ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κίνητρα από το ΥΠΕΝ για την παραγωγή βιομεθανίου, προτάσεις από τη ΔΕΔΑ

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΔΑ έχει ήδη καταθέσει, στα τέλη του 2021, αίτηση στη ΡΑΕ για έκδοση άδειας διανομής βιομεθανίου σε δίκτυα χαμηλής και μέσης πίεσης ενώ σχεδιάζει τα πρώτα πιλοτικά έργα διανομής βιομεθανίου στους νομούς Σερρών και Ημαθίας.

Μετά τα φωτοβολταϊκά, το βιομεθάνιο αναδεικνύεται στο επόμενο πεδίο δραστηριοποίησης των πολιτών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεσπίζει κίνητρα για την παραγωγή και χρήση του βιομεθανίου το οποίο μπορεί να διανέμεται μέσω του υπάρχοντος δικτύου φυσικού αερίου και να χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές. Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου, που αναπτύσσει τα δίκτυα στις περιοχές εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας υπέβαλε ήδη - όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάριος Τσάκας μιλώντας στο συνέδριο του Economist - στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις προτάσεις της εταιρείας για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΔΑ έχει ήδη καταθέσει, στα τέλη του 2021, αίτηση στη ΡΑΕ για έκδοση άδειας διανομής βιομεθανίου σε δίκτυα χαμηλής και μέσης πίεσης ενώ σχεδιάζει τα πρώτα πιλοτικά έργα διανομής βιομεθανίου στους νομούς Σερρών και Ημαθίας εντός του 2022 σε όλο τον κύκλο του προϊόντος, από την παραγωγή, την έγχυση, τη διανομή, μέχρι την πώληση και τη χρήση. Το βιομεθάνιο παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, καθώς και το οργανικό κλάσμα των στερεών αστικών αποβλήτων. Μελέτη της ΔΕΔΑ έχει εντοπίσει τουλάχιστον 35 σημεία ανά την Ελλάδα όπου υπάρχει επαρκής παραγωγή πρώτης ύλης από αγροτικά και αστικά απόβλητα, η οποία μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη μικρών μονάδων ισχύος έως 3 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της ΔΕΔΑ προκρίνει τη διάρθρωση της αγοράς με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι η τιμή του βιομεθανίου θα είναι χαμηλότερη από την τιμή του φυσικού αερίου. Η τιμή θα είναι εγγυημένη (κατά το πρότυπο της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ) για τους παραγωγούς, ενώ αν η τιμή της αγοράς υπερβαίνει την εγγυημένη τότε η διαφορά θα επιστρέφεται στο Δημόσιο - κατά το πρότυπο επίσης των ΑΠΕ.

Βασικό πλεονέκτημα του βιομεθανίου που θα παράγεται από τις διάσπαρτες ανά την Ελλάδα μικρές μονάδες είναι ότι δεν θα επιβαρύνεται με τα τέλη χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) καθώς η έγχυση θα γίνεται απευθείας στα δίκτυα της ΔΕΔΑ, μέσης και χαμηλής πίεσης. Η πρόταση της ΔΕΔΑ προβλέπει εξάλλου την κατά προτεραιότητα απορρόφηση του βιομεθανίου από τα δίκτυα, κατ' αναλογία ομοίως της ρύθμισης που ισχύει για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Καλός συμβιβασμός στα 188 ευρώ για το πλαφόν στο αέριο

Η Eυρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε ότι μια συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού από όλες τις πλευρές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολονύκτια διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας είχε συζητήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του που διήρκεσαν μέχρι το πρωί, παρουσιάζοντας τρία σημεία για το πλαφόν, με στόχο να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Συμμαχία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως μόνο μέσα από τις συμμαχίες μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που η ενεργειακή κρίση απειλεί τη συνοχή της κοινωνίας.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Έρχεται φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση μηχανισμός φορολόγησης των υπερκερδών στην παραγωγή και τώρα έρχεται να κλείσει και το μέτωπο της προμήθειας.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο ο Σκρέκας για την έναρξη των εργασιών του EuroAsia Interconnector

Το έργο EuroAsia Interconnector είναι Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ και ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.