ΓΔ: 2698.76 0.13% Τζίρος: 423.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Φωτο: Sotiris Dimitropoulos / POOL

Ν. Κεραμέως: Τα σχολεία θα ανοίξουν με τα ηπιότερα δυνατά μέτρα

Σε ερώτηση αν θα ισχύσουν και φέτος τα πρωτόκολλα με μάσκες και δωρεάν self test, η υπουργός απάντησε πως έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό δεν αποδίδει πλέον.

«Δεν έχουν παρθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, συζητάμε με τους ειδικούς, αλλά γενικώς η τάση είναι να ανοίξουν με τα ηπιότερα δυνατά μέτρα» τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του OPEN για το πως θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία, εξηγώντας παράλληλα πως «είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με τον κ. Πλεύρη, με τις ομάδες των ειδικών, με τους γιατρούς, με τον ΕΟΔY» αλλά και ότι «βλέπετε ότι γενικότερα είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με την πανδημία». Σε ερώτηση αν θα ισχύσουν και φέτος τα πρωτόκολλα με μάσκες και δωρεάν self test, η κ. Κεραμέως απάντησε πως έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό δεν αποδίδει πλέον, καθώς «έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού». Ωστόσο, «τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιήσουμε τα πρωτόκολλα, πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς». Σε περίπτωση που ανιχνευθεί κρούσμα μέσα σε σχολικό τμήμα, «Υπάρχουν μέτρα για το αν κάποιος νοσήσει» ανέφερε η κ. Κεραμέως και εξήγησε πως «Αν κάποιος νοσήσει υπάρχει απομόνωση για πέντε ημέρες και εν συνεχεία μπορεί κανείς να βγει από το σπίτι με μάσκα. Αυτό ισχύει αυτή τη στιγμή. Αυτό θα ισχύσει ούτως η άλλως, αν οι ειδικοί δεν μας πουν κάτι διαφορετικό. Εάν νοσήσει κάποιος, φυσικά και θα μείνει σπίτι του. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο σχετικά με τα μέτρα» συμπλήρωσε.

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ακόμα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου «με την καλύτερη δυνατή κατάσταση σε προσωπικό τα τελευταία χρόνια», καθώς όπως είπε με τους νέους 8.500 χιλιάδες διορισμούς εκπαιδευτικών που ανεβάσουν τον αριθμό των διορισμένων επί θητείας της στις 25.000, «ενισχύουμε διαρκώς το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης». Παρόλα αυτά, απάντηση υπάρχει και για τα τυχόν κενά που παρουσιάζονται αφού «εκτός από τις προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, έγιναν προχθές και 32.000 προσλήψεις αναπληρωτών. Έχουμε την καλύτερη δυνατή στελέχωση» συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως. Η υπουργός παιδείας αναφέρθηκε και στις καινοτομίες της νέας φετινής χρονιάς, με το ολοήμερο σχολείο όπου στο 50% των τμημάτων της χώρας θα ολοκληρώνεται στις 5.30 μ.μ., με τους σχολικούς ομίλους, τους μέντορες για τους νέους εκπαιδευτικούς, τα νηπιαγωγεία στα οποία τα παιδιά θα πηγαίνουν πλέον από τα 4 και όχι στα 5 τους χρόνια, την αξιολόγηση που γίνεται σε τρία επίπεδα, τα νέα σχολικά βιβλία. «Όλες αυτές οι αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί στην αρχή της θητείας μας υλοποιούνται» είπε. Αναφορά έκανε και στα Δημόσια ΙΕΚ, που θα λειτουργήσουν φέτος και στα οποία, όπως είπε, μπορεί κανείς να πάρει μετά από δυο χρόνια την πιστοποίηση και να μπει δυναμικά στην αγορά εργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυλή σχολείου ημέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύριο το πρώτο κουδούνι στα σχολεία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ανοίγουν αύριο, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία για τη νέα χρονιά 2026-27. Η σχολική περίοδος ξεκινά με 5.259 νέους εκπαιδευτικούς, 29.948 προσλήψεις αναπληρωτών και σημαντικές αλλαγές.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΛΜΕ: Ελλείψεις εκπαιδευτικών και προβλήματα υποδομών στη Θεσσαλονίκη

Η ΟΛΜΕ αναφέρει χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, παρά τον διορισμό 29.948 αναπληρωτών. Ο πρόεδρός της εκτιμά ότι τα κενά ξεπερνούν τις 10.000, με σοβαρές ελλείψεις κυρίως στη γενική αγωγή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης σε τάξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ειδικό Σχολείο Ρόζα Ιμβριώτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ανακαινισμένο Ειδικό Σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη» και τόνισε τη σημασία της αναβάθμισης 238 σχολείων με τη συνεργασία κράτους και τραπεζών, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο πλαίσιο για ασφαλή χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία

Νέοι κανόνες για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θεσπίστηκαν στα σχολεία, με στόχο την ασφάλεια μαθητών και την ορθολογική αξιοποίηση της ΤΝ. Προβλέπεται συντονιστής ΤΝ, προστασία δεδομένων και απαγόρευση στις εξετάσεις.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγίες του ΥΠΠΕΘ στα σχολεία για τοξικότητα πικροδάφνης στη Θεσσαλονίκη

Το Υπουργείο Παιδείας προειδοποιεί για την τοξικότητα της πικροδάφνης σε σχολεία και δημόσιους χώρους, επισημαίνοντας τους κινδύνους ιδιαίτερα για τα παιδιά λόγω της υψηλής τοξικότητας όλων των μερών του φυτού.