ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Menelaos Myrillas / SOOC

Η απάντηση του ΥΠΕΝ για την αμοιβή ύψους 17 εκατ. ευρώ σε σύμβουλο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει πως τα 17 εκατ. ευρώ αφορούν μια συμφωνία - πλαίσιο που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν χρειάζεται να απορροφηθούν στο σύνολό τους, αλλά θα αξιοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες των έργων.

Συμφωνία μέχρι και με 8 εταιρείες συνολικά θα υπογράψει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει ότι δεν αναφέρεται πουθενά η επιλογή ενός και μόνο συμβούλου.

Με αφορμή ανάρτηση του τομεάρχη Ανάπτυξης κι Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ότι η ανεύθυνη ανακοίνωση του τομεάρχη Ανάπτυξης κι Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και η αβασάνιστη υιοθέτησή της από μερίδα του Τύπου, χωρίς καν να διαβάσουν και να κατανοήσουν την προκήρυξη, την οποία τόσο επιπόλαια σχολιάζουν και καταγγέλλουν, αποτελεί απόδειξη πολιτικής ελαφρότητας και κομματικής εμπάθειας.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, παρατίθενται τα εξής στοιχεία:  

ΤΟ ΨΕΜΑ: «17 εκατομμύρια σε έναν και μόνο "τεχνικό σύμβουλο" ενός και μόνο υπουργείου».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Μέσω Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού, το ΥΠΕΝ θα συνάψει συμφωνία μέχρι και με 8 εταιρείες συνολικά. Στη διαγωνιστική διαδικασία αναφέρεται ότι μπορεί να επιλεγούν μέχρι και 4 εταιρείες ανά Τμήμα, τη στιγμή που υπάρχουν δύο τμήματα στη διαδικασία  (Τμήμα 1: Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα γενικής διαχείρισης, Τμήμα 2: Υπηρεσίες παροχής νομικών συμβουλών και πληροφοριών).  Δεν αναφέρεται πουθενά η επιλογή ενός και μόνο συμβούλου, όπως ανακριβώς αναφέρει ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύοντας αυθαίρετα κι αποσπασματικά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Και μάλιστα, όπως αναφέρεται καθαρά στην προκήρυξη, θα αναδειχθεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.

Επιπλέον, τα 17 εκατ. ευρώ αφορούν μια συμφωνία - πλαίσιο που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν χρειάζεται να απορροφηθούν στο σύνολό τους, αλλά θα αξιοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες των έργων.

ΤΟ ΨΕΜΑ: «Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης: αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρόκειται για Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό που δεν αποκλείει καμία ελληνική εταιρεία από αυτόν, ενώ δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ), υπό τη μορφή κοινοπραξιών. Στόχος της συμφωνίας πλαίσιο είναι η κάλυψη του συνόλου των αναγκών του ΥΠΕΝ για τις δράσεις του ΕΣΑΑ, μέσω μίας ανοιχτής και διαφανούς διαδικασίας, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετες αναθέσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κατακερματισμό του αντικειμένου και σε χρονοβόρες  διαδικασίες, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή υλοποίηση των δράσεων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να φέρει εις πέρας σημαντικότατα έργα 8,5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2025. Η πολυπλοκότητα των δράσεων, οι οποίες καλύπτουν διαφορετικούς τομείς του ΥΠΕΝ, τις καθιστούν ως το απαιτητικότερο σύνολο δράσεων που έχει υλοποιηθεί από το Υπουργείο αλλά και από τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την Αναθέτουσα Αρχή κρίνεται απαραίτητη για την ανάλυση, την υποβολή προτάσεων,  τον προγραμματισμό, την ωρίμανση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εκτέλεσης των δράσεων, έργων και στόχων και την τήρηση των δράσεων του ΕΣΑΑ του ΥΠΕΝ.

Το ποσοστό της τεχνικής βοήθειας που ζητείται, στο σύνολο του προϋπολογισμού του έργου, είναι μόλις στο 0,3%, όταν σε αντίστοιχα έργα στον ιδιωτικό τομέα ζητείται τεχνική βοήθεια που ξεπερνάει το 3%. Την επόμενη φορά που κάποιοι θα θελήσουν να ασκήσουν κριτική για θέματα χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, καλό είναι τουλάχιστον να έχουν διαβάσει και κατανοήσει περί τίνος πρόκειται, πριν το καταγγείλουν. Στοιχειώδες!

Η αντίδραση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έρχεται σε συνέχεια της δημοσίευσης του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Χαρίτση που με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε οτι: «17 εκατομμύρια σε έναν και μόνο “τεχνικό σύμβουλο” ενός και μόνο υπουργείου (ΥΠΕΝ). Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης: αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διασπάθιση του δημοσιου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς. Ντροπή!».

Tο θέμα έθιξε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικής Πολιτικής (ECON) και προϋπολογισμού. Όπως τόνισε, απευθυνόμενος στην Επίτροπο Ελίζα Φερέιρα, «έχει σκανδαλιστεί η κοινή γνώμη από μια ανακοίνωση: Ένα μόνο υπουργείο της ελληνικής κυβέρνησης, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σκοπεύει να δώσει 17.6 εκατομμύρια ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο Fuel Pass ο Αδ. Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκτίμησε πως οι τιμές των καυσίμων θα υποχωρήσουν το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας πως η κατανάλωση φέτος ήταν μικρότερη από αυτή που είχαν προϋπολογίσει οι χώρες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

A. Γεωργιάδης: Σε όλη την Ευρώπη μελετούν το καλάθι του νοικοκυριού

Με αφορμή τη σύλληψη του λεγόμενου Μάξιμου Σαράφη, ο υπουργός σημείωσε πως ενώ έπαιρναν τα μαύρα λεφτά του Καλογρίτσα, έβαζαν έναν απατεώνα να κατηγορεί πολιτικούς τους αντιπάλους για μαύρα λεφτά.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Το «καλάθι του νοικοκυριού» σταμάτησε τις αυξήσεις τιμών

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει ενώ υπογράμμισε πως το πλαφόν κέρδους δεν έχει μπει στις συσκευασίες αλλά στη μονάδα βάρους και στον όγκο.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Αναβάθμιση της ζωής των πολιτών με 34 έργα ύψους 160 εκατ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πως πήραν το πράσινο φως για χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης περιβαλλοντικά έργα επεξεργασίας λυμάτων με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.