ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Spirtzis
ΑΠΕ

Σπίρτζης: Μέσω της Αυτοδιοίκησης να επαναφέρουμε την πολιτική στην κοινωνία

Κατηγόρησε την κυβέρνηση και της ΝΔ ότι στα τρία χρόνια που έχει κυβερνήσει στην Τ.Α., έχει προσπαθήσει να ξηλώσει κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να την καταδικάσει στη συνείδηση της κοινωνίας.

«Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης ειναι προνομιακός για να επαναφέρουμε την πολιτική στην κοινωνία», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης παρουσιάζοντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. την εισήγηση της στρατηγικής για την πολιτική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είπε ότι η αλλαγή του πολιτικού τοπίου στο χώρο της Τ.Α. προϋποθέτει σχήματα που έχουν προγραμματική συμφωνία σε προοδευτική κατεύθυνση, ανοικτά και νικηφόρα, που έχουν πολιτική αξιοπιστία και διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες, «επομένως οφείλουμε να εισφέρουμε και να στηρίξουμε τέτοια σχήματα βάζοντας στην άκρη και κομματικές και οργανωτικές και προσωπικές ιδιοτέλειες». Τόνισε ότι για να επιτευχθεί το τρίπτυχο Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Αλλαγή και να κερδίσουν οι θέσεις του κόμματος για το κοινωνικό κράτος και τη δίκαιη ανάπτυξη, προαπαιτούμενο είναι «να πετύχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις συνδικαλιστικές εκφράσεις που θα υπάρχουν». «Να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη αλλά και η κυρίαρχη πολιτική αντίληψη στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Οι άνθρωποι μας, τα μέλη μας και οι φίλοι μας να είναι εκείνοι που θα διαμορφώνουν τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες στη βάση, που θα αποτελούν την αιχμή μας μέσα στην κοινωνία», είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία διαμόρφωσης των θέσεων και προτάσεων της πολιτικής από κάτω προς τα πάνω.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση και της ΝΔ ότι στα τρία χρόνια που έχει κυβερνήσει στην Τ.Α., έχει προσπαθήσει να ξηλώσει κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να την καταδικάσει στη συνείδηση της κοινωνίας. Είπε ότι πρέπει μια σειρά από μεγάλες τομές που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «να είναι η προγραμματική μας βάση για την προγραμματική σύγκλιση με άλλους χώρους που θέλουμε να συνεργαστούμε. Υποστήριξε πως «αν θελουμε σαν κόμμα να ριζώσουμε, να στηρίξουμε την ΤΑ, την άμεση δημοκρατία, να κινητοποιήσουμε κάθε πολίτη, πρέπει να σεβαστούμε πρώτα και κύρια την ίδια την αυτοδιοίκηση, να μην δείχνουμε μια πατερναλιστική διάθεση απέναντι σε αυτοδιοικητικά σχήματα». Ειδικότερα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι προτείνεται εκτός από το τμήμα Αυτοδιοίκησης να ιδρυθεί και το Δίκτυο Αυτοδιοίκησης, στο οποίο θα υπάρχουν τα 4 μέλη της ΠΓ που έχουν οριστεί, τα μέλη του Τμήματος, οι υπεύθυνοι για τις Περιφέρειες και οι υπεύθυνοι για τους δήμους με αρμοδιότητα έως 3 δήμους ο καθένας για να ξέρει το κόμμα με ποιους πάει και ποιους όχι, την ανθρωπογεωγραφία, τα τοπικά προβλήματα. «Δυστυχώς το κόμμα μας δεν ήξερε, οι Οργανώσεις Μελών μας δεν είχαν ούτε την αυτοδιοικητική ούτε τη συνδικαλιστική κουλτούρα», είπε, προσθέτοντας ότι οι παθογένειες στην ΤΑ δεν σχετίζονται με τάσεις αλλά με δομές.

Σχολίασε ότι «επειδή έχουν στοχοποιηθεί συγκεκριμένοι άνθρωποι και υπουργοί όταν ήμασταν κυβέρνηση, η ευθύνη δεν πέφτει σε εκείνους, σε όλους μας πέφτει» «Έχει χρέος η ΚΕ να δομήσει ένα μεγάλο Δίκτυο σαν αυτό που περιγράφεται που θα στελεχωθεί με συντρόφους απ΄όλη την Ελλάδα, με μέλη της ΚΕ, με συντρόφους που έχουν διαθεσιμότητα να ασχοληθούν πραγματικά με το δήμο. Σε αυτή τη λογική δεν χωρούν ούτε συσχετισμοί ούτε τάσεις», είπε. Προσέθεσε επίσης ότι πρέπει να υλοποιηθούν κάποιες κρίσιμες αποφάσεις του συνεδρίου όπως η συγκρότηση των δημοτικών και περιφερειακών συντονιστικών επιτροπών και να γίνουν ενημερωτικές συνεδριάσεις στις Νομαρχιακές Επιτροπές. Ακόμη μίλησε για διερεύνηση συνεργασιών και ανάληψη πρωτοβουλιών που δημιουργούν κλίμα συνεργασίας και συμπόρευσης σε προοδευτική προγραμματική βάση και εν συνεχεία, πραγματοποίηση διαδικασιών για τις προτάσεις των αυτοδιοικητικών σχημάτων και τους επικεφαλής. «Η μάχη που θα δώσουμε θα είναι νικηφόρα, θα τη δώσουμε όλοι μαζί, χωρίς διαιρέσεις», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Σπίρτζης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Marinakis-Pavlos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Με το Νέο Σχολικό Κανονισμό καλλιεργείται η ενσυναίσθηση

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να στοιχηθεί πίσω από μια εθνική γραμμή για ένα κοινωνικό πρόβλημα που απλώνεται οριζόντια. Και φοβούμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Alco: Στο 29-33% στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ

Στην ερώτηση για το ποια κόμματα κέρδισαν από τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, το 23% απάντησε ότι βγήκε κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ ενώ το 20% απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισαν δηλαδή τα δύο πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση να απαντήσει πού διοχετεύθηκαν τα προσωπικά δεδομένα

«Θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα σε ποιους άλλους περιήλθαν τα προσωπικά δεδομένα των χιλιάδων αποδήμων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.