ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Κ. Σκρέκας: Κίνητρα για μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως όσο πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση θα έχει και μεγαλύτερη επιδότηση, ενώ και όσοι έχουν υψηλή κατανάλωση θα επιβραβευτούν αν μειώσουν κατά 15% την ενέργεια που ξοδεύουν.

Κίνητρο για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος παρέχει η κυβέρνηση μέσω κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς, καθώς μπαίνει τέλος στην οριζόντια επιδότηση των 6,5 εκατ. παροχών που έχει αποδειχθεί ένα δυσβάσταχτο κόστος, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα να σημειώνει πως όσο πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, «από τον Ιούνιο και μετά επιδοτούμε οριζόντια τους λογαριασμούς ρεύματος. Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε όλους τους λογαριασμούς και όλες τις μηνιαίες καταναλώσεις και όλα τα σπίτια με μία διαφορά: Θα υπάρξουν κλίμακες. Όσο πιο χαμηλή κατανάλωση έχει κάποιος, έχει μεγαλύτερη επιδότηση. Ακόμα και αυτός που έχει υψηλή κατανάλωση, εάν καταφέρει να μειώσει κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, θα επιδοτηθεί επιπλέον. Είναι εφικτό γιατί ο ΔΕΔΗΕ έχει συγκριτικά στοιχεία και έτσι θα μπορούμε να συγκρίνουμε την φετινή με την περσινή περίοδο», σημείωσε ο υπουργός.

Στο νέο σχέδιο για τις επιδοτήσεις εισάγεται πλέον το κριτήριο της κατανάλωσης ενέργειας, με βάση το οποίο θα διαμορφωθεί κλίμακα επιδότησης, που θα καθορίζει το τελικό ποσό της επιδότησης. Πιο αναλυτικά, ξεκινώντας από τον εθνικό μηνιαίο μέσο όρο κατανάλωσης ρεύματος θα δημιουργηθούν κλιμάκια καταναλώσεων στη χαμηλή τάση και ανάλογα με αυτά θα υπολογίζονται οι επιδοτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εάν η κατανάλωση ενός νοικοκυριού δεν ξεπερνά τον εθνικό μέσο όρο θα επιδοτείται στο σύνολό της, ενώ για τις καταναλώσεις πάνω από αυτό το όριο οι επιδοτήσεις θα μικραίνουν. Παράλληλα, θα υπάρξει και έξτρα επιδότηση για εκείνους που θα μπορέσουν να πετύχουν μείωση κατά 10% της κατανάλωσης συγκριτικά με την περασμένη χρονιά.

Χωρίς το ΥΠΕΝ να έχει καταλήξει ακόμα στο τελικό σχήμα, οι κλίμακες αυτές φαίνεται πως θα είναι τρεις. Επιπρόσθετα, «πονοκέφαλο» δημιουργούν αρκετά τεχνικά ζητήματα για την εφαρμογή αυτού του σχήματος που παραμένουν άλυτα. Για παράδειγμα, δεν έχει απαντηθεί ακόμα το πώς θα συγκεντρώνονται τα στοιχεία σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης συγκριτικά με την περασμένη χρονιά από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιδοτήσεις αυτές θα είναι σημαντικά μειωμένες από εκείνες που έχουμε δει έως σήμερα και το τελικό ποσοστό κάλυψης των ανατιμήσεων θα κατεβεί πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα άνω του 90% που βλέπαμε έως τώρα. Έτσι, οι λογαριασμοί θα αρχίσουν να έρχονται «φουσκωμένοι» και δημιουργείται προβληματισμός στην αγορά σχετικά με το εάν οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν, εν μέσω της γενικότερη ακρίβειας, τα αυξημένα κόστη της ενέργειας και αφετέρου, εάν οι πάροχοι θα μπορέσουν στη συνέχεια να καλύψουν τα κενά ρευστότητας που θα δημιουργεί η αύξηση των διακανονισμών αλλά και των κακοπληρωτών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Καλός συμβιβασμός στα 188 ευρώ για το πλαφόν στο αέριο

Η Eυρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε ότι μια συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού από όλες τις πλευρές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολονύκτια διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας είχε συζητήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του που διήρκεσαν μέχρι το πρωί, παρουσιάζοντας τρία σημεία για το πλαφόν, με στόχο να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Συμμαχία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως μόνο μέσα από τις συμμαχίες μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που η ενεργειακή κρίση απειλεί τη συνοχή της κοινωνίας.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Έρχεται φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση μηχανισμός φορολόγησης των υπερκερδών στην παραγωγή και τώρα έρχεται να κλείσει και το μέτωπο της προμήθειας.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο ο Σκρέκας για την έναρξη των εργασιών του EuroAsia Interconnector

Το έργο EuroAsia Interconnector είναι Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ και ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.