ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stayros Kalafatis-ND-Thessaloniki
Φωτο: ΑΠΕ

Σταύρος Καλαφάτης: Η Ελλάδα μετέτρεψε την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες και κινήσεις που έγιναν προς την κατεύθυνση μετεξέλιξης του Έβρου σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο.

«Η Ελλάδα, παρά το κόστος που υφίσταται από τους οικονομικούς κραδασμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ιδίως μάλιστα εξαιτίας της ακρίβειας που πλήττει πιο πολύ τα ευάλωτα νοικοκυριά, μετατρέπει την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία για το αύριο», τονίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στο αφιέρωμα για το «Ενεργειακό Μέλλον της Ελλάδας» του «Speak News Magazine».

Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση στηρίζει -και θα συνεχίσει να στηρίζει- τους αδύναμους συμπολίτες μας, δρομολογώντας παράλληλα ένα ευρύ σχέδιο που δυναμώνει ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό αποτύπωμα, την αναπτυξιακή δυναμική, την προοπτική της χώρας». Πρόκειται για σχέδιο που, όπως αναφέρει, «πάει την Ελλάδα πιο γρήγορα, πιο μπροστά, πιο ψηλά [...] Και στο σχέδιο αυτό πρωταγωνιστούν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη».

Ο ίδιος σημειώνει ότι παρά τη δυσχερή παγκόσμια οικονομική συγκυρία εξαιτίας του πολέμου, «η πατρίδα μας γίνεται σήμερα πιο ισχυρή, οικονομικά γεωπολιτικά, αμυντικά» και υπογραμμίζει τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα «αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, σπάει ρεκόρ δεκαετιών στην αύξηση των εξαγωγών, μειώνει συνεχώς την ανεργία, ενισχύει τον οικονομικό, το γεωπολιτικό, το στρατηγικό της ρόλο στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποκτά νέα δυναμική, νέα προοπτική» υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στη «νέα στρατηγική σχέση» Ελλάδας και ΗΠΑ και στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, στα σύνορα του Έβρου, σημειώνει ότι ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες και κινήσεις που έγιναν προς την κατεύθυνση μετεξέλιξης του Έβρου σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τη λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, Ελλάδας και Βουλγαρίας, και τη δρομολόγηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών όπως - μεταξύ άλλων - οι Πλωτοί Σταθμοί Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη (που άρχισε να κατασκευάζεται) και στο Θρακικό Πέλαγος (που ήδη αδειοδοτήθηκε).

Στέκεται δε στην «ατζέντα» για τη Θεσσαλονίκη του 2030, με 30 και πλέον έργα υποδομών που «διασφαλίζουν μια νέα προοπτική ισόρροπης ανάπτυξης, ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ελκυστικότητας και βελτίωσης των συνθηκών ζωής στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stayros Kalafatis-ND-Thessaloniki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Εξαντλούμε τα περιθώρια στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας

Ο υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι διατέθηκαν ήδη 3,5 δισ. ευρώ και επιπλέον 300 εκατομμύρια για το power pass, τονίζοντας ότι έχουμε «απόλυτη ενσυναίσθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί από τους συμπολίτες μας».
Petsas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: Έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε ύδρευση και αποχέτευση

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως πέρασε από την Επιτροπή Αξιολόγησης η έγκριση προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ για τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τα έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Θερμαϊκού.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Τσούνης: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό χάρτη

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόνισε πως η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει ένα από τα πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα που φέρνει η Ελλάδα στο τραπέζι και εξήρε την αξιοπιστία της χώρας μας ως εταίρο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτικές εκλογές 2023: Πού και πώς ψηφίζουμε - Αναλυτικές οδηγίες

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.