ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Theodorikakos
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Θεοδωρικάκος για Έβρο: Κανείς δεν θα μπει παράνομα στην Ελλάδα

«Οχύρωση» με 80 πρόσθετα χιλιόμετρα τεχνητών εμποδίων, αναβάθμιση καμερών παρακολούθησης και 250 επιπλέον συνοροφύλακες, «ετοιμοπόλεμοι» από τον Δεκέμβριο, θα αποτελέσουν το «μίγμα» αποτροπής παράνομης εισόδου στη χώρα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, εκτίμησε ότι το έργο στον Έβρο αναμένεται να ολοκληρωθεί, σταδιακά, σε 1,5 με 2 χρόνια, λόγω της ιδιομορφίας των συνόρων. Η επέκταση του φράχτη θα γίνει και με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όμως, ακόμα εκκρεμεί. Υπενθυμίζεται ότι το ποτάμι διαμορφώνει ένα μήκος συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας γύρω στα 200 χιλιόμετρα. Τεχνητό εμπόδιο – φράχτης υπάρχει αυτή τη στιγμή στα 37,5 χιλιόμετρα, 12 στο βόρειο μέρος, στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, και 25, κλιμακωτά, στο νότιο τμήμα. Ο ελληνικός φράχτης επεκτείνεται τμηματικά σε όλο το μήκος του ποταμού για να εμποδιστεί η μαζική διέλευση των μεταναστευτικών ροών από τα δύσβατα και δυσπρόσιτα σημεία.

«Οχύρωση» με 80 πρόσθετα χιλιόμετρα τεχνητών εμποδίων, αναβάθμιση καμερών παρακολούθησης και 250 επιπλέον συνοροφύλακες, «ετοιμοπόλεμοι» από τον Δεκέμβριο, θα αποτελέσουν το «μίγμα» αποτροπής παράνομης εισόδου στη χώρα, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ. Οι χρονοβόρες διαδικασίες ενίσχυσης της συνοριακής φύλαξης δεν δίνουν άμεση λύση στην «ασφυκτική πίεση» που δέχονται στρατός και Αστυνομία λόγω των αυξανόμενων ροών στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Κάθε ημέρα του Αυγούστου, τουλάχιστον 1.000 μετανάστες επιχειρούν να διασχίσουν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα.Η κλιμακωτή επέκταση του φράχτη θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κεντρικό τμήμα του Έβρου, στην περιοχή ανάμεσα στο Σουφλί και το Διδυμότειχο. Πρόκειται για έκταση που περιλαμβάνει «κόκκινα» σημεία, στα οποία παρατηρείται αυξημένη παρουσία μεταναστών. Τα περάσματα που ακολουθούν οι διακινητές βρίσκονται σε απόσταση από 400 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο από την Εθνική Οδό, με τα «καραβάνια» να κινούνται σε ορεινές τοποθεσίες αναζητώντας δίοδο προς την Κομοτηνή. Το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται τα «μονοπάτια» προκαλεί δυσκολία στις αναζητήσεις του στρατού και της αστυνομίας, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι παράτυποι μετανάστες να βρίσκουν «τρωτά» σημεία και να καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα.

«Ο φράχτης δεν θα σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές», θα μας… ξεκουράσει, όμως, όσον αφορά τις πιέσεις. Μη νομίζουμε ότι κάνουμε φράχτη και ησυχάσαμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά συνοριοφύλακες, που δίνουν καθημερινά μάχη για να βάλουν «φρένο» στην αυξανόμενη δραστηριότητα των διακινητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν προχωρήσει, μόνο μέσα στον Αύγουστο, σε τουλάχιστον 77 συλλήψεις διακινητών. Το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, περισσότεροι από 25.000 παράτυποι μετανάστες έχουν επιχειρήσει να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα «Η πρακτική της Τουρκίας, που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, δεν σταμάτησε ποτέ από το 2020 και μετά, αλλά η αποτυχία της τότε, που επέλεξε τη συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών στα σύνορά μας, διαμόρφωσε μια άλλη πρακτική από τη μεριά της.Επιλέγει πλέον να συγκεντρώνει μετανάστες και να τους προωθεί σε μικρές ομάδες από πολλά σημεία. Αυτό προσπαθούμε σήμερα να διαχειριστούμε σε όλη τη συνοριακή μας ζώνη», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας. Όπως επισημαίνει «το μεταναστευτικό στην Ελλάδα δεν έχει τον χαρακτήρα του πρόσκαιρου, και αφού ήρθε, θα φύγει. Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας και η κακή γειτονία με την Τουρκία επιβεβαιώνουν πως ο μεταναστευτικός κόσμος θα επιλέγει πάντα την Ελλάδα ως σημείο εισόδου στην Ευρώπη».

Ανάμεσα στις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας ήταν και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης του ποταμού. Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, όμως η πρόθεση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να εκσυγχρονιστεί το αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών και θερμικών καμερών, για την ενίσχυση του ελέγχου και την έγκαιρη ανίχνευση στα περάσματα των μεταναστών. Στελέχη των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης χαρακτηρίζουν «αδύναμο σημείο» το υλικοτεχνικό κομμάτι, καθώς, όπως επισημαίνουν, υπάρχει ανάγκη, πέρα από την αναβάθμιση των καμερών, να εξοπλιστούν και τα περιπολικά με μικρές θερμικές κάμερες. Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τους συνοριοφύλακες η απόκτηση ειδικών οχημάτων, που θα ενισχύσουν τον στόλο, κάνοντας πιο ευέλικτες τις περιπολίες. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προκαταρκτικές εξετάσεις για την πρόσληψη 250 συνοριοφυλάκων, που αναμένεται να ενισχύσουν τον χειμώνα τις αρμόδιες υπηρεσίες του Έβρου. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν ξεκινήσει οι υγειονομικές και ψυχομετρικές εξετάσεις και οι αθλητικές δοκιμασίες, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκπαίδευση των επιλαχόντων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να συνδράμουν από τον Δεκέμβριο. Οι συνοριοφύλακες τονίζουν ότι χρειάζονταν τα συγκεκριμένα άτομα μέσα στο καλοκαίρι, λόγω των αυξανόμενων πιέσεων που έχει προκαλέσει και η χαμηλή στάθμη του Έβρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Theodorikakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

«Ο διχασμός και η εσωστρέφεια, από οποίους υποκινούνται, δεν εκφράζουν διαφωνίες για το παρόν, αλλά ανευθυνότητα για το αύριο», είπε και κάλεσε όλους τους Έλληνες να δουλέψουμε μαζί με ενότητα και αποφασιστικότητα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος από Έβρο: Η Ευρώπη να στηρίξει την φύλαξη των συνόρων μας

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε σήμερα την Αλεξανδρούπολη και συναντήθηκε με 27 πρέσβεις από χώρες της Ε.Ε, των συνδεδεμένων χωρών με τη συνθήκη Σένγκεν και της Μεγάλης Βρετανίας.
Theodorikakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Θεοδωρικάκος: Εξιχνιάστηκε το 90% των εγκλημάτων στην Ελλάδα

Τα ξημερώματα κατά την αλλαγή του χρόνου, επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και απηύθυνε, μέσω ασυρμάτου, ευχές στους αστυνομικούς που υποδέχτηκαν το 2023 εν υπηρεσία.