ΓΔ: 1041.51 0.82% Τζίρος: 120.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Μ. Βαρβιτσιώτης: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα τονώσει την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εμβληματικά έργα που θα αναμορφώσουν τη Δυτική Αθήνα και θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους.

Μεγάλοι ωφελημένοι από την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης με τα χρηματοδοτικά εργαλεία Ελλάδας και Ευρώπης θα είναι οι μικροεπαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας και, φυσικά, της Δυτικής Αθήνας όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Περιστέρι, σε διευρυμένη σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων και επιμελητηρίων,

Ειδικότερα, αναφέρεται πως ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τη διεθνή αξιοπιστία της, γιατί εφαρμόζει συστηματικά μια εξωτερική πολιτική αρχών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και έχει καταστεί πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Εφαρμόζοντας δε μια πολιτική αναβαθμισμένης οικονομικής διπλωματίας και αξιοποιώντας τις δομές του υπουργείου, επισήμανε πως έχει αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της και έχει γίνει πόλος έλξης και για τεχνολογικούς κολοσσούς. «Δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε, για να πετυχαίνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μπορούμε να γίνουμε ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, αλλά και κόμβος επικοινωνιών και δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραματίζει το Ταμείο Ανάκαμψης στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, αναφερόμενος και στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από αυτό. Όπως είπε, πρόκειται για «ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που έχει ελληνική σφραγίδα» και σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπενθύμισε την «εξαντλητική διαπραγμάτευση των 100 ωρών τον Ιούλιο του 2020», στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, και κατέληξε στο να επωφεληθεί η χώρα μας κατά κεφαλήν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε «εμβληματικά έργα, που ήδη είναι σε εξέλιξη, για να αναμορφώσουν τη Δυτική Αθήνα» και θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης στο Αιγάλεω και στην Αγία Βαρβάρα, οι αναδασώσεις στο Ποικίλον Όρος, η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στη Δυτική Αθήνα (για πρώτη φορά μετά το 2013) με την κατασκευή τριών σταθμών στην περιοχή του Ιλίου, αλλά και η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα. Όπως εξήγησε, «στόχος είναι να ωφεληθούν και οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, ώστε να αυξήσουν τον τζίρο τους και να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό. Υπάρχουν ευκαιρίες για όλους», κατέληξε.

Από την πλευρά του, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ότι o σχεδιασμός της κυβέρνησης και το σύνολο των επενδυτικών πόρων που έχει εξασφαλίσει η χώρα για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, αφορούν κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. «Οφείλουμε να τις ενισχύσουμε ουσιαστικά προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις δράσεις της νέας περιόδου, να αντλήσουν χρηματοδότηση, να αξιοποιήσουν τα φορολογικά κίνητρα και τις ευκαιρίες ψηφιοποίησης και καινοτομίας και να επεκτείνουν την εξωστρέφειά τους», τόνισε ο κ. Σμυρλής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γ. Καρανίκας, ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece Μ. Γιαννόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Γ. Σταματόπουλος και εκπρόσωποι επαγγελματικών- οικονομικών φορέων και επιμελητηρίων της Δυτικής Αθήνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Β. Ντηνιακός και ο δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Γκίκας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: 5 ιστορικές κατακτήσεις της Ευρώπης μέσα στην πανδημία

«Η Ευρώπη φέτος απέδειξε όχι μόνο την ανθεκτικότητα και τη συνεκτικότητά της, αλλά και τη δυνατότητα να προσαρμόζεται» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Dendias, Ypex
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Απορρίπτουμε διαρρήδην τη διατύπωση ακραία αναθεωρητικών θέσεων

Με άρθρο του στην ελληνική έκδοση του Economist - Ένθετο στα «Τα Νέα», που τιτλοφορείται «Το στοίχημα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»-, ξεκαθαρίζει πως ζητήματα που άπτονται του πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας μας δεν επιδέχονται συζήτηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Μοζαμβίκης

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελληνική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική κοινότητα που κατοικεί στη Μοζαμβίκη σημειώνοντας πως μπορεί να αποτελέσει «γέφυρα σύνδεσης».
dendias, exoterikon, ypeks
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Έντονο το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Αφρική

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Αφρική αποτελεί τον έναν από τους έξι πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης που θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Νότιο Αφρική που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες χώρες της ηπείρου.