ΓΔ: 922.42 1.11% Τζίρος: 82.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xardalias-politiki prostasia
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ν. Χαρδαλιάς: Τα ελληνικά σύνορα προστατεύονται αποτελεσματικά

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως η Τουρκία συνεχίζει να λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας προκαλώντας εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα.

Το γεγονός πως η χώρα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, «ακόμα και για το χειρότερο δυνατό σενάριο» τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς που υπογράμμισε ότι τα ελληνικά σύνορα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα προστατεύονται αποτελεσματικά χάρη στο αδιαπέραστο τείχος που υψώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Karfitsa», ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε ότι «οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, από τη φύση τους, δεν μπορούν να συγκριθούν με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία δαπανών, αφού στοχεύουν στην προστασία του ύψιστου δημόσιου αγαθού της εθνικής άμυνας» και πρόσθεσε ότι «και η εθνική άμυνα συνιστά το αναγκαίο προαπαιτούμενο για την πραγμάτωση όλων των υπόλοιπων εθνικών στόχων, το ίδιο το θεμέλιο της υπόστασης της πατρίδας μας».

Το δίλημμα «εξοπλισμοί ή δημοσιονομική σταθερότητα», όπως είπε, «είναι παραπειστικό και όσοι το χρησιμοποιούν εκτίθενται. Χρειαζόμαστε και δημοσιονομική ισορροπία και στιβαρή εθνική άμυνα. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να τις εξασφαλίσει αμφότερες».

Όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «συνεχίζει να λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας και υποδαύλισης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν ακόμα αυτής». «Οι παλινωδίες της ηγεσίας της καταδεικνύουν ότι δεν αντιλαμβάνεται τη συμφωνία για συστράτευση εναντίον του επιθετικού αναθεωρητισμού, καθώς και το κάλεσμα για σταθερότητα, τα στοιχεία που κυριαρχούν στους διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες όπου ανήκει ή διατείνεται ότι επιθυμεί να ενταχθεί», συμπλήρωσε.

Για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία επεσήμανε ότι «επιχειρεί πάντοτε με γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο εξάλλου είναι η "ναυαρχίδα" της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «έχουμε μία Τουρκία η οποία χρησιμοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της ως εργαλείο προβολής του νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού της, καταπατώντας συστηματικά θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ας μη γελιέται λοιπόν η Άγκυρα: Έχουμε επιλέξει να μην είμαστε ίδιοι, και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας. Ο δρόμος για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να χαραχθεί με τα μυθεύματα και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αλλά μόνο μέσα από την ειλικρινή και ανεπιφύλακτη ένταξή της στο στρατόπεδο όσων σέβονται τη διεθνή νομιμότητα».

Μιλώντας για την κλιματική κρίση, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας. Συνιστά μία πραγματική υπαρξιακή απειλή, η οποία σχετίζεται με κάθε πτυχή του δημόσιου βίου».

«Είναι αυτονόητο», πρόσθεσε, «ότι αγγίζει και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού επηρεάζει τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό, φθείρει τις στρατιωτικές υποδομές, αυξάνει το κόστος συντήρησης των μέσων και των υλικών και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του προσωπικού. Επιπλέον, οι διάφορες φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση επιτάσσουν την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα σοβαρό καθήκον που έρχεται να επιβαρύνει την -ήδη εξαιρετικά απαιτητική- κύρια αποστολή τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xardalias-politiki prostasia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα πάντα αναζητεί τις σχέσεις καλής γειτονίας

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως η Ελλάδα ήταν και παραμένει δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και διατηρεί αδιαπραγμάτευτη στάση στα θέματα εθνικής κυριαρχίας.
panagiotopoulos-ethniki amyna
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Εξωφρενικό το τουρκικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση

Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι θα έχουμε «ήρεμα νερά» μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου, επισήμανε: «Θέλω να πιστεύω πως ναι. Όπως λένε και στο ΝΑΤΟ ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες τουρκικές προκλήσεις με υπερπτήσεις drone πάνω από τη Νίσυρο

Το ΓΕΕΘΑ αναφέρει πως το τουρκικό drone αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική. Αυτή ήταν η τρίτη παραβίαση από την αρχή του έτους που έχει πραγματοποιηθεί από τουρκικό drone.