ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Βορίδης: Απόλυτη στήριξη στο ευρωπαϊκό και το ευρωατλαντικό μέλλον των Βαλκανίων

Σε ομιλία του στο Balkan Forum ο υπ. Εσωτερικών υπογράμμισε ότι είναι ύψιστης σημασίας η διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων.

«Το ευρωπαϊκό και το ευρωατλαντικό μέλλον των Βαλκανίων αποτελεί για εμάς, μια στρατηγική επιλογή» δήλωσε, προσερχόμενος στο Balkan Forum στη ΔΕΘ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας τη σημασία που έχει η περιφερειακή συνεργασία των χωρών της περιοχής, μέσα και από την ψηφιακή αναβάθμιση και την επικοινωνία των δημοσίων διοικήσεων των χωρών της περιοχής.

«Το Balkan Forum αποτελεί ένα σημαντικό σημείο συνάντησης των διοικήσεων των βαλκανικών χωρών και θέτει ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που μας απασχολούν», σημείωσε στην ομιλία του ο υπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στις διαλειτουργικότητες που πρέπει να αναπτυχθούν σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος όλων των χωρών και να διευκολυνθεί η εμπορική συνεργασία και η αναπτυξιακή τους προοπτική και σημείωσε: «Καθώς ο κόσμος αλλάζει, το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ψηφιακής τεχνολογίας, ο τρόπος με τον οποίο θα συγχρονιστούν οι δημόσιες διοικήσεις μεταξύ τους είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα και για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες».

Στην ομιλία του, ο κ. Βορίδης ανέφερε επίσης πως εάν οι δημόσιες διοικήσεις δεν ακολουθήσουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη, με επιπτώσεις στην οικονομική ζωή. «Οι δημόσιες διοικήσεις δεν θα σταματήσουν να παίζουν τον ρυθμιστικό τους ρόλο, αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνεται αντιληπτό ως πρόσκομμα, ως βαρίδι, ως καθυστέρηση», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Να γιατί το θέμα του συνεδρίου είναι τόσο σημαντικό τόσο ζωτικό για την εξέλιξη των πραγμάτων».

Στην Ελλάδα έχουν γίνει πραγματικά μεγάλα βήματα, άλματα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, σημείωσε ο κ. Βορίδης και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται ή πρόκειται να αναληφθούν για τη βελτίωση του ψηφιακού περιβάλλοντος στη δημόσια διοίκηση.

«Δεν μπορείς να έχεις θετική εξέλιξη, αν οι άνθρωποι που χειρίζονται τη δημόσια διοίκηση δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε: «Δεν φτάνει μόνο η πλατφόρμα, κάποιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από την πλατφόρμα και τη χειρίζεται. Αν έχω απλώς το εργαλείο, στην πραγματικότητα δεν έχω κάνει τίποτε. Άρα γεννιέται το ζήτημα της κατάρτισης και επανακατάρτισης του προσωπικού, που ίσως δεν ξέρει να λειτουργεί σε αυτό το περιβάλλον. Εδώ ο ρόλος του ινστιτούτου, που έχουμε, είναι πολύ κρίσιμος, όπως και η συνεργασία με τη Microsoft».

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει υποψηφιότητα με άλλες χώρες για ένα πρόγραμμα κατάρτισης δημοσίων υπαλλήλων στην Αλβανία, ενώ προωθεί και συνεργασίες και με τη Σερβία και τη διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλες χώρες. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη εισαγωγής σύνθετων εργαλείων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ αναφέρθηκε και στην ένταξη για χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός «μηχανισμού ορθολογικής κατανομής των αρμοδιοτήτων», που ασκούνται από δημόσιους φορείς.

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η συνεργασία με τις δημόσιες διοικήσεις βαλκανικών χωρών», τόνισε ο κ. Βορίδης και πρότεινε όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να διευρυνθεί το Balkan Forum, με εργαστήρια και με τη συμμετοχή ειδικών ανά τομείς από τη χώρα μας και τις χώρες των Βαλκανίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Αν υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, δίνουμε κοινωνικό μέρισμα

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη από τη Θεσσαλία, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προτείνει κάποιους υποψηφίους, τους οποίους θεωρεί καταλληλότερους.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: H Άγκυρα να καταλάβει ότι με τον Μητσοτάκη δεν ωφελεί η ένταση

Σε ένα άλλο θέμα, σε αυτό των παραιτήσεων υπουργών διαπιστώνει ότι «ο πρωθυπουργός διευκρίνισε τα αυτονόητα: προφανώς όλοι αξιολογούνται αλλά πρέπει να υπάρχει εύλογος χρόνος για να κριθούν».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: H ισοπεδωτική κριτική δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι «η πολύ θετική πορεία της οικονομίας αποδεικνύεται από την πρόοδό της, αλλά και την αναγνώριση της προόδου αυτής από ανεξάρτητους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βορίδης: O,τι ξέραμε μέχρι χθες αλλάζει μετά την καταστροφή

Ερωτηθείς για το σκέλος της προετοιμασίας τις τελευταίες ώρες πριν την εκδήλωση του φαινομένου, είπε ότι η Πολιτική Προστασία είχε γνώση για επερχόμενο έντονο καιρικό φαινόμενο, για αυτό και είχε στείλει δύο φορές το «112».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Άμεσα καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές

Σχετικά με την συζήτηση για αύξηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή, από 3% σε 5%, επαναλαμβάνει πως «δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου με λίστα και όριο 5% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και την Ευρωβουλή».