ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xatzidais-myteka
Φωτο: Υπουργείο Εργασίας

Κ. Χατζηδάκης: Θα δοθούν 1 δισ. για την κατάρτιση 700.000 ανέργων

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων υπογράμμισε ότι τα κονδύλια που υπάρχουν στη διάθεση της κυβέρνησης είναι τα περισσότερα όλων των εποχών, τονίζοντας ότι πρέπει να διατεθούν σωστά ώστε να έχουν αποτέλεσμα.

Να απορροφηθούν και να αξιοποιηθούν τα κονδύλια προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των ανέργων και των επιχειρήσεων, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης που υπογράμμισε ότι «τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας για τη χρηματοδότηση της κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων είναι περισσότερα από ποτέ».

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που θεσπίστηκαν με τον νόμο «Δουλειές ξανά» για την αναδιοργάνωση του τ. ΟΑΕΔ, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι:

Πρώτον, η πληρωμή των παρόχων και των ωφελουμένων της κατάρτισης συνδέεται πλέον με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν, το λεγόμενο «Payment by Results». «Το 30% της αμοιβής καταβάλλεται, αν η δουλειά έχει γίνει σωστά με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος. Προχωρούμε με καινούργια λογική: θα σε στηρίξουμε, αλλά πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι σοβαρός, γιατί μας ενδιαφέρει να πιάσουν τόπο τα χρήματα», σχολίασε ο υπουργός.

Δεύτερον, μπήκαν τα Πανεπιστήμια στην κατάρτιση. Για πρώτη φορά, οι άνεργοι απέκτησαν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης από τα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. «Έγινε ήδη στο ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα δεν έχει μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία, γιατί ανεβάζει τον πήχη, αυξάνει τον ανταγωνισμό και δείχνει στους ανέργους ότι η κατάρτιση δεν είναι μία διαδικασία απλά, για να πάρουμε ένα επίδομα, αλλά κάτι ουσιαστικό», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Τρίτον, δίνεται έμφαση την πιστοποίηση, ιδιαίτερα από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Η ΔΥΠΑ έχει ήδη εγκαινιάσει συνεργασίες με διεθνείς τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Google, η Cisco, η Amazon, η Microsoft και η Huawei. ΕΡ, υπογράμμισε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει πάρει στο παρελθόν πολλά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ανάπτυξη δεξιοτήτων, ωστόσο, «αν δούμε τους πίνακες, θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα είναι στη δεύτερη έως την τέταρτη θέση από το τέλος, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουμε πάρει διαχρονικά τόσο σοβαρά τα θέματα της κατάρτισης». «Πρέπει», είπε, «να ξεπεράσουμε μία ελληνική παθογένεια: να μην σκεφτόμαστε μόνο τους παρόχους των υπηρεσιών, αλλά και τους πολλούς ανυπεράσπιστους Έλληνες. Να κερδίσουν και οι πάροχοι, αλλά και το σύστημα να λειτουργεί σωστά».

Τόνισε ακόμη ότι στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, ύψους 1 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και στις δράσεις κατάρτισης ειδικών ομάδων του πληθυσμού με κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ, θα συμμετάσχουν τα επόμενα χρόνια 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι. Ήδη, ξεκίνησε το καλοκαίρι το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για την κατάρτιση αρχικά 80.000 ανέργων, οι οποίοι, λόγω της υψηλής ζήτησης, που είχε το πρόγραμμα, έγιναν τελικά 120.000, κυρίως σε ψηφιακές δεξιότητες και δευτερευόντως σε πράσινες δεξιότητες, ενώ ακολουθεί το πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για 150.000 εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση και πάλι στις ψηφιακές και στις πράσινες δεξιότητες.

«Έχουμε μείνει πίσω, γιατί δεν έγινε σωστός προγραμματισμούς και τώρα τρέχουμε πίσω από το πρόβλημα. Όμως, έχουμε δύο πολύ θετικές εξελίξεις: αφενός μεν το μέγεθος των διαθέσιμων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ αφετέρου δε μία κυβέρνηση που έχει συλλάβει το μέγεθος του προβλήματος και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να τρέξει γρήγορα και αποτελεσματικά. Από την πλευρά μας, θα υπάρχει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Chatzidakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης για Τέμπη: Η πιο έμπρακτη συγγνώμη θα είναι η απόδοση δικαιοσύνης

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι ο ΟΣΕ παραμένει διαχρονικά ένας πολύ προβληματικός οργανισμός και σημειώνει ότι, γι’ αυτό και η προσπάθεια που πρέπει να γίνει εκεί, είναι σαν μία σκυταλοδρομία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Το 2022 αυξήθηκαν πάνω από 12% οι μέσοι μηνιαίοι μισθοί

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι ο αριθμός των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 263.000 ενώ και το ποσοστό προσλήψεων εργαζομένων πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε στο 51,5%.
xatzidakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Μείωση των εισφορών με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι η ψηφιακή κάρτα είναι ένα πρωτοποριακό μέτρο ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και θα αποτελεί εγγύηση για το ωράριο και τις υπερωρίες τω εργαζομένων.
Chatzidakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Xατζηδάκης: Αναγκαία η γρήγορη δικαστική διερεύνηση των παρακολουθήσεων

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι το πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων αντιμετωπίστηκε οριστικά και «αυτό δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύουν οι αριθμοί».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μοντέλο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από την Ελλάδα στην Κύπρο

«Εξαγωγή» της τεχνογνωσίας του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ώστε να εφαρμοστεί στην Κύπρο, κάνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.