ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Androulakis, PASOK, KINAL
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Ν. Ανδρουλάκης: Οι τράπεζες διαβρώνουν την αξία των αποταμιεύσεων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως οι συστημικές τράπεζες αντλούν τεράστια επιτοκιακά κέρδη, χωρίς να τονώνουν επαρκώς την αγορά, επισημαίνοντας πως αυξήθηκε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων.

Σκληρή κριτική προς τις τράπεζες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης πως δεν στηρίζουν την αγορά και δεν τονώνουν την κίνηση, καθώς την ίδια στιγμή που τα επιτόκια ανεβαίνουν και οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται, η αξία των αποταμιεύσεων διαβρώνεται.

«Με τον πληθωρισμό να κινείται στη χώρα μας στο 10% και την αγοραστική δύναμη των πολιτών να συρρικνώνεται δραματικά, οι τράπεζες επιλέγουν να διατηρούν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα -της τάξης του 0,11%- το επιτόκιο για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις ενός έτους, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται η αξία και των αποταμιεύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Προσέθεσε ότι αυξήθηκε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,60%.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα αντλούν τεράστια επιτοκιακά κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και από τη φτηνή ρευστότητα άνω των 50 δισ., που άντλησαν από την ΕΚΤ την προηγούμενη τριετία με αρνητικά επιτόκια χωρίς να τονώνουν επαρκώς την αγορά.

Σημείωσε ότι ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία, ψήφισαν την επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 4,8% στα κέρδη από τη διαφορά του επιτοκίου και τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες, επικρίνοντας την ελληνική κυβέρνηση ότι επιτρέπει τη δημιουργία υπερκερδών στις συστημικές τράπεζες, τα επιδοτεί στις μεγάλες εταιρείες ενέργειας και κερδοσκοπεί μέσω των ανατιμήσεων και του ΦΠΑ εις βάρος των πιο ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταλήγει υποστηρίζοντας πώς «μόνο με δίκαιες και τολμηρές πολιτικές μπορούμε να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Αποτυχία του εξωδικαστικού με μόλις 1.400 ρυθμίσεις δανείων

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το πλαίσιο για τον πτωχευτικό κώδικα και τον εξωδικαστικό μηχανισμό εξελίσσονται σε Βατερλώ για την κυβέρνηση και σε θηλιά για τους πολίτες.
Androulakis, PASOK, KINAL
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε προτάσεις από τον Νίκο Ανδρουλάκη για ασφαλή και σύγχρονο σιδηρόδρομο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι το δυστύχημα στα Τέμπη αποκάλυψε τον συντονισμό όλων των παθογενειών της λειτουργίας του κράτους αλλά και τον αμετανόητο τρόπο άσκησης εξουσίας των κυβερνώντων.
Katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Χρειάζονται πράξεις και όχι προσχηματικές συγγνώμες

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός την την ίδια ώρα που εξήγγειλε τη σύσταση υπερκομματικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος, ταυτόχρονα, έβγαζε «πόρισμα» ο ίδιος για τα αίτια.
Kvstas Shmiths, Simitis Kostas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σημίτης: Με εθνικά κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας

Ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζει σε συνέντευξή του ότι οι περισσότερες επενδύσεις είναι σε real estate και από κερδοσκοπικά funds και σημειώνει ότι «Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός».