ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katrinis
Φωτο: ΚΙΝΑΛ

Μιχάλης Κατρίνης: Τελικά το επιτελικό κράτος απογυμνώθηκε πλήρως

Σκληρή επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στη Βουλή.

«Στην πολιτική η "συγγνώμη" ποτέ δεν αρκεί, μόνο οι πράξεις αρκούν και μετράνε» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στους χειρισμούς και τις ευθύνες της κυβέρνησης στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν ήρθε χθες στην εξουσία, έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας εδώ και 4 χρόνια και μια κυβέρνηση εκλέγεται για να διορθώσει τις παθογένειες και όχι να τις παρακολουθεί και να τις διαιωνίζει και τόνισε: «Αυτή η κυβέρνηση είναι 4 χρόνια στην εξουσία και ακόμα δεν λειτουργούν οι υποδομές τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης για την ασφάλεια των επιβατών του σιδηρόδρομου».

Ανέφερε, επίσης, ότι εγείρονται ερωτηματικά για τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Hellenic Train στις 29 Νοεμβρίου 2019, μια συμφωνία που εγκαινίασε ένα καινοφανές πλαίσιο που απάλλαξε την εταιρεία από συμβατικές υποχρεώσεις της, την ίδια στιγμή που επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο.

«Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορείτε να προστατεύσετε τους πολίτες. Δεν ενδιαφέρεστε για αυτούς. Έχετε συναισθηματική και ψυχική απόσταση από τα μεγάλα προβλήματα των ανθρώπων, δεν νοιάζεστε για όσους δεν είναι ισχυροί, για όσους ταξιδεύουν με το τρένο, για όσους χρειάζονται το δημόσιο νοσοκομείο, για όσους στέλνουν τα παιδιά τους σε δημόσιο σχολείο», σημείωσε ο κ. Κατρίνης, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

Επισήμανε ότι η σηματοδότηση, η τηλεδιοίκηση και η ενίσχυση της ασφάλειας του δικτύου ήταν ευθύνη της κυβέρνησης. Μια ευθύνη που αυτή η κυβέρνηση δεν ανέλαβε, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, που είχαν διατυπωθεί εγγράφως και αρμοδίως, για την επικινδυνότητα του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο μόλις πριν 3 ημέρες χαρακτηρίστηκε το πιο επικίνδυνο σε όλη την Ευρώπη από το δίκτυο Bloomberg και λειτουργεί με το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου επιβατών εδώ και καιρό, σύμφωνα με την έκθεση του Βρετανικού γραφείου οδικού δικτύου και σιδηροδρόμων, μόλις στις 23 Φεβρουαρίου.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε την υποχρέωση να ολοκληρώσει τις υποδομές για την τηλεδιοίκηση και τη φωτοσήμανση, που προβλέπονται από το European Control Train System, αλλά δεν το έκανε. «Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη απογυμνώθηκε. Η φούσκα του ψηφιακού κράτους έσκασε» τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης που αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που περιλαμβάνουν:

  • Την επανεξέταση της σύμβασης με τη Hellenic Train.
  • Την ενίσχυση του προσωπικού του ΟΣΕ στις ειδικότητες εκείνες που σχετίζονται με την ασφάλεια του δικτύου.
  • Την διαρκή ενημέρωση της Βουλής για την πορεία υλοποίησης των έργων και υποδομών σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου
  • Την απαίτηση όλης της κοινωνίας να αποδοθούν ευθύνες.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με την Ελλάδα του «πάμε και ό,τι γίνει». Η χώρα χρειάζεται μια συνολική πολιτική ανασύνταξη και οι μόνοι που μπορούν να την επιβάλλουν είναι οι πολίτες με την ψήφο τους.

Αρκετά πληρώσαμε μια αυτοδυναμία που μετατράπηκε σε απόλυτη αδυναμία να προστατευτεί η ζωή των πολιτών. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή σελίδας, με ισχυρούς θεσμούς, με πραγματικά ανεξάρτητες αρχές, που θα έχουν τη δύναμη να ελέγξουν, να προστατεύσουν, να σταθούν ανάχωμα σε όσους θυσιάζουν τα πάντα για τα ιδιωτικά τους συμφέροντα» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kvstas Shmiths, Simitis Kostas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σημίτης: Με εθνικά κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας

Ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζει σε συνέντευξή του ότι οι περισσότερες επενδύσεις είναι σε real estate και από κερδοσκοπικά funds και σημειώνει ότι «Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε η πρόταση για εξεταστική επιτροπή στην υπόθεση Ανδρουλάκη

Σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών, καταγράφηκαν 142 θετικές ψήφοι, και 157 «παρών». Σε ένα μήνα η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και να παραδώσει το πόρισμα της στην ολομέλεια της Βουλής.
Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή σήμερα η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την Κυριακή θα διεξαχθεί η διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, ενώ θα υπάρξει και δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, αλλά μίλησε και για αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ.