογράμμισε ότι τα έργα υποδομής διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, αναδεικνύοντας το σημαντικό γεωπολιτικό της ρόλο. «Με τις πρόσφατες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε αυτές τις μονάδες FSRU στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι προχωρά και το project της σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. 

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση των ρύπων και την αύξηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι μεγάλο μέρος των 1.300 νέων λεωφορείων, που θα αρχίσει να παραλαμβάνει η χώρα σταδιακά από το 2023, θα είναι ηλεκτροκίνητα και όλα τα υπόλοιπα χαμηλών εκπομπών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Karagiannis, Ypourgeio Ypodomon kai Metaforon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών

Το νέο κτίριο έχει σχεδιαστεί με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα είναι πενταόροφο, ενώ το έργο που ανέλαβε η ένωση εταιρειών Intrakat-Redex, περιλαμβάνει και την κατασκευή πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς.
Karagiannis, Ypourgeio Ypodomon kai Metaforon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Καραγιάννης: Το μεγάλο πακέτο έργων αναβαθμίζει την Θεσσαλονίκη

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε πως στο τέλος του 2023 θα λειτουργεί το μετρό της Θεσσαλονίκης, διαβεβαιώνοντας πως θα είναι το πιο σύγχρονο της Ευρώπης. Εντός χρονοδιαγράμματος και το έργο του FlyOver.
Karamanlis, Ypourgeio Ypodomon kai Metaforon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Καραμανλής: Αυξημένο το κόστος των κατασκευών λόγω του πολέμου

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε τα τεράστια προβλήματα παραγωγής στην Ασία ενώ ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των τιμών ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

K. Kαραμανλής: Καταλύτης επιτάχυνσης των δημοσίων έργων οι πρότυπες προτάσεις

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τις πρότυπες προτάσεις έργων υποδομών ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητάς του.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Καραμανλής: Έργα 13 δισ. ευρώ αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έδωσε οριστική λύση στο θέμα του μετρό της Θεσσαλονίκης και για το Flyοver, για το οποίο ορίστηκε ανάδοχος. Διπλασιάστηκαν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.