ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Η Ιταλία εξέφρασε την στήριξη της για τον EastMed

Αν και η Ιταλία δεν θα υπογράψει την διακρατική συμφωνία για τον EastMed, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι έστειλε επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη εκφράζοντας την στήριξη της χώρας του στο έργο.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι έστειλε επιστολή στήριξης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και για την κατασκευή του έργου, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενόψει της αυριανής υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, για την κατασκευή του έργου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πατουανέλι τονίζει: «Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».

Η Διακυβερνητική Συμφωνία θα υπογραφεί αύριο 2 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Τη Συμφωνία θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του, από το Ισραήλ, Yuval Steinitz και από την Κύπρο, Γιώργος Λακκοτρύπης. Στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των τριών υπουργών Ενέργειας.

Επίσης, λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας θα υπογραφεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas.

Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMed, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθότι:

-Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.

-Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

-Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.

-Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.

-Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.

-Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

-Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).

-Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνδεση της Ελλάδας με την ιταλική αγορά ρεύματος

Ακολουθούν η σύζευξη των Προημερήσιων Αγορών Ελλάδας και Βουλγαρίας (α’ τρίμηνο 2021) και η σύζευξη των ενδοημερήσιων της Ελλάδας με την Ιταλία. Στο τέλος του 2021 θα γίνει η ένταξη της Ελλάδας στις συνεχείς ενδοημερήσιες συναλλαγές της Ευρώπης.
Αντλία καυσίμου πρατηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Παράταση στη μείωση φόρων καυσίμων και νέο σχέδιο για στέγαση

Η Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε τριών εβδομάδων παράταση της μείωσης φόρων στα καύσιμα, με επίκεντρο το πετρέλαιο κίνησης (-20 λεπτά/λίτρο) και μικρότερη μείωση στη βενζίνη. Στόχος της κυβέρνησης η διάθεση 100.000 προσιτών διαμερισμάτων σε 10 χρόνια.
Φωτοβολταϊκό πάνελ στέγη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τροπολογία για φωτοβολταϊκά μπαλκονιού στη Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τροπολογία για απλούστευση της εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, προωθώντας την αυτοπαραγωγή ενέργειας από τα νοικοκυριά και μειώνοντας τη γραφειοκρατία μέσω ψηφιακής γνωστοποίησης.
Ανανεώσιμη ενέργεια ηλιοβασίλεμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Ειδικός χωροταξικός ΑΠΕ στη Βουλή έως μέσα Μαΐου

Έως τις 15 Μαΐου θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός για ΑΠΕ, διαβεβαίωσε ο Στ. Παπασταύρου, απορρίπτοντας ανησυχίες για αποχαρακτηρισμό περιοχών Natura και επισημαίνοντας την ανάγκη ορθολογικών κανόνων.
άτομα της κυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στην ενέργεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε στη Σύνοδο των Τριών Θαλασσών τον ρόλο της Ελλάδας στον Κάθετο Διάδρομο, τις νέες ενεργειακές συμφωνίες και την ασφάλεια εφοδιασμού.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως 30 Ιουνίου για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ»

Παρατείνονται έως τις 30 Ιουνίου 2026 όλα τα προγράμματα «Εξοικονομώ», με το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει χρόνο για την ολοκλήρωση των έργων και ένταξη περισσότερων δικαιούχων.