ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Σταϊκούρας: Να ενσωματωθεί η διάσταση της βιοποικιλότητας στις επενδύσεις

Ο υπουργός δήλωσε ότι «η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή είναι αλληλένδετες και αυξάνουν τον συστημικό κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την ανθρώπινη υγεία και την ευημερία».

Σε συνάντηση Υπουργών Οικονομικών, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με θέμα «Επενδύοντας στη φύση: Ευθυγράμμιση των χρηματοπιστωτικών ροών με τους στόχους για τη βιοποικιλότητα» συμμετείχε χθες, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Στη συνάντηση, με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου για τη Βιοποικιλότητα COP15, έλαβαν, επίσης, μέρος οι Επίτροποι Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κα. Jutta Urpilainen και Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevicius. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή είναι αλληλένδετες και αυξάνουν τον συστημικό κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την ανθρώπινη υγεία και την ευημερία».

Υπό το πρίσμα αυτό, τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης συνθηκών, που θα επιτρέψουν να ενσωματωθεί η διάσταση της βιοποικιλότητας στις επενδύσεις – όπως συνέβη με την κλιματική διάσταση –, και να αναπτυχθούν περισσότερο επαρκείς χρηματοδοτικοί μηχανισμοί (π.χ. πράσινα ομόλογα, μεικτή χρηματοδότηση κ.ά.) που λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά των θετικών για τη φύση επενδύσεων. Σημείωσε, επιπλέον, ότι «η Ελλάδα, προκειμένου να διαχειριστεί τα ζητήματα των αλληλένδετων κρίσεων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, περιλαμβάνει τις θετικές για τη φύση δεσμεύσεις της, μαζί με τις δεσμεύσεις για κλιματική ουδετερότητα, στις Εθνικές Στρατηγικές για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, την Κυκλική Οικονομία, τα Δάση και τη Βιοποικιλότητα, τα ζητήματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG). Επιπροσθέτως, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις του πυλώνα «Πράσινη Μετάβαση», που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αντιμετωπίζουν ζητήματα που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, ενώ σημαντικό κομμάτι της χρηματοδότησης του Σχεδίου για το κλίμα διατίθεται ουσιαστικά στη βιοποικιλότητα».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Χρ. Σταϊκούρας στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο υπουργός θα συμμετέχει σε κλειστή συζήτηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στην οποία θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές προκλήσεις κατά την τρέχουσα περίοδο υψηλού πληθωρισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας στη σύνοδο ΔΝΤ: «Πώς στηρίξαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά»

Ο υπ. Οικονομικών συμμετείχε σε κλειστή διαδικτυακή συζήτηση ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, με θέμα τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλεί η κρίση λόγω της πανδημίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Εξετάζουμε την πρόωρη αποπληρωμή και άλλων δανείων του ΔΝΤ

Η νέα πρόωρη αποπληρωμή θα πρέπει να φθάνει έως ένα συγκεκριμένο ποσό που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα έως το τέλος της περιόδου μεταμνημονιακής εποπτείας υπογράμμισε ο υπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η απόφαση του ΕΜΣ και του ΕΤΧΣ να άρουν την υποχρέωση αποπληρωμής τους, εγκρίνοντας την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας, υποστηρίζει ο Χ. Σταϊκούρας.