ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αδ. Γεωργιάδης: Παρά τις δυσκολίες το 2022 είναι καλό για την Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκτίμησε πως η χώρα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για το δύσκολο 2023 και επισήμανε πως η Ελλάδα μετασχηματίζεται με ταχείς ρυθμούς σε κέντρο ενέργειας από ΑΠΕ.

Το γεγονός πως το 2022, πέραν του πληθωρισμού που πλήττει το σύνολο των οικονομιών του πλανήτη, είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Ελλάδα, που επιτυγχάνει, τριπλό ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και τουριστικών εισπράξεων υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης που εκτίμησε ότι 2023 «αν και θα είναι δύσκολη χρονιά, η Ελλάδα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και θα τα καταφέρει όσο καλύτερα μπορεί παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι: «Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται με ταχύτητα και θα συνεχίσει έτσι. Το 82% είναι κλειδωμένο με σταθερά χαμηλά επιτόκια στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους ευρωπαίους δανειστές, ενώ το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι σε ανεκτά επίπεδα. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας, αντίθετα θα συνεχιστεί η μείωσή του μέσω της μεγαλύτερης αύξησης του ΑΕΠ. Εάν, φυσικά, τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία οι εξελίξεις θα είναι θετικότερες».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι: «Όταν θέλαμε να κατασκευάσουμε τον αγωγό EastMed μέσω Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδος, ουδείς τον υποστήριζε ακόμη κι αν αυτή ήταν μια πολύ καλή λύση για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι κάποιες φορές η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δεν καταφέρνουν να δουν μπροστά στο μέλλον. Πιστεύω ότι τώρα θα γίνει διότι είναι συμφέρον με οικονομικούς όρους...».

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «η Ελλάδα μετασχηματίζεται με ταχείς ρυθμούς σε κέντρο ενέργειας από ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή. Είχαμε εθνικό στόχο να επιτύχουμε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 20 GW από ΑΠΕ έως το 2030. Θα το επιτύχουμε έξι χρόνια νωρίτερα, το 2024 και πλέον ο στόχος για το 2030 έχει αυξηθεί στα 30 GW κι έτσι ο τομέας της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ έχει εξελιχθεί σε μαγνήτη για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων».

Στο άμεσο μέλλον, συνέχισε ο ίδιος, όταν η ζήτηση για «καθαρή» ενέργεια από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά θα είναι τεράστια και δεν θα μπορεί να καλυφθεί από την εκεί παραγωγή, η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να παράγει και να εξάγει ενέργεια σ' αυτές».

Ακόμη ανέφερε ότι η Ελλάδα προχωράει τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την εγκατάσταση αγωγού μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την ανάπτυξη καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη.

«Αυτό, τόνισε, παράγει ήδη αποτελέσματα στην Ελλάδα καθώς την τελευταία τριετία οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη στον τομέα της τεχνολογίας όπως Microsoft, Amazon web services, Digital Realty, Google επέλεξαν την χώρα μας για να εγκαταστήσουν data centers ακριβώς επειδή συνειδητοποιούν τη στρατηγική θέση της χώρας στην ενιαιοποίηση του παγκόσμιο χώρου των δεδομένων».

Επιπλέον υπενθύμισε ότι «στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα συμφωνήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ για την διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας ώστε να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια και το Βασίλειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές».

«Σήμερα η ενέργεια από ΑΠΕ είναι πολύ φθηνότερη, άρα είναι ισχυρό το κίνητρο να κινηθούμε γρηγορότερα προς αυτήν τη  κατεύθυνση» υπογράμμισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι: «Σ' αυτόν, λοιπόν, τον κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα με υπερηφάνεια λέω ότι η χώρα μου θα είναι νευραλγικής σημασίας παίχτης».

Τέλος ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας «εάν, όμως, ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα της Ελλάδας, σ' αυτή την περίπτωση θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας και τους εαυτούς μας. Συνεπώς, από τη μία είμαστε υπέρ της συνεργασίας, από την άλλη, όμως, αξιώνουμε σεβασμό από την Τουρκία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Αλλάζει πίστα η Ελλάδα με τα ενεργειακά έργα στον Έβρο

Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε πως η Αλεξανδρούπολη μπαίνει σε τελείως νέα τροχιά και θα είναι διαφορετική πόλη στα επόμενα χρόνια, και προανήγγειλε περισσότερες επενδύσεις μεγάλων επενδυτικών ομίλων στην περιοχή.
adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Πρέπει οι Έλληνες να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προέτρεψε τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση γιατί το ρεύμα ως αγαθό είναι πανάκριβο και πρέπει να μεταβληθούν οι καθημερινές μας συνήθειες.
Adonis-Georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων για την αναβάθμιση του δικτύου ενέργειας. Για ρεκόρ 28 ετών των επενδύσεων στην Ελλάδα έκανε επίσης λόγο ο υπουργός.
dimas-xristos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Γεγονός ο πρώτος πιλοτικός σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ελλάδα

Πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα, στον χώρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων υδρογόνου, το πρώτο υδρογονάδικο, όπως χαρακτηριστικά το λένε οι άνθρωποι του χώρου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Για ποιους καταναλωτές δεν υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως η πλατφόρμα e-καταναλωτής μπορεί να δώσει την ευκαιρία στους καταναλωτές να βρουν καλύτερες τιμές και τόνισε πως γίνονται συνεχείς έλεγχοι στην αγορά.
adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Η αύξηση του κόστους ενέργειας ανέβασε τον πληθωρισμό

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017 όπου είχε ξεσπάσει ακόμα μια ενεργειακή κρίση, ο ΕΦΚ είχε αυξηθεί για τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης.